Mexico

Valladolid in Mexico: kleurrijkste stad in Yucatán

Als wij voor onze reis aan Mexico dachten, zagen felblauwe cenotes, kleurrijke stadjes en Maya-ruïnes voor ons. Eigenlijk hadden we het dus over het stadje Valladolid, maar dat wisten we nog niet. Dit plaatsje ligt op nog geen anderhalf uur rijden van het populaire Tulum of en een kleine twee uur vanaf Cancun. Het is misschien wel de kleurrijkste stad in Yucatán én een must-visit bezienswaardigheid in Mexico. Wij zullen je in deze blog vertellen waarom en je vertellen over de leukste dingen om te doen in Valladolid.

8x wat te doen in Valladolid, Mexico

#1 Bewonder de roze meren en flamingo’s in Las Coloradas

Ten noorden van Valladolid, Mexico vind je een prachtig natuurfenomeen in het reservaat Parque Natural Ria Lagartos aan de kust. Flamingo’s zijn de belangrijkste reden voor veel reizigers om het park te bezoeken en er worden dan ook veel boottochtjes aangeboden om ze te spotten. Niet nodig, want je ziet ze ook gewoon als je langs de roze meren rijdt of wandelt. Maar die roze meren waren wat ons naar Las Coloradas trok. Door een bepaald soort roodkleurige algen kleurt het water roze, een magisch gezicht!

#2 Helderblauwe cenotes bij Valladolid

Vallodalid ligt middenin het epicentrum van alle cenotes van Mexico. Cenotes zijn een ondergrondse waterpoelen met felblauw water, vissen en veel mysterie. Ze zijn namelijk vrijwel allemaal ondergronds met elkaar verbonden, maar dat stelsel is nog steeds niet goed in kaart gebracht. Wij snappen wel waarom de Maya’s deze plekken zagen als poort naar de onderwereld en dus als heilige plekken! Wist je dat in veel cenotes ook offers van Maya’s zijn gevonden? Ja, ook menselijke offers.

Vlakbij Vallodalid vind je dus tientallen van dit soort bijzondere plekken. De bekendste en dichtstbijzijnde cenotes zijn Cenote Suytun (met het beroemde en fotogenieke plateau onder een lichtstraal), het duo Cenotes X’keken en Samula en Cenota Oxman. Die laatste is ideaal als je geen huurauto hebt, want met een fiets kan je hier ook komen. Middenin Valladolid ligt ook Cenote Zaci. Minder natuurlijk, maar wel ideaal dichtbij.

#3 Bezoek Chichen Itza, het wereldwonder van Mexico

De beroemdste Maya-site van Mexico is zonder twijfel Chichén Itza. Het wordt zelfs een van de zeven wereldwonderen genoemd. Je hebt in je reisvoorbereidingen ongetwijfeld plaatsjes gezien van de grootste tempel van dit complex, de piramide El Castillo. Maar Chichén Itzá is meer dan alleen deze beroemde piramide. Het volledige complex is onwijs groot! Zo zijn er tientallen andere Maya-bouwwerken en heb je er ook een voor de Maya’s belangrijke cenote waar mensenoffers werden gebracht. Vanaf Valladolid ben je er al in 40 minuten.

Tip: El Castillo mag je helaas niet beklimmen. Maar andere piramides in Yucatan, zoals die bij Coba, mag je wel op!

#4 Beklim de Maya-ruïnes van Ek’Balam

Off the beaten track Ek’Balam ligt op maar een half uur rijden van Valladolid. Ook hier kan je Maya-ruïnes verkennen, maar dan zonder toeristenmassa’s. Anders dan El Castillo van Chichen Itza mag je hier het grootste bouwwerk wel beklimmen voor een goed uitzicht over de rest van het complex en de groene jungle. Erg groot is het niet – het laat zich niet vergelijken met Chichen Itza of Tikal in Guatemala – maar er komen nog altijd nieuw opgegraven en gerestaureerde tempels bij.

#5 Bezoek de lokale markt van Valladolid, Mexico

Wil je het echte lokale leven van een land leren kennen? Dan is de markt altijd een goed startpunt. Ook in Valladolid is de markt een fascinerende plek om wat van het land en de cultuur te zien. Er wordt werkelijk alles verkocht. Van kleding tot groente en van speelgoed tot bloemen. Voor een goedkope lunch of snack moet je ook hier zijn. De stalletjes verkopen lokale gerechtjes voor een klein prijsje.

#6 Dwaal door de kleurrijke straatjes van Valladolid

Ik noemde Valladolid niet voor niets kleurrijk. Het stadje staat bekend om haar kleurrijke straatjes met pastelkleurige huizen. De beste manier om wat van de stad te zien, is daarom eigenlijk om simpelweg door alle straatjes te dwalen. Sla daarbij in ieder geval de Calle de los Frailes niet over. Door alle kleurrijke panden en leuke restaurantjes is dit onze favoriet in Valladolid. De straat loopt vanaf het centrum schuin naar het plein met het San Bernardino-klooster. Bezoek ook sowieso het centrale plein in Valladolid – Parque Francisco Cantón – waar het heerlijk people watching is.

#7 Ga naar de lichtshow op het San Bernardino-klooster

Ieder avond om 9.00u wordt een kleurrijke lichtshow op de buitenmuren van het San Bernardino-klooster geprojecteerd. Het is gewoon buiten in dit park, aan het einde van de Calle de los Frailes, en je hoeft dus ook geen entree te betalen. Wij kwamen hier helaas pas achter na onze overnachting in Valladolid, toen we langs het klooster liepen. Zo jammer, want de foto’s online zien er spectaculair uit!

#8 Relax bij de leukste koffiespots en restaurants in Valladolid, Mexico

Voor een klein stadje als Valladolid barst het hier van de leuke koffiespots en restaurants. De leukste opties vind je aan de Calle de los Frailes. Een greep uit onze favorieten? Het kleurrijke winkeltje annex koffiespot met maar 2 tafeltjes KuxTal Galeria, vegan restaurant Le Ka’at (net geopend op het moment van schrijven) en de duurzame spot Elela. Een blog met al onze hotspottips voor Valladolid volgt nog!