Belize

Caye Caulker in Belize: de 8 leukste dingen om te doen

Wie het echte eilandleven in Belize wil opzoeken, komt al snel uit op Caye Caulker. De relaxte sfeer, idyllische sunsets en prachtige zeeleven trekken veel toeristen naar het eiland. Het motto van Caye Caulker is ‘go slow’ en het is dan ook de ideale plek om helemaal niks te doen. Wil je toch wat ondernemen? Of wil je weten wat de fijnste plek is om helemaal niks te doen? Dit zijn de 8 beste tips voor jouw tijd op Caye Caulker in Belize!

Kiezen: Caye Caulker of Ambergris?

In het noorden van Belize liggen twee populaire Caribische eilanden voor de kust en Caye Caulker is er daar een van. De ander is Ambergris met het plaatsje San Pedro. De meningen over de eilanden zijn verdeeld, maar wij kozen uiteindelijk zelf voor Caye Caulker omdat dat iets meer budgetvriendelijk is. Ambergris heeft prachtige hotels en resorts, maar veel daarvan zijn toch best prijzig.

Hoe kom je op Caye Caulker of Ambergris?

Je kan beide eilanden bereiken met de ferry vanuit Belize City óf vanuit Mexico, zo dichtbij de noordelijke grens liggen ze. Vanaf Belize City gaat regelmatig een ferry naar eerst Caye Caulker en dan Ambergris (San Pedro).

Maar je kan ook naar het eiland reizen met een speed ferry vanuit Mexico – of andersom. Die is wel flink wat prijziger, maar zal je veel tijd besparen. Achteraf hadden wij dat heel graag gedaan. Wij backpackten door Guatemala, Belize en Mexico en reisden na Caye Caulker door naar Mexico. Wij namen de ferry vanaf Belize City terug naar Caye Caulker en vanaf daar de bus naar Mexico. De gebruikelijke rechtstreekse bus bleek (al dan niet tijdelijk?) opeens niet meer te rijden, dus zaten we uiteindelijk een volle dag in een bus langs alle kleine plaatsjes in Noord-Belize. Bij de grens met Mexico volgden nog wat wachtuurtjes, totdat we een bus naar onze bestemming in Mexico konden nemen. Geen aanrader.

De leukste dingen om te doen op Caye Caulker in Belize

#1 Snorkelen in het Great Belizean Reef

Het rif bij Belize is een van de mooiste ter wereld. Wist je dat dit het grootste, levende rif ter wereld is? Het loopt helemaal vanaf het noorden langs de kust naar het zuiden van het land. En in dat noorden ligt precies Caye Caulker. Tijdens een bezoek aan het eiland kan je dan ook niet om een snorkel- of duiktour heen om de prachtige onderwaterwereld van het Great Belizean Reef te ontdekken. Vanaf Caye Caulker doe je dat in het Hol Chan Marine Reserve, een groot koraalrif vlak voor de kust.

Er worden tientallen snorkeltours op Caye Caulker aangeboden, maar de prijzen verschillen amper. Je betaalt 35 USD voor een halve dagtour (met drie snorkelsessies van ongeveer 45 minuten) of 65 USD voor een hele dag (met vijf snorkelsessies). Wij zochten daarom vooral naar een ecofriendly snorkelorganisatie.

Wij besloten onze tour te boeken bij Reef Friendly Tours. Dat is een van de weinige tour companies die het natuurlijke ritme van de haaien niet verstoort door ze te voeren. Die het gebruik van zonnebrand afraadt om het koraal te beschermen, zelfs de olierijke duurzame merken. En die al om 8.30 uur ‘s ochtends vertrekt om te voorkomen dat je met alle andere groepen op dezelfde plek snorkelt. Maar erg betrouwbaar bleek deze organisatie helaas niet, want na een half uur wachten werd om 9.00 uur ‘s ochtends de tour afgeblazen. Een stel was niet komen opdagen en vier personen was onvoldoende voor een snorkeltour. Uiteindelijk gingen wij diezelfde ochtend mee met Anwar Snorkel and Tours. Helaas voerden zij wel de haaien. Dat was een spectaculair gezicht vanuit het water, maar voelde toch fout. Een grote plus van Anwar is wel dat zij een GoPro meenemen op hun tours. Gegarandeerd gave onderwaterfoto’s dus!

Oh, en is duiken echt jouw ding? Dan heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van de beroemde Blue Hole. Een tour naar deze bucketlistduikbestemming kan je boeken vanaf Caye Caulker en is dan voor jou een must.

#2 Magische zonsondergangen

Caye Caulker staat garant voor magische zonsondergangen, iedere avond weer. Je kan hiervoor een tour boeken en aan boord van een boot de zonsondergang zien. Maar vanaf het strand heb je ook gegarandeerd een magische beleving. Wij zagen iedere avond weer hoe de lucht geel, oranje, roze en rood kleurde, terwijl de zon onderging.

#3 Zeepaardjes en pelikanen bij Iguana

Een van de leukste spots op Caye Cualker is Iguana Reef. Het is een van de weinige plekken aan de westkant van het eiland waar je de zee in kan voor een duik. Er staan heerlijke loungebedden, het is de hele middag happy hour (twee cocktails voor 10 BZN, dus 2,50 euro per stuk) en er staan pretty schommels in het water.

En wist je dat dit ook een topplek is om zeepaardjes en pelikanen te zien? Naast de steiger van Iguana is een seahorse sanctuary aangelegd. Dus ga er lekker voor zitten en je zult steeds beter worden in het spotten. Ook heb je bij Iguana tientallen pelikanen. Zeker aan het eind van de middag, want rond 17 uur worden ze gevoerd (en je mag een handje helpen).

#4 Ochtendyoga bij Namaste

Een van de fijnste lunchspots op Caye Caulker is Namaste. Fijne broodjes, gezonde maaltijden en lekkere drankjes. En je kan er iedere ochtend aansluiten bij de yogasessie om 9.00 uur! De prijs bepaal je overigens zelf; je kiest achteraf zelf welk bedrag je hiervoor wil betalen.

#5 Huur een fiets of golfkar

Op Caye Caulker rijden geen auto’s, dus crosst iedereen op een fiets of golfkar het eiland over. Hoe leuk om dat zelf ook te doen? Hoewel alles prima beloopbaar is, is het ook best leuk om even het eiland over te crossen. Fietsen huur je doorgaans voor een dag; een golfkarretje kan je ook per uur huren.

#6 Cocktails bij The Split

Caye Caulker was ooit langer dan het nu is; het is in 1961 door een orkaan in tweeën gespleten. Dat klinkt misschien wat dramatischer dan hoe het werkelijk ging: door de orkaan ontstond een smalle watergeul van een paar centimeters. Die is door de jaren heen uitgesleten en door de eilandbewoners uitgegraven tot de waterweg die het nu is. De plek aan het einde van het bewoonde deel van Caye Caulker is The Split. Een chille plek met loungestoelen en vaak livemuziek. De perfecte plek voor een cocktail tijdens happy hour en voor een mooie zonsondergang!

#7 Vaar naar het strand van Koko King

Aan de andere kant van The Split is niet veel anders dan het restaurant Koko King aan het strand. Als je voldoende uitgeeft bij het restaurant, is de boottocht erheen gratis. De boot vind je overigens niet bij The Split, maar zuidelijker op het eiland. Koko is een heerlijke plek om lekker aan het strand te relaxen in hangmatten. Echt een bountyparadijsje, dat wij een volgende keer op Caye Caulker absoluut zouden bezoeken!

#8 Geniet van de leuke eettentjes

Er wonen misschien niet zo veel mensen op Caye Caulker, maar er komen onwijs veel toeristen. En waar veel mensen zijn, is ook een grote keuze uit restaurants! Aan de westkant vind je veel restaurants aan strand en ook aan de hoofdstraat barst het van de eettentjes. Onze favorieten waren Cafe y Amor en Axios Sun Coffee voor ontbijt. Namaste was een fijne plek voor lunch. Cocktails dronken wij het liefst bij Iguana Reef en The Split tijdens happy hour. En voor een goedkope en lekkere Aziatische maaltijd moet je zijn bij Yummy Yummy.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: