Vietnam

Hoogtepunten in Vietnam: bezienswaardigheden in Vietnam

Vietnam is echt een must-see bestemming in Zuidoost-Azië. De diversiteit van het land zal je versteld doen staan: van bruisende steden tot bountystranden tot groene rijstvelden! Het staat hoog op mijn wishlist om nog een tweede keer door Vietnam te backpacken. Ik zou dan met een eigen motorbike grofweg dezelfde reisroute van zuid naar noord willen afleggen, maar in een langzaam tempo van ongeveer 2 maanden. Waarom ik verliefd werd op dit land? Vanwege deze hoogtepunten en bezienswaardigheden in Vietnam!

8 must-visit Vietnam bezienswaardigheden

#1 De Vietnamese keuken

Thuis is Vietnamese food mijn absolute favoriet als we uit eten gaan. Van dampende noedelsoep tot verse Vietnamese springrolls.. je kan me ervoor wakker maken! Vietnam is echt een walhalla voor iedere foodie. Het heerlijke street food en de toprestaurant zijn top. Mocht je al dat heerlijke eten mee naar huis willen nemen, dan is een kookcursus een aanrader.

#2 Kustplaats Hoi An

Reizigers zijn of totaal fan van het kustplaatsje Hoi An, óf ze vinden het een toeristische hype. Ik behoor duidelijk tot de eerste categorie. Ik vond de ontspannen sfeer, historische gebouwen én leuke winkeltjes echt genieten. Beroemd en sprookjesachtig mooi zijn de lampionnen en lichtjes rondom de bruggen in de avonden. Hoi An is daarnaast de perfecte uitvalsbasis voor dagtripjes naar oude tempelruïnes en de idyllische Cham Islands.

#3 De eilanden van Halong Bay

Als je voor het eerst zoekt naar Vietnam, zul je ongetwijfeld meteen stuiten op plaatjes van prachtig Halong Bay. Deze baai in het noorden van Vietnam is magisch mooi. Verspreid door het superblauwe water liggen indrukwekkende rotsen, wat Halong Bay een sprookjesachtige sfeer geeft. Je zult in Vietnam waarschijnlijk geen mooiere zonsondergang zien dan hier! De eilandengroep staat zelfs op de UNESCO-lijst. Je kunt er een prachtige boottocht langs de rotsen en eilandjes maken.

#4 Bruisend Hoi Chi Minh City

Het oude Saigon is een typisch bruisende, Aziatische stad. Enorm brede wegen met hysterisch druk verkeer, indrukwekkende hoogbouw én sfeervolle steegjes met oude tempels. Die combinatie van oud en nieuw maakt Ho Chi Minh City zo bijzonder interessant. De streetfood en lokale marktjes zijn een absolute aanrader. De stad is ook de perfecte uitvalsbasis voor een (meerdaags) bezoek aan de prachtige Mekong Delta en de Cu Chi Tunnels uit de Vietnam Oorlog.

#5 De bergen van Dalat

Hoog in de bergen ligt Dalat. Lees je goed in over het klimaat in deze plaats, want je kunt je bikini hier even ingepakt laten. Door de hoogte is het hier een stuk koeler dan in de rest van Vietnam. Dalat zelf is leuk, maar je komt hier vooral vanwege de omgeving. Een aanrader is een motortocht door de bergen. Rijd langs lokale farms, watervallen en kleine dorpjes om het leven buiten de stad te zien. Ook voor adventure activities zoals abseilen en canyoning zit je hier goed.

#6 Historisch My Son

In veel reisgidsen wordt in een reisroute door Vietnam een uitstapje naar Angkor Wat in Cambodja opgenomen. Niet alleen verdient Cambodja veel meer tijd dan een kort uitstapje en is het een onwijs verre trip, ook heeft Vietnam gewoon zijn eigen historische tempelruïnes. Toegegeven: die zijn niet zo indrukwekkend als die van Angkor, maar absoluut een bezoek waard. Vanaf Hoi An maak je makkelijk een dagtrip naar de oude koningsstad My Son. Huur een lokale gids of neem een goede reisgids mee om meer te leren over de oude geschiedenis van Vietnam en om de tempels tot leven te laten komen!

#7 De Mekong Delta

De Mekong is een van de belangrijkste rivieren van Azië en loopt langs de grens tussen Laos en Thailand naar het zuiden. Om te eindigen in Vietnam en daar uit te monden in de oceaan. De Mekong heeft hier een landschap gecreëerd van floating villages en markets, groene velden en eindeloos veel watertjes. Onze boottocht door Mekong Delta was een van de highlights van mijn Vietnam-trip!

#8 De bountystranden

Vietnam is natuurlijk een strandland bij uitstek. Het land heeft een kustlijn van meer dan 3.000 km! Je kunt wel raden dat het hier barst van de tropische stranden met wit zand, blauwe zeeën en kokosnoten in de palmbomen. Populair zijn vooral Mui Ne en Nha Trang, maar wij kozen ervoor om off the beaten track op een van de Cham Islands te slapen. Deze eilandengroep voor de kust bij Hoi An wordt vooral bezocht voor dagtrips, dus vanaf de namiddag heb je de hagelwitte stranden vaak bijna voor jezelf.