Luxemburg

Wat te doen in Luxemburg Stad met kinderen

Wat te doen in Luxemburg Stad met kinderen? Deze prachtige stad, bekend om zijn dramatische hoogteverschillen en historische bezienswaardigheden, biedt tal van activiteiten voor gezinnen. De combinatie van oude vestingwerken, moderne musea en groene parken maakt Luxemburg Stad een veelzijdige bestemming.

In dit blogartikel lees je alles over wat te doen in Luxemburg Stad met kinderen. Van de mooiste speeltuinen en spannende bezienswaardigheden tot de beste musea en leukste activiteiten voor families, we nemen je mee op ontdekkingstocht door deze prachtige stad.

Luxembourg City

Waar Luxemburg om bekend staat

Luxemburg Stad staat bekend om zijn unieke geografie, historische vestingwerken en rol als financieel centrum. De stadskern ligt op een plateau omringd door diepe valleien, uitgesleten door de rivieren Alzette en Pétrusse. Dit zorgt voor dramatische hoogteverschillen. Het historische centrum, Oberstadt, bevindt zich hoog boven de wijken Grund en Pfaffenthal. Vanuit iconen als de Pont Adolphe en de Panoramalift Pfaffenthal heb je daardoor prachtige uitzichten.

Luxemburgs bijnaam, “Gibraltar van het Noorden”, is te danken aan zijn sterke vestingwerken. De stad heeft een complexe reeks van fortificaties, kazematten en bastions die zich uitstrekken over de rotsachtige heuvels en valleien. Daardoor hield Luxemburg Stad tijdens het Franse beleg zo lang stand dat de Franse politicus en militair ingenieur Lazare Carnot het “de beste vesting ter wereld na Gibraltar” noemde. Deze militaire geschiedenis is nog steeds zichtbaar in de vele fortificaties en de Bock Kazematten.

Daarnaast is Luxemburg Stad een van de belangrijkste financiële centra van Europa. Je vindt er talloze banken en financiële instellingen die de stad tot een economisch knooppunt maken. De aanwezigheid van Europese instellingen zoals het Hof van Justitie van de Europese Unie onderstrepen ook de internationale betekenis van de stad.

Luxembourg City

Overnachten in Luxemburg

Wij bezochten Luxemburg Stad tot drie keer toe met onze camper. Camping Kockelscheur is een ideale uitvalsbasis. De camping is niet ver rijden van het oude centrum, maar bovenal vind je hier ook een grote P+R. Iedere 10 minuten vertrekt er een bus naar het stadscentrum. Openbaar vervoer is bovendien gratis, dus dit is ideaal. Op de camping vind je bovendien een fijne bistro voor een hapje en een drankje, een speeltuin en alle gebruikelijke campingvoorzieningen.

Zoek je een hotel in Luxemburg Stad? Dan zijn er natuurlijk ook tal van opties. The Central City – Luxury ApartHotel bijvoorbeeld heeft ruime appartementkamers met een hippe inrichting en het gemak van een eigen keuken. De keuken is compleet uitgerust met koelkast, oven, vaatwasser, magnetron en meer. Dat is erg fijn, als je niet tweemaal daags met je gezin uit eten wilt.

Mama Shelter Luxembourg is een explosie van kleur met prints op zowel plafond als vloeren in de lobby en het restaurant. Ook de kamers zijn hip en kleurrijk ingericht. Alsof je een woonmagazine binnenstapt! Het hotel heeft een eigen restaurant en biedt familiekamers.

Domus Hotel kan je niet missen in het straatbeeld met zijn kleurrijke voorgevel. Fijn aan dit hotel is dat je een kleine appartement hebt, inclusief eethoek en kitchenette met koelkast. De kamers zijn vrij basic, maar ruim en schoon.

Luxembourg City

Toeristische kaart van Luxemburg

10 dingen om te doen in Luxemburg Stad met kinderen

#1 De Kazematen

Een van de leukste bezienswaardigheden in Luxemburg Stad met kinderen zijn de Bock Kazematen. Ze zijn onderdeel van Luxemburgs indrukwekkende vestingwerken en UNESCO Werelderfgoed. Dwalen door de ondergrondse tunnels is een geweldig avontuur voor gezinnen.

Dit ondergrondse verdedigingssysteem werd in de zeventiende eeuw gegraven tijdens de Spaanse overheersing. Later werd het uitgebreid door de Fransen en Oostenrijkers. Het strekt zich uit over kilometerslange tunnels en diende oorspronkelijk als kanonopstellingen en schuilplaatsen. Ook waren er stallen, werkplaatsen en keukens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden de tunnels als schuilplaats voor 35.000 mensen.

Tegenwoordig kunnen bezoekers door de historische gangen dwalen. Je loopt door de tunnels, verkent ondergrondse kamers en geniet van de mooiste uitzichten. De ramen van de Bock Kazematen bieden een prachtig uitzicht op de wijken Grund, Clausen en Pfaffenthal.

Tip: met de Luxembourg Card is de toegang gratis. De kaart is geldig in zowel Luxemburg Stad als de rest van het land.

 Casemates du Bock Luxemburg Stad

#2 Zes themaspeeltuinen in Luxemburg Stad

Veel stedentripbestemmingen zijn vooral leuk voor volwassenen, maar Luxemburg Stad is anders. De stad heeft ontzettend leuke en bijzondere themaspeeltuinen!

Het meest bekend is de maritieme speeltuin in het stadspark op Avenue Monterey. Deze ligt namelijk het meest dichtbij het oude centrum en de bezienswaardigheden van Luxemburg Stad. In het midden van de speeltuin bevindt zich een groot piratenschip, waar kinderen kunnen klimmen en zich piraten kunnen wanen. Wij waren er tijdens een hete zomerdag. De waterpompen, sluizen en waterpoelen waren het hoogtepunt van de dag.

De speeltuin in Cents, op der Heed, heeft een vliegveldthema. Hier kunnen kinderen spelen in een omgeving die lijkt op een luchthaven, compleet met vliegtuigmodellen en verkeerstoren. In Gasperich, in de Jardin Anglais, is de speeltuin ontworpen rond een boerderijthema. Kinderen kunnen boerderijdieren opsporen, op tractors klimmen en doen alsof ze op een Engelse boerderij zijn. De speeltuin in Belair, op der Schéiwiss, heeft een kasteelthema. Hier kunnen kinderen zich ridders en prinsessen voelen terwijl ze het kasteel verkennen en de torens beklimmen.

Het Kaltreis Park heeft een ruimtevaartthema met waterattracties. Hier kunnen kinderen astronaut spelen, raketten verkennen en met water spelen. Tot slot biedt de speeltuin in Limpertsberg, op Rue de l’Avenir, een klim- en springthema. Hier zijn diverse klimrekken en netten die de motorische vaardigheden van kinderen uitdagen. De Bambësch-speeltuin heeft een bosthema. Met een klimparcours, houten speeltoestellen en elementen die verwijzen naar historische bezienswaardigheden uit de omgeving.

Tip: wist je dat het openbaar vervoer in heel Luxemburg gratis is? Niet alle speeltuinen zijn te voet te bereiken, dus maak hier gebruik van.

#3 Panoramalift Pfaffenthal

De Panoramalift Pfaffenthal in Luxemburg Stad biedt een spectaculaire manier om de stad te zien. Deze glazen lift werd geopend in 2016. Het verbindt de bovenstad met de wijk Pfaffenthal en overbrugt een hoogteverschil van 71 meter. De lift is gratis toegankelijk en biedt bezoekers een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en het dal.

Bij aankomst op het bovenplatform krijg je een adembenemend uitzicht op de oude stad, de wijken Grund en Pfaffenthal, en de omliggende natuur. De liftcabine is volledig van glas, waardoor je tijdens de rit een 360-graden zicht hebt op de omgeving.

De Panoramalift Pfaffenthal is zowel voor voetgangers als fietsers toegankelijk. Bovenaan de lift is er een wandelpad dat naar het historische stadscentrum leidt. Onderdaan heb je toegang tot de wijk Pfaffenthal en het Pescatorepark. De lift is een ideale manier om snel en gemakkelijk tussen de hoger en lager gelegen delen van de stad te reizen, terwijl je geniet van het indrukwekkende uitzicht.

Tip: er is nog een tweede openbare lift om te gebruiken. Ook aan de andere kant van de stad is een gratis lift: de lift Ascenseur Plateau St. Esprti Grund, vlakbij het Paleis van Justitie. Dit is geen spectaculaire panoramalift, maar wel een praktische manier om niet maar boven te hoeven lopen. Via een ondergrondse tunnel loop je erheen, waarna je met de lift weer naar de bovenstad kunt.

Panoramalift Pfaffenthal

#4 Musée National d’Histoire et d’Art

Het Musée National d’Histoire et d’Art in Luxemburg Stad is een indrukwekkende plek die de rijke geschiedenis van Luxemburg tentoonstelt. Er is zo ontzettend veel te zien dat er sowieso collecties zijn die je kinderen interesseren.

We waren onder de indruk van de grootte van het museum, wat je van buitenaf niet zou verwachten. Dit museum strekt zich uit over meerdere verdiepingen, zowel ondergronds als bovengronds, met een totaal oppervlak van 6200 vierkante meter. Een deel van de collectie bevindt zich in een oud herenhuis, waar je via een brug komt.

De permanente collectie biedt een chronologisch overzicht van Luxemburgs geschiedenis, van de oudste tijden tot de moderne kunst. Van de prehistorische periode op de onderste verdieping via de Romeinen tot aan hedendaagse kunst op de bovenste verdieping. Bijzonder mooi is de Romeinse mozaïekvloer uit de Villa van Vichten, daterend uit het jaar 240. Deze mozaïek, die elders in Luxemburg is opgegraven, is een van de hoogtepunten van de collectie. Maar er is ook een muntencollectie, art decomeubeltentoonstelling, werk van de beroemde fotograaf Edward Steichen en meer.

Het museum is gelegen in het hart van Oberstadt. De permanente collectie is gratis toegankelijk.

#5 Wisseling van de wacht bij Palais Grand Ducal

De wisseling van de wacht bij het Palais Grand Ducal in Luxemburg Stad is een leuk schouwspel dat dagelijks veel bezoekers trekt. Het paleis ligt in het centrum van de stad. Nog altijd is het de officiële residentie van de groothertog en de werkplek voor het groothertogelijk hof. De ceremonie van de wisseling van de wacht vindt plaats voor de hoofdingang van het paleis. Het biedt een prachtig kijkje in de tradities en het protocol van het Luxemburgse leger. Voor kinderen is het spektakel een indrukwekkend gezicht.

Tip: in de zomermaanden is het paleis vaak geopend voor bezoekers.

De wisseling van de wacht is gratis toegankelijk. Het is een perfecte gelegenheid om een stukje Luxemburgse cultuur en geschiedenis van dichtbij te ervaren. Vergeet ook niet naar het paleis zelf te kijken. Het is een prachtig renaissancebouwwerk uit de zestiende eeuw. Het indrukwekkende gebouw met zijn rijke decoraties en mooie gevels vormt een schitterende achtergrond voor deze traditionele ceremonie.

Tip: ben je iets te vroeg voor de wisseling van de wacht? Zoek dan een plekje op het terras van Chocolate House. Je kan er lekker lunchen, maar je komt hier natuurlijk voor chocola. De warme chocolademelk in allerlei smaken is een attractie op zich!

#6 National History Museum

Het National History Museum in de fotogenieke benedenwijk Grund is een fantastische bestemming voor gezinnen met kinderen. Het museum biedt een leuke en interessante ervaring, dankzij de interactieve tentoonstellingen en de uitgebreide collectie opgezette dieren.

De collectie van het museum is indrukwekkend en varieert van geologische vondsten tot een grote verscheidenheid aan opgezette dieren. Het museum biedt een diepgaand inzicht in de biodiversiteit en de natuurlijke geschiedenis van de regio, wat zowel educatief als vermakelijk is voor kinderen en volwassenen. Kinderen zullen genieten van de interactieve elementen van het museum. Ze kunnen leren over de natuurlijke geschiedenis van Luxemburg door middel van hands-on displays en activiteiten. Een van de hoogtepunten is de glijbaan vanaf de eerste verdieping.

Dankzij de ligging in Grund is een bezoek aan het National History Museum ook een geweldige manier om deze charmante wijk te verkennen. Grund zelf is al een bezoek waard, met zijn schilderachtige ligging in een vallei uitgesleten door de Alzette-rivier.

Toegang tot het museum is gratis met de Luxembourg Card. Niet ver van het museum vind je de lift Ascenseur Plateau St. Esprti Grund, een makkelijke manier om het grote hoogteverschil met de oude stad te overbruggen.

#7 De Ponte Adolphe

De Pont Adolphe, ook wel Adolfsbrug genoemd, is een indrukwekkend bouwwerk over de vallei van de Pétrusse. De brug is niet alleen een functioneel verkeersknooppunt, maar ook een nationaal symbool van Luxemburg. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de Pétrusse-vallei.

Deze brug werd gebouwd tussen 1900 en 1903, dus tijdens de heerschappij van Groothertog Adolf naar wie de brug is vernoemd. Het was toen de grootste stenen boogbrug ter wereld. Met een spanwijdte van 84,55 meter en een totale lengte van 153 meter verbindt de brug de wijk Gare verbindt met het centrum van Luxemburg Stad.

Wat de Pont Adolphe bijzonder maakt, is de dubbele brugstructuur. Bovenop het wegdek rijden auto’s en trams, terwijl eronder een aparte brug is voor voetgangers en fietsers. Deze onderste brug, die tijdens de renovatie van 2014-2017 werd toegevoegd, biedt een veilige en mooie route voor voetgangers en fietsers om het ravijn over te steken.

Vooral voor kinderen is dit onderste deel bijzonder om te bezoeken. Je daalt met trappen af onder de grond, loopt door een tunnel en komt op de lagere brug direct onder de oude brug uit.

#8 Parc de la Pétrusse

Het Parc de la Pétrusse ligt genesteld in de pittoreske vallei van de Pétrusse rivier. Je bent in het hart van Luxemburg Stad, maar waant je even ver weg in de natuur. Het is een ideale plek voor gezinnen die Luxemburg Stad bezoeken. Dit park biedt een mooie combinatie van natuur en historische elementen. Kinderen kunnen zich vermaken op de wandelpaden die door het park slingeren. Ondertussen genieten hun ouders van de rust en de mooie natuur.

De diepe dalen, bizarre rotsformaties en ruïnes van vestingen en bastions geven het park een romantische uitstraling. De Pétrusse stroomt nog altijd door het midden van de vallei. Er zijn verschillende paden en bruggen om hier rond te lopen. Onderweg kom je de Adolfbrug en de Kazematten tegen.

#9 De verschillende wijken van Luxemburg Stad

De bezienswaardigheden van Luxemburg Stad liggen verspreid over meerdere wijken. De drie leukste wijken om te verkennen zijn Oberstadt, Grund en Pfaffenthal. Oberstadt bevindt zich op het plateau in het hart van het stad. Lager gelegen in de vallei vind je Grund en Pfaffenthal.

De bekendste daarvan is Oberstadt, het oude centrum van de stad. Deze wijk staat bekend om zijn historische charme. Hier vind je het Groothertogelijk Paleis, de indrukwekkende Notre-Dame Kathedraal en het levendige marktplein Place Guillaume II. De smalle straatjes en gezellige pleinen maken dit de leukste wijk om doorheen te wandelen.

Het meest pittoresk is het lager gelegen Grund, te vinden aan de voet van de oude stad. Met een ligging in een pittoreske vallei langs de Alzette-rivier voelt deze wijk als een heel ander stuk Luxemburg Stad. Het wordt ook wel eens een dorp binnen de stad genoemd. De wijk staat bekend om zijn prachtige uitzichten, charmante huizen en gezellige cafés. De rustige sfeer en de historische gebouwen maken het een fijne plek voor een ontspannen wandeling. Bezienswaardigheden hier zijn onder andere het Nationaal Historisch Museum en de Sint-Michielskerk.

Pfaffenthal is een andere schilderachtige wijk, gelegen in een vallei naast Grund. Je kunt deze wijk bereiken via de spectaculaire Panoramalift Pfaffenthal, die een adembenemend uitzicht biedt tijdens de afdaling. In Pfaffenthal kun je het gratis Musée Dräi Eechelen bezoeken. Voor kinderen is vooral het museumgebouw interessant, want dat is een oud fort met een ondergronds gangenstelsel.

Omdat de wijken dichtbij elkaar liggen, kan je deze ook met kinderen goed bezoeken. De meeste straten zijn ook kinderwagenvriendelijk. De trappen naar de lager gelegen wijken kan je overslaan, want er zijn ook openbare liften.

#10 De andere museums van Luxemburg Stad

Luxemburg Stad biedt een groot aanbod aan musea die ook voor kinderen interessant en leerzaam zijn. Het Fort Thüngen, waarin het Dräi Eechelen Museum is gevestigd, biedt een kijk op de militaire geschiedenis van Luxemburg. Kinderen kunnen hier door de oude fortificaties dwalen en leren over de verdedigingstechnieken uit het verleden. Het museum heeft interactieve displays en regelmatig wisselende tentoonstellingen.

Het Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean (MUDAM) is een must voor gezinnen die van moderne kunst houden. Dit museum in het stadsdeel Kirchberg heeft een indrukwekkende collectie hedendaagse kunstwerken in een architectonisch opvallend gebouw. Kinderen kunnen deelnemen aan het Mudamini-programma met rondleidingen en activiteiten die speciaal voor hen zijn ontworpen. Toegang is gratis met de Luxembourg Card.

De Muerbelsmillen is een oude mosterdmolen, waar kinderen kunnen zien hoe mosterd op traditionele wijze wordt gemaakt. Dit kleine museum is een leuke en leerzame uitstap voor het hele gezin. Er zijn demonstraties en proeverijen die de geschiedenis van dit alledaagse product tot leven brengen.

Het Casino Luxembourg – Forum d’art contemporain in het hart van de stad richt zich op hedendaagse kunst. Hoewel wij de tentoonstellingen niet in het bijzonder gericht op kinderen vonden, was onze peuter wel onder de indruk van de installaties. Het museum is bovendien gratis,. Dus als de kinderen het niet leuk vinden, kan jer ook alleen snel even een kijkje nemen.

Het Luxembourg City Museum neemt bezoekers mee op een reis door de geschiedenis van de stad. Gelegen in een prachtig gerestaureerd gebouw, biedt het museum interactieve tentoonstellingen die de geschiedenis van Luxemburg tot leven brengen. Kinderen zullen genieten van de multimedia-displays en de boeiende verhalen over het verleden van de stad. Toegang is gratis met de Luxembourg Card.

De Villa Vauban is een kunstmuseum in een charmante stadsvilla uit 1873. Het ligt verscholen in een mooi park in het hart van de stad. De villa organiseert tijdelijke tentoonstellingen rond een vaste collectie Europese kunst uit de zeventiende tot negentiende eeuw en Luxemburgse kunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Vlakbij in hetzelfde park vind je de mooie speeltuin met het piratenschip. Toegang is gratis met de Luxembourg Card.

Wij bezochten Luxemburg Stad twee keer zelf en een derde keer op uitnodiging van Visit Luxembourg.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: