Colombia

Wat te doen in Bogotá, Colombia

Welkom in Colombia! Je reis door Colombia zal ongetwijfeld beginnen in hoofdstad Bogotá. De stad ligt op 2.600 meter hoogte in de bergen en heeft daardoor een heerlijk koel klimaat. Tel daarbij het heerlijke eten én alle bezienswaardigheden op en je weet dat jouw Colombiatrip geen beter begin kon hebben!

Bogotá | The Orange Backpack
Bogotá | The Orange Backpack
Bogotá | The Orange Backpack
Bogotá | The Orange Backpack
Bogotá | The Orange Backpack

Wat te doen in Bogota, Colombia:

Wij hebben twee keer een dag in Bogotá doorgebracht – aan het begin en einde van onze reis – en vonden dat precies goed. De stad is wat ons betreft misschien niet de highlight van Colombia, maar heeft toch zoveel leuke bezienswaardigheden dat het echt de moeite waard om niet direct na aankomst verder te trekken. Dit zijn de leukste dingen om deze twee dagen mee door te brengen!

#1 Wandel door La Candelaria

Alleen op deze plek zal je in deze wereldstad nog uitsluitend laagbouw vinden. De kleurrijke huisjes en het gezellige straatleven maken de oudste wijk van Bogotá een attractie op zich.

#2 Bezoek het Botero Museum

Bogotá heeft musea van wereldkwaliteit. Het Botero Museum is een aanrader als je kennis wilt maken met de bekendste Colombiaanse schilder. Nog nooit van hem gehoord? Werp een blik op zijn mollige kunstwerken en je weet precies over wie we het hebben. Botero zelf doneerde nog niet lang geleden deze indrukwekkende collectie kunstwerken om dit museum op te richten. Leuk voor jouw reisbudget: het museum is gratis!

#3 Volg de gratis Graffiti Tour

Reserveer een plekje om 10.00 of 14.00 uur voor de gratis graffititour. Tijdens een rondleiding door de stad maak je kennis met de prachtige graffitikunst en krijg je een inkijkje in de Colombiaanse cultuur. Zoals met alle gratis tours is de bedoeling dat je achteraf in een fooi uitdrukt wat je de tour waard vond.

Leestip: Bogotá hoort bij dé street art-steden ter wereld en hier lees je welke steden daar nog meer bij horen.

#4 Beklim de Monserrate (of neem de kabelbaan)

Het beste uitzicht over de stad heb je vanaf de Monserrate. Op 3.150 meter hoogte staat een witte kerk en heb je een prachtig viewpoint. Je kan de 1500 traptreden naar boven nemen, maar doe dit voor je eigen veiligheid alleen tijdens de drukke weekenden en niet doordeweeks. Wij kozen voor de makkelijke optie en namen de kabelbaan omhoog.

#5 Volg een gratis rondleiding in het Gold Museum

Het bekendste museum van Bogotá is het Gold Museum. Je zult er in het land meerdere tegenkomen, maar geen kan de indrukwekkende collectie van het museum in de hoofdstad evenaren. Entree voor het museum is op zondagen gratis, maar ook de andere dagen van de week maar 3000 pesos.

Een aanrader zijn de gratis rondleidingen die dinsdag tot en met zaterdag om 11.00 en 14.00 uur worden gegeven in het Spaans en Engels. Wij hadden het geluk op een zaterdagochtend de enige enthousiastelingen voor een rondleiding te zijn en krijgen een bijzondere privérondleiding door de collectie. Een highlight van onze trip!

#6 Geniet van de Colombiaanse keuken

Bogotá is de perfecte plek om kennis te maken met de Colombiaanse keuken. Wij proefden in Bogotá chicha – een gefermenteerde drank – dronken thee van cocabladeren, aten te veel bananenchips, genoten van al het tropische fruit.

Ons culinaire hoogtepunt was een bezoek aan het populaire, maar piepkleine Puerta Falsa. Daar sloegen we signature dish van chocolademelk met kaas over en kozen we voor Colombiaanse ajiaco (een aardappelsoep) en tamares in bananenbladeren. Oh, en meer zin in een burger? Dan moet je bij Wok-a-bar zijn en de El Diablo bestellen. Voor een lokale snack raden wij de empanda’s to go van Comidas Rapida Henry aan, volgens locals de beste van de stad!

#7 Loop mee met een free walking tour

Een leuke manier om met een stad kennis te maken, is een free walking tour. Wij deden een tour die begon en eindigde op het Plazoleta Chorro de Quevedo. We kregen van alles te proeven en kregen een introductie in de Colobmiaanse geschiedenis, cultuur en politiek. Perfect om jouw reis door Colombia mee te beginnen!

Bogotá | The Orange Backpack
Bogotá | The Orange Backpack
Bogotá | The Orange Backpack
Bogotá | The Orange Backpack
Street Art Bogota Colombia | The Orange Backpack

Praktische tips voor Bogota

#1 Let op de zon! Vanwege de koele temperaturen zul je niet de neiging hebben om je in te smeren, maar de hoogte is juist verraderlijk. Juist omdat je zo hoog dichterbij de zon bent, verbrand je hier snel en makkelijk. Bij ons was het in een koele ochtend al raak. Wees gewaarschuwd!

#2 Bogotá is niet onveilig. Het oude La Candeleria en hippe Zona Rosa zijn prima geschikt voor reizgers.

#3 Neem de Uber! Ook in Bogotá kan je met uber reizen, een snellere en goedkopere manier om naar jouw hotel te reizen dan met het openbaar vervoer of een taxi. Met een beetje geluk zit jij net als wij in een uber met een kletsende chauffeur die je alle ins en outs over zijn stad en cultuur met je deelt.

#4 Geniet van alle street food! De bananenchips en empanada’s waren bij ons erg populair.

#5 Maak gebruik van de low budget opties in de hoofdstad. Van een gratis museum tot gratis graffiti tour, je hoeft hier je reisbudget niet te laten rollen.

#6 Bogotá heeft een autoloze zondag! De grootste wegen van de stad zijn dan niet toegankelijk voor auto’s. Ideaal om een fiets te huren en tussen de locals over de brede wegen rond te rijden.

#7 Wij sliepen in de wijk La Candeleria in het prachtige boutique hostel Arche Noah. Een aanrader!

Bogotá | The Orange Backpack
Bogotá | The Orange Backpack
Bogotá | The Orange Backpack
Bogotá | The Orange Backpack
Bogotá | The Orange Backpack