Tot de bezienswaardigheden van Braga behoren UNESCO Werelderfgoed, heel veel kerken, een heiligdom en een kathedraal en nog meer. Je snapt dan ook gelijk waarom deze stad in Noord-Portugal ook wel het ‘Rome van Portugal’ en ‘City of Churches’ wordt genoemd. Zelden zal je een hogere kerkdichtheid aantreffen als in Braga. Maar er zijn nog meer bezienswaardigheden in Braga te vinden en in deze blog lees je alles over de leukste dingen om te doen.
Kijktip: kijk voor je bezoek de aflevering van 3 op Reis over Braga terug op Uitzending Gemist. Lukt dat niet, omdat je al in Portugal bent? Gebruik dan een vpn verbinding!
Waar ligt Braga in Portugal?
Na het beroemde Porto is Braga de bekendste stad in Noord-Portugal. Braga ligt in het noordwesten van het land, in de historische en cultureel rijke regio Minho. Deze regio staat bekend om zijn groene landschappen en de productie van de lichte, sprankelende Vinho Verde.
Het is makkelijk om Braga te bezoeken vanuit andere toeristische bestemmingen in Noord-Portugal. De afstanden zijn niet heel groot. Vanuit de bekende kuststad Porto is Braga slechts 45 minuten rijden. Het historische Guimarães is nog geen half uur rijden, de bergen van het Nationaal Park Peneda-Gerês, met slechts een uur, kustplaats Viana do Castelo met 45 minuten en Fortaleza de Valença aan de Spaanse grens in minder dan een uur te.
Waar Braga bekend om staat
Braga is een bekende toeristische bestemming in Portugal en dat komt niet in de laatste plaats door haar grote trekpleister, het Bom Jesus do Monte. Dit heiligdom staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is beroemd om zijn opvallende trappen en prachtige uitzicht over de stad. Naast het Bom Jesus do Monte-heiligdom is Braga bekend om haar lange geschiedenis, barokarchitectuur en vele kerken.
Als oudste stad van Portugal, heeft Braga een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Dit historische erfgoed is nog steeds zichtbaar in de stad, waar je Romeinse ruïnes en een archeologisch museum kan bezoeken. De lange geschiedenis van de stad wordt jaarlijks gevierd tijdens het Braga Romana-festival.
Braga wordt ook wel de “Stad van de Barok” genoemd, vanwege de vele monumentale gebouwen en huizen uit de barokperiode. De architectuur van de stad is een prachtig voorbeeld van deze extravagante bouwstijl, met meer dan honderd gebouwen in het historisch centrum uit deze periode.
Een ander opvallend kenmerk van Braga is de overvloed aan religieuze gebouwen. Met meer dan 30 kerken, minstens zoveel kapellen, twee heiligdommen, een basiliek en de oudste kathedraal van Portugal, de Sé Catedral de Braga, is de stad een centrum van religiositeit.
Welke stad is mooier: Braga of Guimarães?
Wanneer je Guimarães en Braga vergelijkt, zie je twee toeristische bestemmingen met veel gelijkenissen maar vooral een heel ander karakter. Beide steden staan bekend om hun rijke geschiedenis, sfeervolle straten en een UNESCO-status – in Braga voor het heiligdom en in Guimarães voor de oude stad. Beide steden hebben ook een unieke kabelbaan die je naar een heuveltop met heiligdom brengt, wat voor beide bestemmingen een van de leukste bezienswaardigheden is.
Maar ondanks deze overeenkomsten, hebben Guimarães en Braga elk hun eigen unieke karakter en charmes. Guimarães, vaak beschouwd als de geboorteplaats van Portugal en de eerste hoofdstad van het land, is ouder en heeft een meer middeleeuwse uitstraling. De stad is bekend om zijn fotogenieke, oude straatbeeld, compleet met een indrukwekkend kasteel en het prachtige Paleis van de Hertogen van Bragança. Als je op zoek bent naar een stad met een rijke historie die zichtbaar is in elk straatje en steegje, dan is Guimarães de perfecte keuze.
Aan de andere kant staat Braga, bekend om zijn weelderige barokarchitectuur en religieuze betekenis. De stad heeft niet alleen twee indrukwekkende heiligdommen, waaronder het beroemde Bom Jesus do Monte, maar ook een majestueuze kathedraal, een basiliek en een grote schat aan kerken en kapellen. Met meer dan 30 kerken ademt Braga een spirituele sfeer uit die je nergens anders vindt. Braga vinden wij ook minder toeristisch aanvelen.
Kortom, de keuze tussen Guimarães en Braga hangt af van wat je zoekt in een bestemming. Voor een duik in de middeleeuwse geschiedenis en een sprookjesachtige sfeer kies je Guimarães. Voor een ervaring die draait om barokke schoonheid en religieuze pracht en praal, is Braga de stad voor jou. Onze voorkeur gaat daarmee uit naar Guimarães, al vinden we beide steden een bezoek waard en kan je ze ook prima met elkaar combineren.
Overnachten in Braga
Als je op zoek bent naar een fijne accommodatie om te overnachten in Braga, is het historisch centrum de meest logische plek om te zoeken. Het Bom Jesus de Braga ligt wat meer buiten de stad, maar heeft naast het heiligdom verder weinig te bieden. Je kan het heiligdom beter vanuit Braga zelf bezoeken met een (huur)auto of een rechtstreekse bus.
De leukste hotels in Braga in het oude centrum:
#1 Burgus Tribute & Design Hotel scoort fantastisch hoge reviewcijfers. Hotelgasten prijzen in hun reviews de centrale locatie, het goede ontbijt, de fijne tuin en de ruime stijlvolle kamers met Frans balkon. Dit hotel is zonder twijfel de meest populaire keuze in Braga.
#2 Vila Gale Collection Braga heeft een toplocatie aan het prachtige Largo Carlos Amarante-plein met twee van Braga’s meest monumentale kerken. Het heeft een binnenzwembad, een tuin, een restaurant en gratis parkeergelegenheid. Het hotel is gevestigd in een karakteristiek pand en bijzonder mooi is het gewelfde plafond in de eetzaal.
#3 Braga Heritage Lofts biedt een centrale locatie in hartje centrum, kamers met een eigen keukentje en zithoek en een moderne en lichte inrichting. Gasten geven dan ook uitsluitend hoge reviewcijfers en zijn ontzettend enthousiast over deze accommodatie.
#4 Villa Theatro Heritage Apartments voor een aparthotel waar je met ruime en hip ingerichte appartementen echt van alle gemakken bent voorzien. Het biedt een terras, een zithoek en een volledig uitgeruste keuken, inclusief wasmachine. Dat alles is te vinden in een prachtig authentiek pand, centraal gelegen in een brede autovrije straat.
Wat te doen in Braga
#1 Bom Jesus de Braga
Als je naar Braga gaat, is een bezoek aan Bom Jesus do Monte een absolute must. Dit heiligdom is het icoon van de stad en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De geschiedenis van Bom Jesus gaat terug tot 1373, toen de eerste kapel hier werd opgericht. Door de eeuwen heen is het uitgegroeid tot een groot complex. De huidige vorm van het heiligdom dateert uit 1722 onder leiding van aartsbisschop Rodrigo de Moura Telles, van wie je het wapenschild boven de poort onderaan de trappen ziet.
Wat Bom Jesus typeert zijn natuurlijk de monumentale trappen die zich 116 meter omhoog slingeren. Het heiligdom heeft een mooie ligging bovenop een heuvel en de trappen brengen je naar de top. Ieder deel van de trappen heeft een eigen thema, zoals vijf zintuigen en de drie theologische deugden. De route omhoog brengt je langs prachtige fonteinen en kapellen die het verhaal van Jezus’ lijden vertellen.
De locatie van het heiligdom, hoog op een bergtop, biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving. Dat vinden wij ook direct de belangrijkste reden om het heiligdom te bezoeken. De kerk zelf vonden wij behoorlijk teleurstellend, vrij standaard en zelfs kitscherig met lelijke, slecht gemaakte decoraties.
Voor de kerk hoef je Bom Jesus de Braga wat ons betreft niet te bezoeken. Het is vooral die mooie locatie op een heuveltop en de bijzondere route naar boven, met de zigzaggende trappen of de kabelbaan. Hoewel de kerk zelf misschien niet aan onze hoge verwachtingen voldeed, is het totaalplaatje van Bom Jesus do Monte iets wat je zeker niet mag missen bij een bezoek aan Braga.
#2 Elevador do Bom Jesus
Bij het heiligdom Bom Jesus de Braga hoort ook een heel bijzonder treintje. De Elevador do Bom Jesus is niet zomaar een kabeltrein, maar een uniek staaltje van negentiende-eeuwse ingenieurskunst. In 1882 opende deze waterballastbaan, waarmee het de oudste ter wereld is.
Wat is een waterbalastbaan? De Elevador do Bom Jesus maakt gebruik van water als contragewicht. Het systeem bestaat uit twee verbonden wagons, elk met een watertank van bijna 6.000 liter. Boven op de heuvel wordt de ene wagon gevuld met water, waarna deze door de zwaartekracht naar beneden zakt en de andere wagon omhoog trekt met een lege tank. Vervolgens wordt de lege tank van de wagon bovenaan weer gevuld en begint het proces opnieuw. Tijdens je bezoek is dit ook zichtbaar.. Boven hebben we gezien hoe de ene trein werd gevuld en beneden hebben we gezien hoe het water uit de trein stroomde. In minder dan 4 minuten legt de trein een afstand van 274 meter af, waarbij hij een hoogteverschil van 116 meter overbrugt.
Wij pakten de Elevador met onze peuter (en baby) en dat was natuurlijk een groot succes. Met kleine kindjes is het niet ideaal om de trappen te beklimmen en zo’n treinrit vinden ze natuurlijk geweldig. Een tip: houd de vertrektijden goed in de gaten, want de trein gaat maar twee keer per uur. Beneden vind je een kleine en een grote parkeerplaats, ideaal voor zowel auto’s als campers. Je kunt ook boven parkeren, wat betaalbaar is, alhoewel voor campers aan de prijzige kant.
#3 Het historisch centrum
Het historisch centrum van Braga is als een knusse, bescheiden dorpskern vergeleken met de uitgestrekte steden zoals Porto en Lissabon. Het is niet zo imposant of overdonderend en het plakt niet van grootse monumenten aan elkaar. Wat vooral opvalt is de hoge dichtheid aan kerken, want daarvan zie je er wel heel erg veel.
Wat ongetwijfeld ook opvalt als je door de geplaveide straten wandelt, zijn de vele huizen versierd met die typische Portugese azulejos. Deze tegels zie je het meest in wit-blauw, maar ook in alle andere kleuren van de regenboog. Niet alles is even goed onderhouden, maar laten we het erop houden dat dat alleen maar bijdraagt aan het authentieke karakter van Braga.
#4 De kathedraal van Braga
De Kathedraal van Braga, officieel bekend als de Sé de Braga, is het belangrijkste gebouw in de stad. Het oorspronkelijke gebouw uit de twaalfde eeuw heeft door de eeuwen heen veel transformaties ondergaan. Het resultaat is een mix van architectonische stijlen: Romaans, Gotisch, Moors, Manueline en Barok. Al in 1910 is de kathedraal tot Nationaal Monument verklaard.
Wij vinden persoonlijk kerken al snel veel van het zelfde, maar de Sé de Braga onderscheidt zich wel degelijk. En is daarmee overigens ook zeker de entreeprijs van € 2 waard. De kathedraal bestaat uit drie beuken, overdekt door een houten dak. Bij binnenkomst valt direct het kleurrijke beschilderde houten plafond op. De grote barokke orgels zijn nogal overweldigend om te zien, zoals we dat kennen van de extravagante barokstijl. Ook bij de orgels zien we kleurrijke schilderingen op het houten plafond, net als op andere plekken, maar overigens niet overal.
#5 Praça da República
Praça da República, in de volksmond beter bekend als Arcada, is het belangrijkse plein van Braga. Met een ligging aan de westzijde van het historisch centrum ligt het opvallend genoeg niet middenin de oude stad. De bijnaam Arcada verwijst naar het gebouw met dezelfde naam. Je herkent het aan de booggalerijen. Ervoor ligt de grote, moderne fontein.
Het plein was al in de middeleeuwen een centrale plein in de stad. In de negentiende eeuw kreeg het de vorm van een openbaar park, wat het nu nog steeds is. Met de oprichting van de Portugese Republiek in 1910 kreeg het plein uiteindelijk de naam die het nu heeft. Nog altijd is het plein het hart van de stad. Het is autovrij en vrij groen, waardoor wij het meer als een park dan plein vonden aanvoelen.
Rondom het plein staan veel bezienswaardige gebouwen. We noemden al de Aracada met haar booggalerijen die je direct zal zien. Ook vind je er meerdere kerken, restaurants en cafés. Waaronder Café Vianna en Café Astória, die al bijna 150 jaar oud zijn.
#6 De vele kerken van Braga
Braga, vaak aangeduid als de ‘stad van de kerken’, is een schatkamer voor liefhebbers van religieuze architectuur. Met meer dan 30 kerken, naast twee heiligdommen, een basiliek en een kathedraal, is er in elke hoek van de stad wel een kerkgebouw te vinden. Dat is wat ons betreft wel een beetje een overkill, maar bijzonder genoeg is iedere kerk of kapel toch wel heel anders. Van een overdadige barokarchitectuur tot een gevel met azulejos-tegels, ze hebben allemaal wel wat anders.
Als je van overdadig houdt, moet je zeker een stop maken bij het Largo Carlos Amarante-plein. Hier maak je de clichéfoto met de letters van Braga, maar tref je ook maar liefst twee imposante kerken aan. Hier vind je namelijk de Igreja do Hospital ou Igreja de São Marcos én ook nog de Igreja de Santa Cruz.
Nog zo’n plein met veel kerken is het centrale Praça da República. Aan het plein zelf staan twee kerken, waaronder de overdadige Basilica. Vlak naast het plein staat de Igreja dos Terceiros, opvallend vanwege het interieur met blauwwitte azulejos, de traditionele Portugese tegels.
#7 Arco da Porta Nova
Deze oude stadspoort is een van de symbolen van de stad. De oorspronkelijke boog dateert uit 1512 en was onderdeel van de middeleeuwse stadsmuren. Door de eeuwen heen is de brug verbouwd en herbouwd. De huidige boog komt uit de late achttiende eeuw.
De poort werd in die tijd opnieuw gebouwd in opdracht van de bisschop en is een ontwerp van architect André Soares. Bijzonder is dat hij twee verschillende stijlen combineert. Aan de westkant zie je de barokke pracht, terwijl de oostkant de opkomende neoklassieke stijl laat zien. Opvallend is de vrouwelijke figuur aan de bovenkant van de boog, die de stad Braga symboliseert – een eerbetoon aan de stad en haar inwoners.
Je vindt de poort aan het einde van de R. Dom Diogo de Sousa. Het staat ingeklemd tussen gebouwen van drie tot vijf verdiepingen met winkels op de begane grond en appartementen daarboven.
#8 Jardim de Santa Bárbara
Deze openbare tuin ligt in het hart van de stad naast de oostvleugel van het historische Aartsbisschoppelijk Paleis. Het ontwerp van de tuin is geometrisch met een patroon van buxushagen. In de zomer kan je hier een mooie bloemenpracht verwachten.
Een bijzondere plek in de Jardim de Santa Bárbara is de ruïne aan een zijde. Je ziet hier duidelijk oude bogen staan, wat overblijfselen zijn van een middeleeuws paleis. In het hart van de tuin staat een standbeeld van Sint Barbara op een fontein. Dit beeld vertegenwoordigt niet alleen de patroonheilige van de tuin, maar geeft ook de tuin zijn naam. De fontein komt uit de zeventiende eeuw en komt oorspronkelijk uit het Klooster van Remédios.
#9 Palácio do Raio
Een van de bekende barokke bezienswaardigheden van Braga is het Raio-paleis. Het werd gebouwd in opdracht van een welgestelde handelaar naar het ontwerp van de Portugese architect André Soares. In het ontwerp zie je de stijl van de late barok en vroege rococo terug.
In 1867 werd het paleis gekocht door Miguel José Raio, Viscount van São Lázaro, in 1867. Daarna kwam het bekend te staan als Palácio de Raio.
Het paleis heeft twee verdiepingen, een gevel vol witblauwe azulejos en opvallend veel ornamenten. Let maar op de smeedijzeren balkons, de rijkelijk versierde ramen, de sculpturen, de kroonlijst en het balkon boven de ingang. Je kan het paleis ook bezoeken, waarbij je vooral moet letten op de azulejos-tegels in het trappenhuis en de kleurrijke plafondschilderingen.
#10 Antigo Castelo de Braga
In het hart van Braga, omringd door de pleinen Praça do Castelo en Praça da República, staat de imposante hoofdtoren van het oude kasteel van Braga. Dit is alles wat rest van het middeleeuwse fort. Waar wij op basis van de naam ‘antigo castelo’ zochten naar het kasteel, vonden we dus alleen deze monumentale middeleeuwse toren.
De toren, opgetrokken uit graniet en maar liefst dertig meter hoog, maakte ooit deel uit van een verdedigingsnetwerk met vijf vergelijkbare torens. Deze torens dienden als uitkijkpunten en waren een cruciaal onderdeel van de kasteelmuren die Braga beschermden. Vandaag de dag staat deze toren er nog steeds trots bij op een prominente plek midden Braga.
#11 Torre de Santiago
Torre de Santiago – of in het Nederlands de Santiagotoren – is een middeleeuwse toren van 40 meter hoog aan de rand van de oude stad. De Torre de Santiago dankt zijn naam aan de nabijgelegen parochiekerk van Santiago da Catividade. Je kan de toren bezoeken en komt dan in een kapel én op de bovenste verdieping met een mooi uitzicht over Braga.
De geschiedenis van de toren gaat terug tot de tijd van koning D. Fernando. Die gaf in 1369 de opdracht tot de renovatie van de middeleeuwse citadel waar de toren deel van uitmaakte. Als onderdeel van de stadsmuren, functioneerde de toren niet alleen als uitkijkpunt, maar ook als een van de toegangspoorten tot de stad.
In de achttiende eeuw werd in de toren een kapel toegevoegd. Deze Capela da Nossa Senhora da Torre, ontworpen door de architect André Soares, werd toegevoegd om de Heilige Maagd te danken. Bij de grote aardbeving van 1755, die grote delen van Portugal verwoestte, was de toren op wonderbaarlijke wijze gespaard gebleven. Uit die tijd dateren ook de uitbundige decoraties aan de onderkant van de toren.
Wat te doen buiten Braga
#12 Santuário de Nossa Senhora do Sameiro
Tot de kerkenpracht van Braga hoort niet één heiligdom, maar naast het beroemde Bom Jesus is er nog een tweede heiligdom: het Santuário de Nossa Senhora do Sameiro. Het is één van de grootste aan Maria gewijde heiligdommen in Portugal, de tweede na het bekende Heiligdom van Fátima. Jaarlijks trekken vele pelgrims naar dit heiligdom, vooral tijdens de bedevaarten op de eerste zondag in juni en de laatste zondag in augustus.
De bouw van het sanctuarium begon in de negentiende eeuw. Het is ontworpen in een neoklassieke stijl, kenmerkend voor die periode. Op het gebied van architectuur of kunst is de koepelkerk niet heel indrukwekkend. Het gaat voor pelgrims vooral om de religieuze betekenis en voor andere bezoekers om de status als heiligdom én het uitzicht. De kerk staat namelijk op een heuvel van 566 meter hoog, waardoor je een mooi panorama hebt over de regio.
#13 Capilla de San Fructuoso de Montelius
Gelegen buiten Braga vind je de Capilla de San Fructuoso de Montelius. Sinds 1944 staat de Capilla de San Fructuoso officieel te boek als een Nationaal Monument. Het is onderdeel van een groep religieuze gebouwen.
Waarom de kapel bekend staat als een van de belangrijkste bezienswaardigheden bij Braga? Het is een van de zeldzame voorbeelden van Visigotische bouwkunst in Portugal, waarmee dit een van de oudste kerken is. Het is oorspronkelijk gebouwd in de zevende eeuw. Dat zie je ook duidelijk terug in de eenvoudige architectuur – vergeleken met de uitbundige barokkerken in Braga zelf.
#14 Mosteiro de São Martinho de Tibães
Buiten Braga vind je het Mosteiro de São Martinho de Tibães, een voormalige benedictijnenabdij. De eerste vermeldingen van een kloostergemeenschap in deze regio dateren al uit de zesde eeuw, maar de echte stichting van het klooster vond plaats rond 1060. In de middeleeuwen werd het een van de rijkste kloosters van Noord-Portugal met uitgebreide en rijke landerijen.
De kerk werd gebouwd tussen 1628 en 1661, maar belangrijker nog is de toevoeging van het overdadige rococo-interieur door architect André Soares tussen 1757 en 1760. Deze kunststijl staat bekend om zijn uitbundige en sierlijke ornamenten, vaak rijkelijk verguld. In deze kerk kan je dan ook een vergulde triomfboog en meer van dat soort gouden kitsch verwachten.
#15 Citânia de Briteiros
Voor de geschiedenisliefhebbers onder ons is Citânia de Briteiros een onmisbare stop tijdens je bezoek aan de regio van Braga. Deze indrukwekkende versterkte stad dateert uit de IJzertijd. Gelegen op het kleine voorgebergte Monte de São Romão, biedt Citânia de Briteiros een prachtig panorama over de vallei van de rivier de Ave.
De ruïnestad van Citânia de Briteiros laat overblijfselen uit verschillende tijdperken zien. Van de IJzertijd tot de Bronstijd en van de Romeinen tot de middeleeuwen. De opgravingen in Citânia de Briteiros zijn al sinds 1874 aan de gang, waardoor de site een van de best bestudeerde voorbeelden is van de prehistorische cultuur in Portugal.