Reistips

Heb je een coronaspoedtest nodig? Wij geven tips!

Hoewel we gelukkig steeds meer kunnen reizen, is dat niet meer zo vrijblijvend als voor 2020. Voor veel landen geldt de verplichting om een recente, negatieve coronatestuitslag te kunnen laten zien en alleen de uitslag van de reguliere GGD-testen is dan niet voldoende. Gelukkig is het helemaal zo moeilijk niet om zo’n coronatest of zelfs een spoedtest te regelen. In deze blog vertellen we hoe je makkelijk uitzoekt welke inreisverplichtingen jouw vakantiebestemmingen heeft en hoe je zo’n spoedtest regelt.

Wat is er nodig om te mogen reizen?

Ieder land heeft verschillende in- en uitreisvereisten. Toen wij deze zomer via Duitsland naar Tsjechië en Polen reisden, checkten we regelmatig de regels voor die landen online op de site van de Nederlandse overheid. Bij het officiële reisadvies voor ieder land vind je tegenwoordig een apart deel met de coronaregels die in een land gelden én waar jij aan moet voldoen om het land in te mogen komen. Zo was bij onze heenreis door Duitsland net niet meer verplicht voor ons op doorreis om in te vullen waar je precies in Duitsland heen zou gaan. Polen was een van de eerste landen waar een vaccinatiebewijs werd geaccepteerd om het land in te komen en Tsjechië had in augustus ook die mogelijkheid.

Tip: op de website van de Nederlandse overheid vind je de officiële reisadviezen voor ieder land.

Omdat de regels per land verschillen, ook binnen de Europese Unie en ook afhankelijk van het land waar je vandaan komt, is het verstandig om de regels van tevoren goed te checken. Wat is er precies nodig om naar een land te mogen reizen, of er doorheen te reizen? Soms moet je een formulier invullen met details of waar je precies heengaat en waar je eerder bent geweest. Sommige landen laten Nederlanders (nog) helemaal niet toe en soms moet je een aantal dagen in quarantaine. Maar meestal is het makkelijker en moet je een vaccinatiebewijs óf een negatieve PCR-test met een erkend reiscertificaat kunnen laten zien.

Zo regel je makkelijk een PCR-test

Een negatieve PCR-test is niet de ‘gewone’ test die je bij de GGD gratis kan doen. Je hebt een officieel erkend reiscertificaat nodig en die krijg je niet van de GGD. Er zijn meerdere plekken waar je een coronatest kan doen, waarbij je zo’n reiscertificaat krijgt. Maar het liefst heb je natuurlijk een coronaspoedtest, waardoor je zo snel mogelijk een negatief testresultaat in handen hebt en je good to go bent voor jouw reis.

Een testresultaat is namelijk ook maar beperkt geldig. Veel landen hebben het vereiste dat een test vlak voor vertrek moet zijn gedaan. Zoals op het moment van schrijven 72 uur voor vertrek voor Portugal of 24 uur voor Frankrijk, onze reisbestemmingen voor komende maand. Een handige optie is daarom een coronaspoedtest op Schiphol zelf, zodat je jouw test zo dicht mogelijk op jouw vertrekmoment kan doen. Je maakt makkelijk online een testafspraak, doet de test op Schiphol en ontvangt diezelfde dag nog de uitslag.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Deze blog is geschreven in samenwerking met Spoedteststraat.nl.