Nederland

Autoroute Utrechtse Heuvelrug: bosrit langs unieke hoogtepunten

Een dag lang roadtrippen door een van de mooiste bosgebieden van Nederland? Rijd deze autoroute over de Utrechtse Heuvelrug! De route voert je door de prachtige bossen van Utrecht langs de vele bijzondere hoogtepunten van deze provincie. Wist je dat je daar ook de enige piramide van Nederland kan vinden? Tijd voor een bijzondere roadtrip!

Leestips: hier vind je nog meer bijzondere autoroutes in Nederland.

Kaart route Heuvelrugroute Utrecht

Praktische informatie over de Utrechtse Heuvelrugroute

De Heuvelrugroute is opgesteld door de ANWB en heeft als startpunt het plaatsje Bunnik, vlakbij de snelweg. Omdat de autoroute een rondrit is, kan je eigenlijk op ieder ander punt instappen, als dat jou beter uitkomt.

De route is in totaal 91 kilometer lang en leidt voornamelijk langs N-wegen. Je kan de autoroute daardoor vrij snel rijden, maar trek er een volle dag voor uit. Langs de Heuvelrugroute liggen namelijk de mooiste plekjes, waar je zeker even wilt stoppen. Een museum- of kasteelbezoek, of misschien wel een boswandeling horen zeker bij deze autoroute door Utrecht.

Omdat er eigenlijk zo veel kasteelmuseums en andere hoogtepunten langs de route liggen, raden we je aan om er zelfs een weekendtrip van te maken. Langs de Heuvelrugroute vind je twee wel heel bijzondere boshuisjes om te huren als vakantiehuis en die zouden de perfecte plek zijn voor een weekend lang roadtrippen: dit knusse boshuisje met houtkachel en dit blauwe natuurhuisje in een stiltegebied.

Leestip: hier vind je nog veel meer unieke boshuisjes in Nederland.

Autoroute Utrechtse Heuvelrug
Autoroute Utrechtse Heuvelrug | Vliegbasis Soesterberg

Waarom deze autoroute op de Utrechtse Heuvelrug een aanrader is

De Utrechtse Heuvelrug is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. De route voert jou een dag lang door dit bosrijke gebied. Meestal langs brede N-wegen door het bos, maar soms ook langs pittoreske, landelijke weggetjes.

Tip: wil je een autoroute rijden met alleen maar van dat soort landelijke weggetjes? Dan is de Lek- en Lingeroute in Zuid-Holland met dijkwegen en smalle dorpslaantjes in Zuid-Holland een aanrader.

Bijzonder aan deze roadtrip zijn de vele hoogtepunten langs de route. Je zult meerdere prachtige kastelen langs zien komen. Velen zijn tegenwoordig een museum en zijn zeker een bezoekje waard. Ook andere hoogtepunten zoals de enige piramide in Nederland en een vliegveld waar je op de landingsbaan mag lopen, maken de Heuvelroute zo bijzonder.

Autoroute Utrechts Heuvelrugroute
Autoroute Utrechts Heuvelrugroute

De leukste plekken langs de Heuvelrugroute

#1 De kastelen bij Langbroek

De autoroute van de ANWB voert je hier niet langs, maar wijst er slechts op dat je een uitstapje kan maken naar de kastelen langs de Langbroekerwetering. Wij hebben de autoroute ietsje aangepast en deze weg wel opgenomen in de route, want hier vind je de mooiste kastelen. Het begon ooit in de middeleeuwen met vierkante woontorens met een gracht ter verdediging. Later groeiden veel daarvan uit tot prachtige landgoederen en kastelen. Rijd in ieder geval langs kasteelhotel Sterkenburg, ridderhofstad Hindersteyn, kasteel Lunenburg, woontoren Walenberg en – van veel latere datum en wat extravaganter – kasteel Sandenburg.

#2 Huis Doorn van Keizer Wilhelm II

In Doorn rijd je langs een prachtige poort die de entree is naar het park waar Museum Huis Doorn ligt. Dit landhuis was de laatste woonplaats van de uit Duitsland verdreven Keizer Wilhelm II die hier zijn hof hield. Het park is vrij toegankelijk en leent zich goed voor een mooie wandeling.

Autoroute Heuvelrugroute | Huis Doorn

#3 De Pyramide van Austerlitz

Bij het plaatsje Woudenberg staat een van de meest unieke monumenten in Nederland: de Pyramide van Austerlitz. De piramide is een eerbetoon aan de Franse keizer Napoleon Bonaparte.

Het bouwwerk werd gebouwd in 1804 door Franse soldaten die hier tijdens de Franse overheersing van Holland waren gestationeerd. Hun generaal Marmont bedacht dit project om de verveling van de mannen tegen te gaan. Erg lang bood dit de soldaten van Marmont geen entertainment, want ze bouwden de piramide in slechts 27 dagen. Het resultaat was een trapvormige piramide met daarop een houten obelisk, die later is vervangen voor een stenen versie. Je kan in de omgeving heerlijk wandelen en bij de parkeerplaats zijn ook een speeltuin en restaurant. De entree voor de piramide is € 3,50.

Leestip: hier lees je meer over de geschiedenis van en een bezoek aan dit bijzondere bouwwerk.

Pyramide van Austerlitz | Verborgen parels in Nederland

#4 Vliegbasis Soesterberg

Een volgende stop is Vliegbasis Soesterberg, waar tegenwoordig een park en het Nationaal Militair Museum te vinden zijn. In het park kan je wandelen en fietsen over de oude landingsbanen. Je kan er een wandelroute van 5 kilometer en een route van 3,4 kilometer volgen, of gewoon in het midden van de enorme landingsstrip lopen. De De zuidelijke landingsbaan is overigens wel gesloten in het broedseizoen (van 15 maart tot en met 15 augustus). 

#5 Paleis Soestdijk

De route voert ook langs het oude koninklijk paleis in Soestdijk. Hoewel het al honderden jaren in handen van de Oranjes was, werd het paleis pas echt bekend bij het publiek als woonpaleis van Prinses/Koningin Juliana en haar man. Het paleis ligt pal langs de route en omdat het zo dichtbij de weg ligt, kan je het vanuit de auto zien.

Paleis Soestdijk | Autoroute Utrechts Heuvelrugroute

#6 Kasteel De Hooge Vuursche en Lage Vuursche

De route voert vervolgens weer meer het bos in naar de plaatsen Baarn en Lage Vuursche. In Baarn rijden we langs een prachtig kasteel: De Hooge Vuursche. Het kasteel is ooit ontworpen door architect Eduard Cuypers, niet te verwarren met zijn oom architect Pierre Cuypers die het Rijksmuseum en Kasteel De Haar bouwde.

Het plaatsje Lage Vuursche is een populaire plek bij wandelaars. Ook is het de thuisplaats van Prinses Beatrix die hier in Kasteel Drakensteyn woont. Het kasteel en landgoed zijn natuurlijk niet publiek toegankelijk.

Autoroute Heuvelrugroute

#7 Slot Zeist

Zeist is een van de laatste stops op de Utrechts Heuvelrugroute. Bezienswaardig is hier vooral Slot Zeist uit de zeventiende eeuw. Het kasteel is te bezoeken; er worden regelmatig rondleidingen door de stijlzalen gegeven door het Gilde Zeist. Toch is het vooral een locatie voor bruiloften, congressen en feesten.

Praktisch: routebeschrijving

De routebeschrijving vind je terug via deze link van de ANWB. In de ANWB-routebeschrijving zitten een kaart, een gedetailleerde omschrijving van hoe je moet rijden en wat beknopte informatie over de bezienswaardigheden onderweg.

De route is niet bewegwijzerd helaas, dus je zal met de routebeschrijving de weg moeten vinden of deze GPS-coördinaten gebruiken. Je zal hiervoor een GPS-app moeten downloaden.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: