Spanje

Wat te doen in Málaga: de 14 leukste bezienswaardigheden

Wat te doen in Málaga? Een stedentrip combineren met een strandvakantie natuurlijk! Andalusië staat bekend om haar prachtige zandstranden, maar heeft ook heerlijke citytripbestemmingen. Als je die twee met elkaar wilt combineren, moet je in Málaga zijn. De stad zit vol interessante bezienswaardigheden, historische gebouwen, hippe hotspots, wereldklassemusea en sfeervolle straten.

Wij bezochten de stad al drie keer en werden met ieder bezoek enthousiaster over deze Spaanse bestemming. In deze blog vertellen we je precies wat de leukste Málaga-bezienswaardigheden zijn, in welke wijken je moet overnachten en waar je moet zijn voor het beste eten en drinken.

Leestip: hier vind je al onze blogs over Andalusië.

kathedraal van Málaga
kathedraal van Málaga

Waar ligt Málaga en hoe kom je er?

Málaga ligt in het zuiden van Spanje, in de regio Andalusië. Het is een belangrijke stad aan de Costa del Sol, de Zuid-Spaanse kust. Málaga heeft een eigen international airport met directe vluchten vanuit Nederland, waardoor je er gemakkelijk kan komen. Málaga is ook een van de goedkopere bestemmingen in Spanje om op te vliegen. Je vindt doorgaans makkelijk scherpe vliegticketdeals, waardoor dit een van de fijnere steden is om een reis door Andalusië te starten.

De bekende steden Sevilla, Granada en Córdoba liggen in dezelfde regio als Málaga en worden vaak gecombineerd met Málaga op een rondreisroute door Andalusië. Je kan goed met het openbaar vervoer reizen in Andalusië, maar een auto huren is ook een erg fijne optie. Die kan je dan direct op het vliegveld in Málaga ophalen.

Parkeren in Málaga is niet altijd even makkelijk. Het centrum is autovrij – alleen locals mogen er rijden – dus je zal gebruik moeten maken van de parkeergelegenheden rondom het historisch centrum. Daar vind je meerdere parkeergarages met schappelijke prijzen. De enige gratis parkeerplek in het centrum? Dat zijn de parkeerplekken langs het Parque de Málaga, maar het kan lastig zijn daar een plekje te vinden.

Gibralfaro Viewpoint in Malaga

Overnachten in Málaga

De bezienswaardigheden van Málaga bevinden zich niet allemaal op een kluitje bij elkaar, dus is het verstandig om te bedenken in welke wijk van de stad je wilt overnachten. Hoewel alles op loopafstand prima te bereiken is, is het wel goed te bepalen wat jij belangrijk vindt voor jouw stedentrip naar Málaga. Dit zijn grofweg de drie smaken waar je uit kan kiezen:

  • Het Centro Historico met de meeste musea en bezienswaardigheden
  • Het hippe Soho met hotspots voor lekker eten en drinken, street art en een hippe sfeer
  • De wijk Malagueta met de haven en het strand

De drie wijken zitten tegen elkaar aangeplakt, dus je kan makkelijk alle drie bezoeken tijdens jouw trip.

Booking.com

Een aantal hoteltips die we je niet willen onthouden:

#1 Room Mate Valeria op de hoek van Soho met uitzicht op de haven. Het dakterras heeft heerlijke loungebedden en uitzicht over de haven en de stad.

#2 Parador de Málaga Gibralfaro op de Gibralfaro-heuvel met fenomenale uitzichten. Het luxehotel hoort bij de bijzondere paradors op de mooiste locaties en in de mooiste gebouwen van Spanje.

#3 Hotel Boutique Teatro Romano in het autovrije historische centrum. Het is vrij nieuw en opende pas in 2016 zijn deuren. Alle kamers hebben eenzelfde luxe en cleane uitstraling.

#4 NONO Charming Stay in Soho met fijne studio’s en appartementen. Wist je dat de kamers zijn gestyled door het Nederlandse stylistenduo Jeroen Schless en Frens Witte?

#5 Mariposa Hotel in Soho met een zonnige dakterras en kamers in art deco-stijl.

#6 Palacete de Alamos in het Centro Historico voor luxe kamers en een topontbijt, wat een van de best gewaardeerde hotels van Málaga is op Booking.com.

Malaga street art

De bezienswaardigheden van Málaga op de kaart

Wat te doen in Málaga: 13 bezienswaardigheden om niet te missen

#1 Het Picasso Museum & de andere (gratis) musea van Málaga

Wist je dat Málaga echt een museumstad is? Deze bestemming in Andalusië zit vol grote musea. Of je nou een museumliefhebber bent of niet, het is absoluut een aanrader om hier tijd voor in te plannen.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Málaga is het Picasso Museum. Deze beroemde schilder is in Málaga geboren en zijn geboortehuis is ook als museum ingericht. Zelfs op de kerk waar hij is gedoopt, heeft dit in een informatiebordje op zijn gevel staan. In een stad zo trots op zijn meeste beroemde inwoner hoort natuurlijk ook een museum met zijn kunstwerken. Dat is dus het Picasso Museum. Het is gevuld met werken van de Picassofamilie zelf, dus de kunst die nooit is verkocht en altijd in de familie is gebleven. De collectie is ondergebracht in een historisch paleis in het historisch centrum. Hoewel de bekende meesterwerken van Picasso niet hier hangen, is het museum toch zeker leuk om te bezoeken.

Onze tip voor Málaga: op zondagen zijn veel musea gratis te bezoeken. Iedere zondag is het Picasso Museum bijvoorbeeld de laatste twee uur voor openingstijd zelfs gratis te bezoeken. Dat geldt ook voor andere museums, waaronder het Alcazaba en Centre de Pompidou. Soms de hele middag en soms de laatste uren. Het is de moeite waard om dit te checken, want het exacte tijdstip varieert per seizoen.

Twee musea die sowieso gratis zijn, zijn het CAC voor hedendaagse kunst en het Museo de Málaga over de historie van de stad, waaronder ook historische schilderijen. Ook de tentoonstelling in de Plaza de Torres, het moderne kunstmuseum Jorge Rando en het gemeentemuseum Museo del Patrimonio Municipal zijn gratis te bezoeken.

Andere grote musea in de stad zijn het Carmen Thyssen Museum, het Museo de Málaga, Centre de Pompidou en het Russisch Kunstmuseum. Voor kunstliefhebbers is er dus zat te doen in Málaga!

Picasso Museum Malaga

#2 Het historisch centrum van Málaga

Als een van de oudste steden van Europa kan je in Málaga rekenen op een historisch centrum vol mooie straten en monumenten. Helaas zijn er ook veel grote winkelstraten met een minder historische uitstraling, maar los daarvan zijn de mooie straten ook niet te missen. Het is vrijwel helemaal voetgangersgebied, waarmee Málaga een van de grotere autovrije zones van Europa heeft.

Dwalen door de oude stad is een van de leukste dingen om te doen in Málaga. Mis daarbij niet Plaza de la Constitución en de straten in die omgeving. Het plein kreeg die naam toen de Spaanse grondwet werd ingevoerd. Op de grond zie je aan de rand van het plein platen liggen van de voorpagina’s van de grote Spaanse kranten om dit nieuws te vertellen. Je staat dan overigens ook voor een mooie poort, wat ooit de ingang was voor een groot klooster. De straatjes daarachter zijn nog precies zoals in het kloostercomplex toen.

Ook een bijzondere straat om niet te missen, is de brede straat Calle Marqués de Larios. De straat is vernoemd naar de schatrijke man die het liet aanleggen als verbinding tussen de haven en het oude centrum. Aan het eind staat ook een standbeeld van hem om hem te eren. Waarom dit een van de bezienswaardigheden van Málaga is? Of zelfs de beroemdste straat in de stad? In de winter wordt deze straat twee keer – rond kerst en carnaval – omgetoverd tot een lichtjesparadijs met iedere keer weer nieuwe decoraties. Wij bezochten de stad in februari rond carnavalstijd en keken onze ogen uit, toen we ’s avonds door de Calle Marqués de Larios liepen.

Verborgen parel: maak een stop bij het curieuze winkeltje Librería Mapas y Compañía. Deze boekwinkel is een explosie van kleur, boeken, chaos en wereldbollen.

Centro Malaga

#3 La Manquita, de kathedraal van Málaga

Als je dacht dat de Sagrada Familia in Barcelona de enige kerk was die al meer dan honderd jaar in aanbouw is, dan heb je nog nooit de kathedraal van Málaga gezien. Met de bouw van deze kathedraal werd al in de zestiende eeuw gestart en is nog altijd niet voltooid.

Door de eeuwen heen waren geldproblemen steeds de reden om het project stil te leggen. Als er weer geld beschikbaar was, werd er verder gebouwd en dan natuurlijk wel in de bouwstijl van dat moment. Het resultaat is een kerk die nog altijd niet af is en waar je veel verschillende bouwstijlen in terugziet.

Wij hebben ons laten vertellen dat de bouw ook nooit helemaal voltooid zal worden. De kathedraal heeft nu een duidelijk herkenbare toren van 84 meter hoog. Het is goed te zien hoe een tweede toren halverwege stopt, maar wel verder gebouwd had moeten worden. Het is nu onderdeel van de geschiedenis van de kathedraal geworden en deze toren zal niet meer worden gebouwd. De kathedraal wordt daarom nu La Manquita genoemd, ofwel: de een-armige vrouw. Wat er nog wel zal worden voltooid? Het dak! Het mooie gewelfde dak dat ooit gepland was, moest plaatsmaken voor een tijdelijk plat dak. Dat dak is er nog steeds en is zo lek als een mandje.

Die geschiedenis van geldgebreken maken de kerk juist zo mooi. Imposant is bijvoorbeeld de barokke voorgevel aan de zijde van het bisschopspaleis. Als je verder om de enorme kathedraal heenloopt, kom je juist weer renaissance en zelfs gotische elementen tegen. Om nog verder terug te gaan in de geschiedenis: ooit stond hier een moskee. Die werd na het verdrijven van de Moren omgedoopt tot kerk, maar later vervangen voor de veel grotere kathedraal die er nu staat. Toch zie je nog delen van de oude moskeemuren terug.

Je kan de kathedraal van buiten bewonderen, maar ook van binnen bezoeken. Kaartjes kosten € 6, maar op werkdagen kan je in de vroege ochtend ook gratis naar binnen tijdens de mis. Bewonder dan zeker het houtsnijwerk in de vele kapellen en vergaap je aan het enorme orgel uit 1871.

kathedraal van Málaga in Spanje

#4 De Alcazaba en het Romeins theater

Niet te missen zijn het Alcazaba en het Romeins theater die strak tegen elkaar aanliggen. Ze lijken haast bij elkaar te horen, maar stammen toch echt uit heel andere tijden.

Het Alcazaba is het oude Moorse kasteel dat op het hoogste punt binnen de oude stadsmuren lag. In die tijd lag het zelfs direct aan zee, maar inmiddels is er nog een stuk land bijgewonnen en daar vind je het stadspark en de Palmeral de Las Sorpresas-promenade. De naam Alcazaba is afgeleid van een Moorse term voor citadel, want in het fort huisde ooit tussen de negende en de elfde eeuw een ware ministad. Bij een bezoek wandel je door een wirwar van straten, gebouwen, oude paleizen en tuinen. Je ziet er natuurlijk veel Moorse invloeden terug, maar opvallend genoeg ook wat Romeinse details. Zo pronken er Romeinse zuilen onder Moorse bogen. De reden? Die zuilen zijn heel budgetproof hergebruikt uit het oude Romeinse theater.

Dat theater ligt namelijk op de helling van de heuvel waarop het Alcazaba is gebouwd. Voor inwoners van Málaga is het theater een vrij nieuwe bezienswaardigheid. Het is pas in de jaren ’90 helemaal opgegraven. Eerder waren al bij bouwwerkzaamheden op deze heuvel Romeinse restanten aangetroffen. Maar pas decennia later werd besloten de bebouwing op de heuvel af te breken en het theater helemaal op te graven, waarna het ook nog moest worden gerestaureerd. Het Teatro Romano dateert uit de tijd dat de Romeinen het zuiden van Spanje in handen hadden. Het theater werd in de Moorse tijd nog gebruikt en ook vandaag de dag worden weer nog voorstellingen gegeven.

Direct voor het Romeins theater zie je een glazen piramide staan. Hier kan je onder het plein gluren, waar je de restanten ziet van een Romeinse visfabriek. Hier werd ‘garum’ gemaakt, wat een soort sterk ruikende vissaus is. Overal in Andalusië werd ‘garum’ gemaakt, maar dan steeds weer van een andere, lokale vissoort. In Málaga was dat dus sardientjes en anchovis.

Toegang tot het Moorse fort kost maar € 3,50 (of € 5,50 voor een combinatieticket met het kasteel van Gibralfaro). Op zondagen is het fort in de middag gratis toegang. Het Teatro Romano kan je vanaf de straat bewonderen, maar kan je ook gratis van dichtbij bezoeken.

Teatro Romano in Malaga

#5 De stranden van Málaga

De stad Málaga heeft naast een historisch centrum ook een stadsstrand, wat dit een wel heel bijzondere stedentripbestemming maakt. Vlak achter de Muelle Uno-pier vind je het Praia de la Malagueta. Er zijn ligbedjes, parasols, stranddouches en strandtenten te vinden om jouw strandbezoek helemaal compleet te maken. Toch is dat niet ons favoriete strand. Het grijze zand maken dit niet de meest idyllische plek om je handdoek neer te leggen. Ook ligt het door de hoogbouw in de middag deels in de schaduw.

Als je iets verder doorloopt, kom je bij het strand La Caleta en nog verder vind je een fijn strand bij het voormalige vissersplaatsje Pedregalejo. Langs de kust kom je vervolgens bij de stranden El Palo en El Peñon, maar dan ben je wel flink ver van het stadscentrum verwijderd.

Wat maar weinige mensen weten, is dat je ook naar het westen van de oude stad stranden vindt. Het eerste strand vanaf het stadscentrum in die richting is Playa San Andrés en vervolgens het Playa de la Misericordia, wat populair is bij jonge gezinnen vanwege de speeltoestellen.

Praia de la Malagueta
Stranden van Málaga

#6 De haven en de Muelle Uno-promenade

De geschiedenis van de stad draait vrijwel helemaal rondom de belangrijke, economische positie van de haven. Al eeuwenlang is het een belangrijke en strategische havenplaats in het Middellandse Zeegebied.

Direct voor de oude stad ligt nu de nieuwe haven, waar ook grote cruiseschepen aankomen. Langs de haven loopt de Palmeral de Las Sorpresas-promenade met palmbomen en een golvende witte pergola. Vanaf daar loop je door naar Muelle Uno, een van de populairste bezienswaardigheden van Málaga. Precies op die plek zal je misschien ook die gekleurde kubus opvallen. Die hoort bij het museum Centre de Pompidou, een dependance van het beroemde museum in Parijs.

De Muelle Uno is een pier met aan de rechterkant de moderne haven en aan de linkerkant een lange reeks winkels en restaurants. Voor een lokale ervaring moet je hier niet zijn, want alles is hier gericht op toeristen. Maar dat mag de pret niet drukken, want een wandeling over de pier is zeker een aanrader. Onderweg passeer je een oud kapelletje, wat een bijzonder contrast vormt met de moderne winkels. Aan het eind staat een witte vuurtoren. Aan de andere kant van de pier en de vuurtoren vind je het bekende zandstrand van Málaga, het Praia de la Malagueta.

Muelle Uno in Malaga

#7 De overdekte markthal Mercado Atarazanas

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Málaga is de Mercado Atarazanas. Deze overdekte markthal vind je in het oude centrum en wordt nog altijd door de locals gebruikt. Hoewel hier zeker ook veel andere toeristen komen, voelt het toch erg authentiek aan.

De markthal zit in een prachtige hal van gietijzer. Het is gebouwd tussen 1876 en 1879, al is in het ontwerp een oude stadspoort opgenomen. Deze hoefijzervormige poort doet Moors aan en dat soort invloeden zie je meer terug in het gietijzeren ontwerp. Het is namelijk gebouwd in neo-mudejarstijl, wat een moderne versie is van de Moorse en christelijke mix die in de Middeleeuwen ontstond.

Ook de naam is een knipoog naar de Moorse tijd van Málaga. Atarazanas betekent namelijk scheepswerf in het Moors, want vroeger lag hier een scheepswerf. Het water kwam toen namelijk tot aan deze plek in de stad. Al het gebied tussen de markthal en de zee is door de mens gemaakt. Op de plek van de markthal stond toen een oude stadsmuur. En die hoefijzervormige poort? Dat was toen de stadspoort.

De Mercado Atarazanas bestaat uit drie geschakelde hallen. Een voor vlees, een voor vis en een voor groenten en fruit. De markthal voor vis zit in het midden, wat het mooiste deel van de markt is. Hier vind je namelijk een enorm glas-in-loodraam waarop de geschiedenis van de stad wordt uitgebeeld. Op maandagen is dit middelste gedeelte helemaal leeg en zijn alleen de zijhallen vol van levendigheid. Op zondag wordt er namelijk niet gevist, dus is er op maandagen niets te verkopen. De markthal heeft ook wat tapasbarretjes, waar je rond lunchtijd terecht kan voor tapas met een drankje aan een van de statafels.

Verborgen parel: wist je dat er nog een mooie markthal in Malaga is, waar vrijwel niemand van weet? Dit is het Mercado de Salamanca, waarvan de voorgevel echt een plaatje is. Om de hoek vind je het gratis Museo Jorge Rando met werk van deze moderne kunstenaar, dus combineer die twee met elkaar.

Mercado de Salamanca Malaga

#8 De street art van Málaga

Een van de onverwachte hoogtepunten van Málaga is de bijzondere street art die je in de stad kan vinden. Niet in het historisch centrum, maar juist in wat ooit vervallen wijken waren. Door het straatbeeld met graffiti en murals te verlevendigen, moesten de wijken weer een boost krijgen. En dat is zeker gelukt!

In twee wijken van Málaga vind je de meeste street art: Soho vlakbij de haven en Lagunillas ten noorden van het centrum. Soho was de eerste van de twee die omgetoverd werd tot een street art walhalla. Inmiddels is het een hippe wijk die bekend staat om zijn artistieke sfeer. Er zijn hippe hotspots, een museum voor contemporary art (het CAC) en dus veel vrolijke street art. Sinds 2013 worden in het kader van het project project Málaga Arte Urbano Soho (MAUS) internationale artiesten uitgenodigd om zich uit te leven op de straten van Soho. Zo kwam de Belgische ROA hier de beroemde, zwart-witte dieren op de muren schilderen, en zie je op een flatgebouw achter het CAC metershoge murals. Je kan een online street art map van MAUS gebruiken om de mooiste werken te vinden.

Lagunillas heeft minder internationale aandacht gekregen en hier vind je daarom vooral het werk van meer lokale artiesten. Het is zonder meer de kleurrijkste wijk. Hier vind je zelfs nog meer straatkunst dan in Soho. Wandel door Calle Lagunillas en bezoek zoveel mogelijk zijstraten. Je komt dan gegarandeerd talloze werken tegen.

Malaga street art
Malaga street art

#9 Het kasteel Gibralfaro en haar viewpoint

Niet ver van het Moorse fort Alcazaba ligt nog een kasteel, het Gibralfaro-kasteel op de Gibralfaro-berg. Het Alcazaba was niet genoeg om de stad en de belangrijke haven te verdedigen, dus werd in de veertiende en vijftiende euw op een nog strategischere positie dit tweede kasteel van Málaga gebouwd. Als er een belegering zou komen, konden de belangrijke inwoners vanuit het Moorse fort via een verdedigingsmuur over de berghelling veiligheid zoeken in het Gibralfaro-kasteel. Die muren kan je nog altijd vanuit de haven goed zien liggen.

Je maakt een vergelijkbare klim als je tegenwoordig het kasteel wilt bezoeken. Vanuit het historisch centrum loopt een pad de berg op richting de top. Onze geheime tip voor Málaga: als je die klim niet wilt maken, is het goed te weten dat er aan de andere kant een autoweg loopt en dat de Hop On Hop Off-bus hier een stop maakt. Je kan het kasteel van binnen bezoeken, maar dat hebben wij niet gedaan omdat we er niet heel goede verhalen over hoorden. De inrichting zou wat sober zijn en eigenlijk zou je ook vrij snel alles gezien hebben. Het kasteel is vooral een aanrader vanwege het uitzicht.

Onderweg naar boven – of naar beneden natuurlijk – kom je langs een van de mooiste uitzichtpunten van Málaga. Je hebt een ongekend mooi uitzicht over de stierenarena, de haven, de promenade, het stadspark, het Alcazaba en de oude stad. Vooral tijdens zonsondergang is het uitzicht fenomenaal mooi.

Bevalt dat uitzicht je wel? Je kan er ook bij in slaap vallen! Op de berg vind je namelijk ook het luxe hotel Parador de Málaga Gibralfaro. Het is niet voor ieders budget weggelegd om hier te overnachten, maar een betere locatie vind je niet. De term ‘parador’ kom je in Spanje overigens vaker tegen. Het zijn een soort staatshotels die in prachtige historische monumenten of op schitterende locaties zijn gebouwd. Iets om in je achterhoofd te houden dus als je een slaapplek zoekt. Er zijn er in heel Spanje bijna honderd.

Gibralfaro Viewpoint in Malaga

#10 De stierenarena Plaza de Toros La Malagueta

Nou zijn wij behoorlijk fel tegen stierenvechten en wordt dat helaas nog in Andalusië gedaan, maar dat neemt niet weg dat er verspreid door de regio wel mooie stierenvechtersarena’s staan. Zo ook in Málaga, waar je de Plaza de Toros La Malagueta aan de rand van het historisch centrum vindt.

Het ronde gebouw is al in de negentiende eeuw gebouwd voor stierengevechten en wordt tot op de dag van vandaag voor dat doel gebruikt gedurende de zomermaanden. Op het moment van de bouw was de neo-mudejarstijl erg populair. Het was een nieuwe variant op de Middeleeuwse mix van Moors een christelijke elementen. Ook in de arena zie je deze hernieuwde versie van deze mix terug.

Omdat de arena aan de voet van de Gibralfaro-berg ligt, heb je vanaf het uitzichtpunt op de berg een prachtig uitzicht over deze arena. Eigenlijk zie je de arena vanaf daar zelfs het beste, want je kan de arena niet bezoeken buiten de stierengevechten om. In een deel van de arena kan je wel (gratis) naar binnen. Daar worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Tussen de kunst door kan je de arena inkijken, maar je ziet er niet bijzonder veel van. Maar vaak zijn de tentoonstellingen zelf ook ontzettend interessant. Tijdens ons tweede bezoek aan de arena begin 2024 was er een geweldig interessante fototentoonstelling Contact Sheets met nieuwsfoto’s van persbureau Magnum, waar we wel twee uur doorbrachten.

Plaza de Toros La Malagueta

#11 De hippe wijk Soho

Soho – ook wel Zoho genoemd – is een van de upcoming wijken van Málaga. De wijk ligt ten zuidwesten van de oude stad, tussen het historisch centrum en de nieuwe haven ingeklemd.

Wat ooit begon als achterstandsbuurt, is nu een van de leukere delen van de stad. Het wordt ook wel het culturele en kunstzinnige deel van Málaga genoemd vanwege de galerieën en ook de kleurrijke street art in het straatbeeld. Verspreid door het wijkje zitten ook nog eens veel biowinkels en hippe hotspots, waardoor de wijk veel jonge mensen trekt.

Ook een aantal van onze favoriete hotspots vind je in Soho. Zo kan je hier speciaalbiertjes drinken bij La Fábrica, een lokale bierbrouwerij met eigen speciaalbier. Picnic heeft een ruim terras en serveert veel vega opties, maar ook hamburgers en lekkere biertjes. Voor koffie moet je zijn bij Santa Coffee Soho en MIMO Vegan Bistro serveert vegan food met een Japanse twist. Wij kregen ook vaak Señor Lobo Café als tip voor Soho, maar deze hotspot is helaas permanent gesloten.

Een van de leukste bezienswaardigheden in Soho is het CAC, het museum voor contemporary art. Nou zijn wij sowieso al dol op hedendaagse en moderne kunstmusea, dus dit museum konden we natuurlijk niet overslan. Het contemporary art-museum is gratis te bezoeken en had tijdens ons bezoek veel bijzondere schilderijen van nieuwe artiesten.

Wil je overnachten in Soho? Hier vind je het hippe Room Mate Valeria met uitzicht op de haven. Het dakterras heeft heerlijke loungebedden en uitzicht over de haven en de stad. Overigens kan je daar ’s middags ook een drankje doen zonder hotelgast te zijn. Een andere heerlijke optie is NONO Charming Stay met fijne studio’s en appartementen of Mariposa Hotel met een zonnige dakterras en kamers in art deco-stijl.

Santa Coffee in Malaga

#12 Het Parque de Málaga en de botanische tuinen

Voor wie toe is aan een rustpunt in zijn stedentrip naar Málaga, is het goed om te weten dat je in deze stad ook wat groene zones kan vinden. Direct naast het historisch centrum vind je het stadspark Parque de Málaga. Ingeklemd tussen de oude stad en de nieuwe haven is deze lange groenstrook een fijn rustpunt.

Het Parque de Málaga – ook wel Paseo de Málaga genoemd – is een langgerekt stadspark van 800 meter lang. Het verkeer raast er over drukke avenues langs, maar in het midden is er rust. In de warme maanden is het hier heerlijk toeven, want het is hier overwegend schaduwrijk door de palmen en bananenbomen. Er zijn veel exotische planten te vinden, maar ook standbeelden van lokale beroemdheden en azulejos-tegels met de wapens van plaatsen uit de regio.

Meer buiten het centrum vind je de Jardin Botánico La Concepción. Je vindt er beelden, watervallen, een paviljoen, vijvers en vooral veel exotische plantensoorten. De botanische tuin ontstond toen een markies in de negentiende eeuw meerdere tuinen opgekocht om samen te voegen tot een geheel. In de jaren ’90 kwamen de tuinen in handen van de gemeente en werden ze opengesteld voor publiek. Je vindt er meerdere wandelroutes, dus je kunt je hier zeker een middag lang goed vermaken.

Parque de Malaga
Parque de Málaga

#13 De Santiago-kerk

Mis ook zeker de Santiago Kerk niet, gelegen aan Calle Granada. Dit is de oudste kerk van de stad, opgericht in 1490, met een prachtige façade die nog elementen van een Moors verleden toont. Het interieur is indrukwekkend met veel details, een rijk versierd plafond en barokke decoraties.

Ook uniek aan deze kerk is de jaarlijkse traditie op de eerste vrijdag in maart, wanneer duizenden mensen deze kerk bezoeken. Wij hebben zelf gezien hoe er een enorm lange rij ontstaat die door de hele stad slingert. Mensen komen van heinde en verre om het beeld van Christus van Medinaceli te vereren, waarbij ze drie munten in de mand leggen. Dit zou verwijzen naar een eeuwenoude legende. Zelf kozen we ervoor niet in die uren lange rij te gaan staan, maar de dag erna een stop te maken bij de kaart.

Iets waar de inwoners van Malaga trots op zijn: dit is de kerk waar niemand minder dan Pablo Ruiz Picasso in 1881 is gedoopt, zo staat ook op een plaquette op de gevel vermeld.

Santiago Church Malaga

#14 Eten en drinken in Málaga: local food, hippe koffiespots en vegan eettentjes

Waar toeristen zijn, zijn ook veel leuke restaurants. In Málaga heb je dus volop keuze uit verschillende eettentjes. Wij zoeken zelf graag vegetarische en veganistische restaurants uit, zodat wij als vegetariërs daar volop keuze hebben. Ook daarin werden we op onze wenken bediend! En die koffieliefhebberij van Sebastiaan? Op dat punt had hij absoluut niks te klagen. Maar naast dat soort hotspots heeft Málaga ook veel authentieke restaurants waar je de lokale keuken kan proberen. Wij kregen volop tips van een local en delen die hier natuurlijk ook met jou.

Hier moet je zijn voor koffie, brunch en ontbijt in Málaga:

  • Next Level Speciality Coffee: een klein koffiezaakje in een hoekpand, waar het binnen erg klein is maar het terras voldoende plek biedt om met je koffie langzaam wakker te worden. Ook voor ontbijtjes kun je hier terecht.
  • El Último Mono Juice & Coffee: in een steegje naast een grote winkelstraat zit deze spot voor koffie, sapjes en taart. Helaas is er geen uitgebreid menu, maar je vindt er wel stopcontacten en wifi voor de digital nomads.
  • Santa Coffee Soho en Centro: zowel in de wijk Soho als in het centrum vind je het populaire Santa Coffee. Je eet er crepes als ontbijt.
  • Mia Coffee House: als er een rij staat voor een koffiezaak, weet je dat de koffie wel echt goed moet zijn. Dit kleine zaakje is erg populair bij locals. En bij Sebastiaan.
  • Recyclo Bike Café: fietsen en ontbijtjes zijn een hipstercombinatie die je in vrijwel iedere stad terugvindt. Ook in Málaga dus, waar je bij Recyclo terecht kan voor pancakes en DIY-broodjes.
  • Brunchit: als je hier wilt ontbijten, moet je meestal een tafeltje reserveren. Of heerlijk neerstrijken op het terras, waar je met je pancakes of advocadotoast wakker kan worden terwijl je mensen kijkt.
  • Dulces Dreams: bij dit hostel kunnen niet alleen gasten komen ontbijten, maar is iedereen welkom. Op het menu vind je opties als clubsandwiches en hippe açaibowls.

Hier moet je zijn voor local food in Málaga:

  • Casa Aranda: dit zaakje is onder locals ontzettend populair voor ontbijt met churros. In het weekend willen de Spanjaarden zich nog wel eens tegoed doen aan deze zoetigheid als ontbijt en dan komen ze allemaal hierheen. Al sinds 1932 serveert Casa Aranda de populaire churros. Je koopt ze per stuk en het is een aanrader om er ook een kopje chocolade bij te bestellen om ze in te dippen zoals de locals doen. Tijdens ons eerste bezoek was dit een onbeduidend zaakje, maar nu heeft het meerdere terrassen naast elkaar!
  • El Pimpi: als Antonio Banderas aandelen heeft in een zaak, weet je dat hier niet alleen locals maar ook veel toeristen komen. Toch is El Pimpi als oudste bodega van Málaga die typisch Spaanse tapasbar gebleven. Het heeft een enorm terras, maar neem ook zeker een kijkje binnen.
  • Mercado Altrazanas: bij deze bezienswaardigheid kan je niet alleen mooie foto’s schieten en boodschappen doen, maar ook aan een van de tafels buiten de markthal neerstrijken voor een local lunch met tapas en een drankje.
  • Casa Lola: deze tapasspot is zo populair bij locals dat er vaak een rij staat. Voor een goede prijs eet je hier heerlijke tapas en pinxtos.

Hier moet je zijn voor vegan en vega food, lunch en avondeten:

  • Noviembre Healthy Food: in het noorden van het oude centrum vind je deze healthy hotspots met gerechten als burgers, salades, sandwiches, pancakes en meer.
  • BYOKO: deze hotspot raden we vooral aan voor brunch en lunch. Je bestelt hier gerechten als buddha bowls, salades, burgers en galettes.
  • MIMO Vegan Bistro: in de populaire Soho-wijk moet je bij MIMO zijn voor gerechten met een Aziatische twist. Van sushi tot Japanse sandwiches tot ramen. Maar ook burgers en taarten staan er op het menu.
  • Picnic Soho: dit hippe tent heeft heel veel terras en een menu met hamburgers, pulled pork, nachos, tapas en biertjes.
  • La Fábrica: hier zit je ’s avonds goed voor burgers en spareribs, maar vooral voor lokaal gebrouwen bier. Deze lokale bierbrouwerij is van het bekende merk Cruzcampo en brouwt hier haar eigen speciaalbier. Voor Spaanse begrippen is La Fábrica wel wat aan de prijs met hoofdgerechten voor € 16.
El Ultimo Mono in Malaga

Wat te doen vanuit Málaga: 5 leuke dagtrips

#1 De pueblos blancos van Andalusië

Andalusië staat bekend om haar pittoreske, witte dorpen. Deze witgekalkte dorpen zijn typisch voor de regio en een must voor je Spaanse bucketlist. Een aantal ervan zijn uitgegroeid tot populaire bezienswaardigheden vanwege hun fotogenieke karakter. Ook in de buurt van Málaga vind je meerdere van die knusse dorpjes. Wij bezochten er tientallen en raden jou aan om er op een dagtrip vanuit Málaga ook zeker een paar te bezoeken.

Ronda is misschien wel het bekendste, witte dorp van Andalusië. Het ligt op een rotsplateau, of eigenlijk twee plateaus die door een diepe kloof van elkaar worden gescheiden. Over die kloof is een imposante brug gebouwd en precies dat plekje is een van de meest iconische plaatjes van Zuid-Spanje. Hoewel het stadje verder weinig grote bezienswaardigheden heeft, is het heerlijk dwalen door de oude straatjes met witte huisjes. Ronda is zeker een bezoek waard, als je nieuwsgierig bent naar het meest bezochte dorp van de regio.

Het pueblo blanco Ojén is een stuk minder bekend en heeft daardoor een wat meer authentieke sfeer. Ojén ligt in de bergen boven Marbella en is daar in de bergen een wat koelere bestemming in de Costa del Sol. Vlakbij kan je ook fijn wandelen in de Refugio de Juanar. Je kan er bijvoorbeeld een korte hike maken naar een bergtop voor een fenomenaal uitzicht over Marbella en de kust.

Ook bijzonder sfeervol en buiten de gebaande paden is het witte dorp Montejaque. Het pueblo blanco ligt aan de rand van het Sierra de Grazalema en heeft zelf een schitterende locatie in de bergen. In het dorp zijn maar weinig toeristen en geniet je nog van het authentieke Spaanse dorpsleven. Op donderdagen is er een kleine markt, in het weekend zitten de terrassen vol met locals en iedere straat ademt een knusse sfeer. Zo’n schilderachtig dorpje, genesteld in de bergen, vraagt natuurlijk ook om mooie kiekjes. Bezoek dus ook zeker de twee viewpoints voor de mooiste gezichten op Montejaque!

Een laatste tip is Setenil de las Bodegas, ook een van de populairdere dorpen van Zuid-Spanje. Dit dorp is niet alleen mooi wit, historisch en pittoresk, maar ligt ook op een prachtige locatie. In een bergachtige en in de zomer bloedhete omgeving kwamen de bewoners van Setenil tot de perfecte oplossing: huizen in en tegen de bergwanden. Je vindt er veel grotwoningen en in de bergwand gebouwde huisjes, waarmee optimaal wordt geprofiteerd van de koelte van die bergen. Het resultaat is een schilderachtig dorp dat helemaal een is geworden met de bergen.

Viewpoint Montejaque Andalusia

#2 De Caminito Del Rey-wandeling

Een bijzonder hoogtepunt in Andalusië is de Caminito del Rey op ongeveer een half uur rijden vanuit Málaga. Deze bijzondere bergwandeling langs steile kliffen biedt je spectaculaire uitzichten tijdens een korte hike van 7,5 kilometer die voor iedereen goed te doen is. 

De route is al honderd jaar oud en werd ooit aangelegd tussen twee watercentrales in. Toen het pad niet meer gebruikt werd, raakte het in verval en brokkelde het pad langs de kliffen steeds verder af. Wat overbleef: een van de meest gevaarlijke hikes ter wereld. Het was verboden om er nog te komen, maar dat hield de echte durfallen niet tegen. Met een aantal doden als gevolg. Inmiddels is het pad gerestaureerd en voor het publiek toegankelijk. Het is nu 100% veilig om deze wandeling te doen en we raden je ook zeker aan om dat te doen als dagtrip vanuit Málaga.

Leestip: hier vind je al onze praktische tips voor de Caminito del Rey.

roadtrip zuid-spanje | caminito del rey andalusia

#3 Het Castillo Monumento Colomares

Dit sprookjesachtige kasteel is een ietwat vreemde attractie. Het kasteel ligt aan de Costa del Sol met uitzicht op zee, niet ver van Málaga. Of kasteel? Eigenlijk is het meer een fantasiegebouw. Of een monument.

Het werd tussen 1987 en 1994 ter ere van de ontdekkingsreiziger Columbus. De excentrieke eigenaar bouwde het helemaal met eigen hand en verwerkte in het vreemde bouwwerk allerlei verwijzingen naar Colombus en zijn ontdekking van Amerika. In het kasteel komen allerlei bouwstijlen terug. Er zijn glas-in-loodramen, een pagode, de boeg van een schip, sprookjesachtige torens en gotische decoraties. Het Castillo Monumento Colomares is daarmee een vreemde, maar ook prachtige creatie.

De entree is maar € 2,50. Het kasteel is ook niet bijzonder groot en je kan het niet van binnen bezoeken, dus een bezoekje hoeft ook niet lang te zijn. Het is vanuit Málaga nog geen half uur rijden naar deze bijzondere attractie.

#4 El Torcal de Antequera

Op nog geen uur ten noorden van Málaga vind je een van de mooiste stukjes natuur in Andalusië. Het natuurpark El Torcal de Antequera combineert prachtige bergen met bijzondere rotsformaties. Je kan er prachtig wandelen en door het park zijn meerdere wandelroutes uitgezet.

De unieke kalksteenformaties maken El Torcal tot een bijzonder berggebied. Je kan er simpelweg twee viewpoints bezoeken – die zijn ook toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens – of een van de drie wandelingen maken. De groene route is 1,5 kilometer lang, de gele route is 3 kilometer lang en de oranje route is 3,6 kilometer lang. De laatste is wel een lineaire route, dus je zal dezelfde afstand ook weer terug moeten lopen.

Wij raden je aan om de gele route te lopen. Er staat ongeveer 2 uur voor de route van 3 kilometer, dus reken op flink wat klauteren over de rots. Toch zouden wij de wandeling niet zwaar noemen en deden wij er vooral zo lang over vanwege de schitterende uitzichten waar je even bij stil moet zijn. Ook kwamen we onderweg Spaanse ibix tegen, een steenboksoort. Ze kwamen bijzonder dichtbij en het was genieten van hun rust in deze prachtige omgeving. Deze korte hike is echt een van de hoogtepunten van Andalusië en een aanrader voor een dagtrip vanuit Málaga.

El Torcal de Antequera
El Torcal de Antequera

#5 Nerja en Frigiliana

Nerja en Frigiliana zijn prachtige stadjes aan de Costa del Sol, die je prima kunt bezoeken als dagtrip vanuit Málaga. Deze stadjes liggen op slechts een half uurtje rijden van elkaar en zijn beide zeker de moeite waard om te bekijken als dagtrip vanuit Málaga.

Nerja ligt 50 minuten ten oosten van Málaga aan de kust. Het is een toeristische badplaats met een paar charmante straatjes, maar vooral veel winkels en toeristen. Het belangrijkste bezienswaardige van Nerja is het uitzichtpunt Balcon de Europa. Vanaf daar heb je mooi uitzicht over de bergen, stranden en zee rondom Nerja. Het is een populaire plek in Nerja, maar wij vonden het niet bijzonder spectaculair. Wel een aanrader vonden wij het aquaduct Acueducte de Aguila, dat net buiten de stad ligt.

Frigiliana is een klein en charmant bergdorp, slechts 10 kilometer ten noorden van Nerja. Het is een van de typische pueblos blancos uit de regio Andalusië en wordt vaak het mooiste dorp van Spanje genoemd. Het stadje ligt op een hoogte van 400 meter en heeft prachtige witte straatjes. De kiezels op de grond, de potten met kleurige planten langs de gevels en de witte huizen maken het dorp een prachtig plaatje. Wij vonden het erg leuk om door Frigiliana te struinen en de uitzichtpunten op te zoeken voor een mooie uitzicht over het witte bergdorp.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: