Een van de groenste plekken in Tsjechië is Šumava National Park. Dit prachtige natuurgebied tegen en op de Duitse grens staat nog niet op de radar van de meeste bezoekers door Tsjechië en wordt daarom zelden in een reisroute door dit land opgenomen. Die Duits-Tsjechische grens is ook de reden dat dit gebied zo mooi en ongerept is. Na de Tweede Wereldoorlog lag hier zo ongeveer de grens tussen het Westerse deel van Europa en het Oostblok. Het was een soort niemandsland waar niemand kwam en de natuur kon zich volop ontwikkelen. Šumava is daardoor nu een van de mooiste plekken in Tsjechië voor wandelingen of fietstochten. Of wat dacht je van bezoekjes aan prachtige meren, vennetjes, een bos met beren, bergen of kasteelruïnes? Wij geven je in deze blog de beste tips voor jouw bezoek aan Šumava National Park.
Waar ligt het Šumava National Park?
Šumava National Park ligt in het zuidwesten van Tsjechië, tegen de Duitse en Oostenrijkse grens aan. Vanuit Nederland is het nog geen 9 uur rijden naar het nationaal park. Het bos laat zich natuurlijk niet tegenhouden door grenzen en loopt door tot in Duitsland, waar het park het Beierse Woud wordt genoemd. Van de vier nationaal parken in Tsjechië is Šumava met bijna 70.000 hectare de grootste en met het (kleinere) Duitse deel erbij is het dus eigenlijk nog veel groter.
Als je Šumava net als wij wilt bezoeken op een rondreis door Tsjechië, dan zal je jouw tijd in Šumava waarschijnlijk willen combineren met het sprookjesachtige stadje Český Krumlov. Het is een van de mooiste steden van Tsjechië en het oude centrum staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het zuidelijke deel van Šumava met bijvoorbeeld het Lipnomeer is maar een half uur rijden van Krumlov. Ten noorden van Šumava National Park liggen Pilsen op ongeveer 1,5 uur rijden en Mariënbad op ongeveer 2 uur rijden.
Tip: op deze interactieve kaart van het nationaal park vind je alle parkeerplaatsen in Šumava.
Slaapplekken en campings in Šumava
Verspreid door het nationaal park en ook het Beierse Woud in Duitsland liggen veel accommodaties, kleine dorpjes met hotels en vooral veel campings. Leuke huisjes in het natuurgebied zijn bijvoorbeeld dit idyllische huis op een 700 jaar oud landgoed in Tsjechië, deze sprookjesachtige slaapplek net over de Duitse grens of dit traditionele natuurhuisje.
Voor hotels, bed & breakfasts of leuke cottages kan je de pittoreske dorpjes in het park opzoeken. Je vindt vooral veel slaapplekken in bijvoorbeeld Kvilda, Modrava, Prášily en Srní. Op de kaart hieronder vind je makkelijk alle beschikbare slaapplekken in Šumava, waarbij we een selectie hebben gemaakt van accommodaties met de beste reviews.
Booking.comEr zijn ook veel campings in Šumava National Park te vinden. Er zijn een aantal campings bij het Lipno-meer, zoals Camping Frymburk, Camping Olšina, Camping Karlovy Dvory II en Camping Lipno Modrin. Een andere aanrader is de boerencamping U Dvou Orechu bij het plaatsje Strazov na Sumava op 600 meter hoogte, gerund door Nederlandse eigenaren.
Maar wist je dat je ook in het nationaal park kan ‘wildkamperen’ op speciale plekken? Dit worden ‘emergency overnight campsites’ genoemd en je kan hier alleen met tentjes kamperen. Op de officiële website van het park vind je de exacte regels voor deze natuurkampeerplekken en een interactieve kaart met de exacte plekken.
Kampeertip: de officiële natuurkampeerplekken liggen in een rij door het park, steeds op loopafstand door elkaar en vormen zo een perfecte route voor een meerdaagse hike door Šumava.
Wat te doen in het Šumava National Park
#1 Hiken en fietsen met mapy.cz
De beste manier om het park te ervaren is door er te wandelen of fietsen. Je wandelt door oude oerbossen, langs sfeervolle heidevennetjes en door het mooiste natuurschoon van Tsjechië. Wij gebruiken hiervoor de Tsjechische app Mapy.cz – overigens ook gewoon in het Nederlands of Engels te gebruiken – waarop alle bekende hike- en fietsroutes staan aangegeven. Ook via de eigen website van Šumava kan je veel mooie wandelroutes vinden, al wordt voor de exacte wandelroute steeds doorverwezen naar Mapy.cz. Aanraders zijn bijvoorbeeld de hikes naar Bílá strž, de hoogste waterval in het park, de loop rond de meren Černé en Čertovo, en de wandelroute door de Vydra-kloof.
#2 Het Lipno-meer
Een van de bekendste bezienswaardigheden in Šumava National Park is het Lipno-meer. Deze plek is al iets meer bekend bij Nederlanders, omdat aan het meer een idyllisch vakantiepark van Landal ligt. Het Lipno-meer is een stuwmeer dat ontstond in de jaren ’70. Tegenwoordig is het in de zomer een populaire plek voor zwemmen en watersporten, terwijl mensen hier in de winter vooral komen om te skiën in de buurt van het meer.
#3 Kasteel Vítkův
Ten westen van het Lipno-meer ligt Hrad Vítkův, een eeuwenoude kasteelruïne. Je kan er komen door met je (huur)auto rond het meer te rijden of neem net als wij de veerpont over het meer in het dorpje Frymburk. Het kasteel zelf stelt weinig meer voor en is tegenwoordig een mooie ruïne, waarvan je de oude woontoren kan beklimmen voor een prachtig uitzicht over Šumava National Park en vooral het Lipno-meer. Het kasteel ligt op 1053 meter boven zeeniveau en is daarmee het hoogst gelegen kasteel in Tsjechië. Je kan op die hoogte natuurlijk ook ongelooflijk ver kijken en op heldere dagen zie je zelfs de Oostenrijkse Alpen liggen. Een kaartje kost 75 kronen per persoon.
#4 Beren spotten in het Beierse Woud
Het is zeker de moeite waard om ook een uitstapje te maken naar de Duitse tegenhanger van Šumava. Niet alleen omdat je in het Beierse Woud ook prachtige wandelingen kunt maken, maar ook vanwege het bijzondere dierenpark bij Lunen. Het Nationalparkzentrum Lusen is een kruising tussen een natuurgebied en dierentuin, waar je kan wandelen door een uitgestrekt bos en tussendoor dierenverblijven met bijvoorbeeld beren, lynxen, uilen, zwijnen en eilanden tegenkomt.
#5 Gletsjermeren
Tot de mooiste attracties van het nationaal park behoren de gletsjermeren die eeuwen terug zijn gevormd. Er zijn er vijf in het Tsjechische deel te vinden en nog eens drie in Duitsland. De vijf meren in Šumava zijn allemaal te bezoeken in combinatie met een mooie wandelroute. Veel daarvan zijn niet eens zo lang, dus je kan er makkelijk meerdere op een dag combineren.
- Prášilské jezero vlakbij het dorp Prášily en de Poledník Mountain
- Jezero Laka, het hoogst gelegen meer op 1096 meter hoogte
- Černé Jezero (vertaald: Zwart Meer), het grootste en diepste natuurlijke meer van Tsjechië
- Čertovo Jezero (vertaald: Duivelsmeer), vlakbij Černé Jezero
- Plechý Jezero bij de gelijknamige berg
#6 Pieken beklimmen
In heel Šumava National Park kan je prachtig wandelen, maar er gaat natuurlijk niets boven een goede berghike. De hoogste en voor publiek toegankelijke top in het park is de Polednik, een van de populairste pieken om te beklimmen. Op de top werd in de tijd van de Koude Oorlog een geheime wachttoren gebouwd om de grens tussen het Westen en het Sovjetblok te bewaken. Om deze locatie ook geheim te houden, stond de berg zelfs al die jaren niet op enige kaart aangegeven. In 1997 werd de oude wachttoren overgekocht door het nationaal park, waarna het werd getransformeerd in de observatietoren die je ook nu nog kan bezoeken.
De berg Ostrý (of in het Duits: Osser) vind je precies op de Tsjechisch-Duitse grens. Opvallend is dat de berg twee pieken heeft, een in Duitsland en een precies op de grens. Op de top van de grenspiek staat een berghut, waar je ook kan overnachten.
Een andere bergtop die te bedwingen is, is de Svaroh (of in het Duits: Zwercheck) van 1334 meter hoog. Alleen vanaf de Duitse kant van het park zijn er wandelpaden omhoog.
#7 Chalupská slať
Dit sfeervolle vennetje vind je op een korte wandeling vanaf de parkeerplaats Svinná Lada. Na ongeveer 1 kilometer over houten vlonders tussen heidevelden – tijdens ons bezoek in augustus kleurde de heide al paars – sta je op een uitzichtpunt aan de rand van Chalupská slať. Het is het grootste heidevennetje van Tsjechië met een oppervlak van 1,2 hectare. Als Nederlander zijn heidelandschappen ons natuurlijk niet heel vreemd, dus wij zouden deze stop niet bovenaan onze wensenlijst voor Šumava zetten. Maar als je in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om de korte wandeling naar de waterrand te maken.
#8 Canyon Vydra
Een van de mooiste plekken in Šumava vonden wij de Vydra-canyon. De kloof is uitgesleten door de lange Vydra-rivier. Langs de rivier en door de kloof loopt een wandelroute met prachtige uitzichten. Je loopt door een bos met naaldbomen, terwijl je de koers van de rivier volgt. Het volgen van een rivier en een kloof zorgt er natuurlijk wel voor dat het een eenrichtingsroute is. Je kan ervoor kiezen dezelfde weg weer terug te lopen, of je neemt de bus weer terug naar het startpunt. Wij bezochten deze kloof op een regenachtige dag, waardoor er een magische mist boven het water van de rivier hing. De rotsen in de rivier, de nevel, de stroomversnellingen en naaldbomen maakten het tot een van de mooiste ervaringen in Šumava.
#9 Drielandenpunt op de berg Plechý
Bij het nationaal park vind je ook het drielandenpunt tussen Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk. Dit punt ligt op de berg Plechý, of Plöckenstein in het Duits. Op 1378 meter hoogte komt de grens van de drie landen samen. Je bezoekt de bergtop het makkelijkst vanuit Duitsland. Je kan daar namelijk op 1333 meter hoogte parkeren op een parkeerplaats bij Dreisesselberg. Vanaf daar is nog 3 kilometer lopen naar het drielandenpunt.
#10 Boomkroonpad
Een van de populairste bezienswaardigheden voor kinderen bij het Lipno-meer in Šumava is het Boomkroonpad. Het is een kunstig bouwwerk van houten vlonders die langzaam steeds hoger en hoger leiden door een torenconstructie. Onderweg leer je meer over het Reuzengebergte en de natuur, terwijl je naar het hoogste niveau boven de boomgrens cirkelt. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het berggebied. Een van de redenen dat dit uitje zo populair is bij kinderen volgt aan het eind: je hoeft niet naar beneden te lopen, maar je kan een gigantische glijbaan nemen.
Ook in het Beierse Woud – de Duitse kant van Šumava – is een boomkroonpad te vinden. En wist je dat het in het noordelijke Reuzengebergte bij de Poolse grens ook een boomkroonpad kan bezoeken?