Namibië

Brukkaros: slapen op een vulkaan

We noemden onze overnachting in onze blog met onze favoriete slaapplekken in Nambië al een van de hoogtepunten van onze reis. Zeg nou zelf: slapen op een vulkaan. Op een plek waar observatoriums hebben gestaan, omdat de sterren er zo helder zijn. Zonder stroom of elektra, alleen jij, de oude vulkaan en de sterren. Deze overnachting heeft absoluut indruk op ons gemaakt!

Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack

Over de vulkaan

De Brukkaros vulkaan is enorm! Je zal de kring op iedere kaart duidelijk zien staan en ook vanuit het vliegtuig is de vulkaan niet te missen. De vulkaan is al lang niet meer actief en de krater is ontstaan door een enkele explosie, toen lava in aanraking kwam met grondwater. Door explosies op ongeveer een kilometer onder het aardoppervlak ontstond middenin het vlakke landschap een enorme krater met randen van ongeveer 650 meter hoog.

Is het een vulkaan? Daar zijn de geleerden het niet helemaal over eens. Er is geen vulkanische explosie geweest die deze krater heeft veroorzaakt, aangezien de explosies diep in de aarde plaatsvonden. Anderzijds heeft er wel een magma-explosie plaatsgevonden om de krater te doen ontstaan.. Hoe dan ook, verwacht in de krater geen bijzonder vulkanische gezicht. Je zult geen afgekoeld lava zien of een kijkje naar het binnenste van de aarde krijgen. Op de foto hierboven van mij aan de rand van de krater zie je hoe de krater er ongeveer van binnen uitziet.

Hoe kom je er?

Brukkaros ligt in het zuiden van Namibië, op 4,5 uur rijden van Windhoek en ruim een uur van Keetmanshop. Je komt er via de B1-route die dwars door het land van Windhoek naar de grens met Zuid-Afrika leidt. Neem ter hoogte van het plaatsje Tses de M98 richting het dorpje Berseba. Je zal na ongeveer 20 kilometer de Fish River – die uitkomt in de bekende Fish River Canyon – kruisen. Na nog zo’n 20 kilometer vind je aan je linkerhand de weg die naar de Brukkaros vulkaan leidt. Dit is nog voor het dorpje Berseba. Rijd hier op de D3904 nog 9 kilometer richting het noorden om bij de voet van de vulkaan uit te komen.

Aan de voet van de vulkaan staat een poort en daarnaast een bord met tarieven. Wij werden er door locals voor gewaarschuwd dat deze tarieven een tourist trap zijn. Zowel de verlaten camping als de vulkaan zijn vrij toegankelijk. Toen wij de vulkaan bezochten, was de poort verlaten. Het was laagseizoen, dus waarschijnlijk was het niet de moeite waard voor de locals om op die manier geld aan de toeristen te verdienen.

Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack

Bereid je voor

Als je de Brukkaros vulkaan wil bezoeken, zul je een stevige 4WD nodig hebben of wandelschoenen en voldoende enthousiasme mee moeten brengen. Vanaf de poort aan de voet van de vulkaan leidt een weg omhoog naar de eerste campsites – waarover later meer. Als je een 2WD rijdt, zul je die hier moeten parkeren. De weg verder naar boven is pittig en kan echt alleen met een 4WD of te voet worden gedaan.

Zorg daarnaast dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Op de vulkaan is werkelijk niets en ook in de omgeving is geen supermarkt te vinden. In Berseba vonden wij een klein winkeltje waar een stukje vlees en chocola te koop was, maar ook niet veel meer. Sla daarom flink in bij de supermarkt in Keetmanshop of Mariental.

Wij raden je vooral aan om voldoende water mee te nemen. Wij waren hier in januari, dus in de heetste maand van het jaar. Samen hebben wij meer dan 15 liter water (!) gedronken. In de winter zal de hitte ongetwijfeld minder erg zijn, maar ook dan is het aanbevolen om flink wat tanks water bij je te hebben.

Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack

Hiken naar de krater en de observatoria

Vanaf de eerste kampeerplekken kan je te voet of met een 4WD naar de hogere kampeerplekken komen. Vanaf daar ga te voet verder naar de rand van de krater. Na een half uur tot 40 minuten sta je aan de rand van de krater. Wat een spectaculair uitzicht staat je daar te wachten!

Nu heb je de keuze om door de krater te lopen of verder omhoog te klimmen naar de ruïnes van de oude observatoria. Wij kozen ervoor om beide te doen en wandelden eerst door de krater om daarna de klim naar de top te maken. Verwacht overigens geen magmastromen of ander vulkanische gezicht in de krater. De vulkaan is al sinds de eerste explosie niet meer actief. De krater ziet er daardoor meer uit als een berglandschap met rotsen en zelfs bomen, waaronder de bijzondere kokerbomen die in specifiek dit deel van het land veel voorkomen.

Let tijdens je wandeling trouwens op de witte kristallen die los op de grond liggen. Veel rotswanden glinsteren je ook tegemoet in het zonlicht door witte en donkerkleurige kristallen in de rotsen!

Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack

Maar door naar de observatoria dus! Deze klim is een stuk pittiger en duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. De hike eindigt bij de observatoria aan de rand van de krater. Omdat de Brukkaros vulkaan in the middle of nowhere staat, heb je hier geen lichtvervuiling en kan je hier de sterrenhemel prachtig goed zien. Dit was de reden dat hier al in de negentiende eeuw een Duits observatorium is gebouwd. De ruïnes daarvan stellen weinig voor en de hike maak je dan ook niet om een historisch observatorium te zien, maar voor het geweldige uitzicht. Na de ruïnes klim je nog een paar meter omhoog om aan de rand van de vulkaan te kunnen staan. Vanaf daar heb je een indrukwekkend uitzicht over de eindeloze vlakte om de vulkaan heen.

Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack

Tip: download de offline kaarten op de app maps.me. Hierop staan de hiking trails naar en in de krater en op de vulkaan duidelijk aangegeven!

Nog een tip: onderschat de warmte niet. Het kan behoorlijk heet zijn op de vulkaan, zeker in de zomermaanden, dus breng genoeg water mee op je hike. Vanwege de warmte is het ook aan te raden om de hike zo vroeg of laat mogelijk te doen. Wij deden de hike in de ochtend en waren alsnog doorweekt. Mijd daarom de middaghitte.

Kamperen op de vulkaan

Maar Brukkaros zal zelden worden bezocht voor alleen deze bijzondere hike. Je wil hier natuurlijk ook overnachten! Zoals we al schreven, is op Brukkaros niks te vinden. Geen lodge, geen hotel. Kamperen is dus de enige optie als je hier onder de indrukwekkende sterrenhemel in slaap wil vallen.

Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack

We noemden al dat er twee plekken zijn om te kamperen. Aan de voet van de vulkaan vind je enkele kampeerplaatsen, maar wij raden je die hoger op de vulkaan aan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de vulkaan en de omgeving. Omdat ooit een camping op de vulkaan heeft gestaan, zul je zowel aan de voet als hoger nog wat voorzieningen van de verlaten camping vinden. Een soort toilet – een gat in de grond met daarboven een houten bouwsel om op te zitten, in een klein gebouwtje voor wat privacy – en stenen douchecellen met een haak om je emmer met water aan te hangen. Ook zul je op alle kampeerplekken – hoe kan het ook anders in Namibië – een braaiplek vinden.

De beste kampeerplek? Die helemaal aan het randje! Daar staat nog een klein hutje – een dak met twee wanden om beschutting te bieden tegen de wind en de zon – en heb je het allermooiste uitzicht.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: