Natuurgebied Bodmin Moor in Cornwall

Bodmin Moor is een betoverend natuurgebied gelegen in het hart van Cornwall in het zuidwesten van Engeland. Met een groene wildernis die zich uitstrekt over meer dan 200 vierkante kilometer, is Bodmin Moor een bestemming die zowel natuurliefhebbers als geschiedenisliefhebbers in vervoering brengt. Met zijn ruige landschap, mysterieuze archeologische vindplaatsen en wilde paarden, koeien en schapen is Bodmin Moor een plek waar de schoonheid van de natuur hand in hand gaat met eeuwenoude legendes en verhalen. Lees in deze blog alles wat je wilt weten over een bezoek aan Bodmin Moor, waaronder de beste bezienswaardigheden in het natuurgebied.

Bodmin Moor

Waar ligt Bodmin Moor?

Bodmin Moor is een uitgestrekt natuurgebied gelegen in Cornwall, een graafschap in zuidwest-Engeland. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 208 vierkante kilometer en omvat onder meer de dorpen Bolventor, Minions, Maidenwell, Millpool, Temple, Warleggan, St. Neot, Common Moor, Henwood en North Hill. Het gebied is vooral bekend om zijn ruige landschap, historische bezienswaardigheden en rijke flora en fauna. Door het natuurgebied lopen meerdere wegen naar de verschillende dorpen en bezienswaardigheden. Zowel in de dorpen als bij de bezienswaardigheden zijn parkeerplaatsen te vinden voor bezoekers.

Bodmin Moor

Waarom Bodmin Moor een bezoek waard is

Bodmin Moor is een bestemming die absoluut een bezoek waard is voor liefhebbers van natuur, geschiedenis en legendes. Het gebied heeft een prachtige combinatie van ongerepte landschappen, archeologische schatten en bijzondere verhalen.

Een van de belangrijkste redenen om Bodmin Moor te bezoeken, is het adembenemende landschap. Het gebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte heidevelden, dramatische torsen (granieten heuvels), mysterieuze moerassen en schilderachtige valleien. De ruige schoonheid van de natuur maakt het een perfecte plek voor wandelaars, fotografen en natuurliefhebbers.

Bodmin Moor is niet alleen een lust voor het oog, maar is ook van historische en culturele betekenis. Het gebied is doordrenkt van oude legendes en verhalen, waarvan veel verband houden met de legendarische Koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel. Daarnaast heeft Bodmin Moor een rijke geschiedenis en herbergt het talloze historische bezienswaardigheden. Van de oude nederzettingen en steencirkels tot middeleeuwse kastelen en mijnen, het gebied is doordrenkt van cultureel erfgoed. De archeologische vindplaatsen, zoals de Hurlers Stone Circles en King Doniert’s Stone, getuigen van een rijk verleden en leren ons meer over de mensen die hier duizenden jaren geleden leefden.

Bodmin Moor

Hoe bezoek je Bodmin Moor

Er zijn verschillende manieren om Bodmin Moor te verkennen en te genieten van alles wat het te bieden heeft. De makkelijkste manier om in Bodmin Moor te komen en de verschillende dorpen en bezienswaardigheden te bereiken, is met een (huur)auto. Door het gebied leiden veel prachtige wegen, waardoor je hier goed kan rondtouren. Wij reden door het gebied met onze camperbus en dat was op sommige smalle wegen nog best spannend. Houd daar rekening mee, als je dat soort wegen wat spannend vindt of met een grote familiecamper reist.

Als je eenmaal in Bodmin Moor bent, is wandelen een populaire manier om het gebied te bezoeken. Er zijn talloze wandelpaden die door het landschap slingeren en bezoekers de mogelijkheid bieden om de ongerepte schoonheid van Bodmin Moor van dichtbij te ervaren.

Het landschap leent zich ook goed voor tochten per fiets of te paard. Het huren van een fiets of het boeken van een paardrijdtocht is een geweldige manier om de natuurlijke schoonheid van Bodmin Moor te ervaren. Er zijn talloze paden die je door het gebied leiden, waarbij je onderweg kunt genieten van de spectaculaire uitzichten en het ruige terrein.

Bodmin Moor

Overnachten in Bodmin Moor

Als je wilt overnachten in Bodmin Moor, heb je de keuze uit allerlei accommodaties. Het is de perfecte manier om meerdere dagen in het gebied door te brengen en optimaal te genieten van de natuur.

#1 Jamaica Inn voor een lokale legende in het hart van Bodmin Moor. Deze historische herberg heeft comfortabele kamers en een authentieke sfeer, maar is bovendien een bekende bezienswaardigheid. De Jamaica Inn werd wereldberoemd door de gelijknamige roman van Daphne du Maurier, die de duistere atmosfeer van deze afgelegen plek tot leven bracht. Achter de rustieke gevel van deze herberg schuilen dan ook geheimen en mysterie. Het wordt gefluisterd dat smokkelaars hier ooit hun toevlucht zochten. Hierover kan je meer leren in het eigen museum van de herberg.

#2 Wheal Tor Hotel voor een sfeervol hotel op meer dan 303 meter hoogte op de top van de heuvel van Caradon. Daarmee is dit de hoogst gelegen herberg in Cornwall. Het biedt een schitterend uitzicht en heeft kamers met een eigen toegang tot de tuin. In de ochtend genieten gasten van een compleet Engels ontbijt met producten uit de omgeving.

#3 Bodmin Jail Hotel voor een bijzondere overnachting in het plaatsje Bodmin aan de zuidrand van het natuurgebied. Deze voormalige gevangenis, doordrenkt van geschiedenis, is omgetoverd tot een bijzonder hotel dat je meeneemt op een reis naar het verleden. De kamers zijn stijlvol ingericht en zijn gemaakt van de originele cellen bewaard zijn gebleven als herinnering aan het gevangenisverleden.

#4 Trewardale B&B voor een schilderachtige bed & breakfast in Bodmin. Gasten overnachten in een prachtig landhuis, gelegen in weelderige tuinen. De kamers zijn stijlvol ingericht met een vleugje vintage, perfect passend bij deze historische slaapplek.

Reis je net als wij met de camper door Zuid-Engeland? Dan is het goed te weten dat je in Bodmin Moor prachtige wildkampeerplekken hebt! Wij vonden deze wildkampeerplek aan de zuidrand van het gebied prachtig en stonden hier twee nachten tussen de wilde paarden en koeien. Ook overnachtten wij op deze mooie parkeerplaats bij een waterreservoir met mooi uitzicht op de natuur van Bodmin Moor.

Bodmin Moor

De 10 beste bezienswaardigheden van Bodmin Moor

#1 Het uitgestrekte landschap

Een bezoek aan Bodmin Moor draait in de eerste plaats om het uitgestrekte landschap van dit natuurgebied. Het bestaat uit een groot heidegebied dat wordt gekenmerkt door golvende heuvels, sfeervolle veengebieden en indrukwekkende granieten torsen die uit de grond omhoog rijzen. De groene, glooiende heuvels worden afgewisseld met grote grasvlaktes, meren en bossen. Het kleurenpalet van Bodmin Moor verandert gedurende de seizoenen: van de paarse gloed van bloeiende heidevelden in de zomer tot de warme tinten van herfstbladeren die het landschap sieren. Wij bezochten het natuurgebied in het voorjaar, toen de bermen in bloei stonden en de velden vol stonden met Engelse blue bells!

Tijdens je bezoek zal je regelmatig een wildrooster passeren, want in Bodmin Moor lopen ook veel dieren rond. Wij zagen wilde paarden, koeien en schapen van heel dichtbij. Het natuurgebied zat toen vol met kleintjes die net in het voorjaar geboren waren. Hoewel wij netjes een gepaste afstand bewaarden, kwam een veulen op ons af om geaaid te worden. Een bijzonder moment!

#2 De tors van Bodmin Moor

De granieten tors vormen een kenmerkend en intrigerend onderdeel van het landschap van Bodmin Moor. Tors zijn imposante rotsformaties die uit de grond omhoog rijzen en een iconisch beeld vormen in dit ruige gebied.

De tors zijn het resultaat van eeuwenlange geologische processen. Ze zijn ontstaan door de verwering van het omliggende gesteente, waarbij de zachtere lagen zijn afgesleten en de hardere granieten rotsen zijn blijven staan. De invloed van wind, regen en vorst heeft bijgedragen aan het vormen van de unieke vormen van de tors.

Enkele bekende tors op Bodmin Moor zijn de Cheesewring, Roughtor en Brown Willy. De Cheesewring is een opvallende formatie bestaande uit gestapelde granieten rotsblokken die – met een beetje fantasie -de vorm van een opgestapelde kaas hebben. Roughtor is een indrukwekkende tor met ruige, uitstekende rotsen en biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving. Brown Willy, met zijn bijzondere naam, is met een hoogte van 420 meter het hoogste punt van zowel Bodmin Moor als heel Cornwall. Vanaf de top heb je spectaculaire vergezichten.

#3 The Hurlers Stone Circles

Verspreid door Bodmin Moor vind je verschillende steencirkels, zoals je die kent van het beroemde Stonehenge. De bekendste is The Hurlers Stone Circles, een verzameling van drie prehistorische steencirkels uit de bronstijd. Deze mysterieuze archeologische site is omgeven door legendes en heeft een intrigerende sfeer. De cirkels bestaan uit rechtopstaande stenen die zorgvuldig zijn geplaatst in een cirkelvormig patroon. De meeste stenen staan al lang niet meer op hun plek, maar je ziet nog altijd duidelijk de cirkelvormen.

Hoewel de exacte reden voor hun constructie onbekend is, wordt aangenomen dat ze mogelijk een ceremoniële of spirituele betekenis hadden voor de gemeenschappen van destijds. De naam ‘The Hurlers’ komt voort uit een lokale legende die vertelt dat de stenen cirkels eigenlijk een groep mensen zijn die door God zijn versteend tijdens het spelen van het balspel ‘hurling’ op een zondag.

#4 De Jamaica Inn

Gelegen in het hart van Bodmin Moor, is de Jamaica Inn een historische herberg met een rijke geschiedenis. Het staat bekend als een ontmoetingsplaats voor smokkelaars in de achttiende eeuw, waarover je nu meer kan leren in het museum van de Jamaica Inn. Hoewel vaak gedacht wordt dat Jamaica Inn zijn naam dankt aan de opslag van rum die werd gesmokkeld vanuit Jamaica, komt de naam eigenlijk van een lokale familie waarvan twee gouveneurs van Jamaica waren in de achttiende eeuw.

De Jamaica Inn werd een bekende bezienswaardigheid door het gelijknamige boek van Daphne du Maurier uit 1936. De schrijfster raakte geïnspireerd om haar roman te schrijven, nadat ze tijdens een bezoek de spookverhalen en legendes over de geschiedenis van de herberg hoorde. Nog altijd is de Jamaica Inn in gebruik als herberg en hier kan je dus een bijzondere overnachting in Bodmin Moor boeken.

#5 De Golitha Falls

Golitha Falls is een mooie reeks van kleine watervallen gelegen in een bebost gebied. Reken niet op grootse, kletterende watervallen, want de Golitha Falls zouden wij zelf eerder omschrijven als stroomversnellingen. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers, waaronder ook vooral veel gezinnen met kinderen vanwege de makkelijke en korte wandelingen naar de stroomversnellingen. Terwijl je langs de kronkelende paden loopt, kun je het rustgevende geluid van stromend water horen en genieten van het weelderig groen. Bij de Golitha Falls is een gratis parkeerplaats, waar je bij Inkie’s Smokehouse erg leuk kunt eten en borrelen.

#6 Mijndorp Minions

Minions is een pittoresk dorpje aan de rand van Bodmin Moor en heeft een rijke mijnbouwgeschiedenis. Het is een geweldige uitvalsbasis om verschillende archeologische bezienswaardigheden te verkennen, waaronder de steencirkel Hurlers Stone Circles en de granieten rotsformatie Cheesewring. Rondom het dorp zie je nog verschillende restanten van de mijnbouwgeschiedenis van Minions, waaronder verlaten mijnschachten, bakstenen torens en ruïnes. Aan de rand van het dorp, bij The Hurlers en ook bij Cheesewring, vind je een grote gratis parkeerplaats om het dorp zelf en deze bezienswaardigheden te kunnen bezoeken.

#7 Siblyback Lake en Colliford Lake

De natuur van Bodmin Moor wordt afgewisseld met schilderachtige meren, waarvan Siblyback Lake en Colliford Lake de bekendste zijn. Colliford Lake is met een oppervlakte van 3,6 km² het grootste meer van Cornwall. Siblyback Lake is een stuk kleiner, maar misschien nog wel populairder bij bezoekers. Er is een ruime (betaalde) parkeerplaats en een leuk cafe, waar vooral de afternoon tea erg populair is. Je vindt bij beide meren mooie wandelpaden.

#8 King Doniert’s Stone

King Doniert’s Stone is een oude Keltische inscriptie die een van de vroegste bekende koningen van Cornwall herdenkt, Koning Doniert die in de negende eeuw leefde. De steen bestaat uit twee delen en was ooit een christelijk kruis. Bijzonder zijn de Keltische tekens op het kruis en dat eronder een ondergrondse passage en kamer zou zijn. Het is een belangrijk archeologisch monument en een interessante plek voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur. Direct naast het kruis is een kleine parkeerplaats, dus je kan hier makkelijk even een stop maken om de King Doniert’s Stone even kort te bekijken.

#9 King Arthur’s Hall

King Arthur’s Hall is een archeologische site met grote megalieten. De bezienswaardigheid bestaat uit 56 stenen die gerangschikt zijn in een rechthoek met een aarden wal eromheen en meet ongeveer 20 meter bij 47 meter. Omdat er verder geen archeologische vondsten zijn gedaan op deze plek, is niet duidelijk wat het precies is geweest. De connectie met King Arthur is gebaseerd op een document uit 1954 waarin voor het eerst wordt verwezen naar zijn bezoeken aan de locatie. Het omliggende gebied is bezaaid met nog meer bijzondere sites, zoals steencirkels, hutkringen, grafheuvels en kisten. Je kan er komen via een wandelpad, maar dus niet direct met je auto.

#10 Cardinham Woods

Cardinham Woods is een mooi natuurgebied dat populair is bij wandelaars. Het bos wordt gekenmerkt door dichte bossen, kabbelende beekjes en mooie wandelpaden. Er zijn veel verschillende wandelingen te maken voor ieder niveau. Ook voor kinderen is er een speciale wandelroute uitgezet. Wij wandelden de Lady Vale-route, waarbij je een oude stenen brug passeert. Deze Lady Vale-brug is een ‘clapper bridge’, zoals je die meer in dit gebied van Engeland tegenkomt waaronder in Dartmoor National Park. Deze traditionele brugconstructie bestaat uit platte, horizontaal geplaatste stenen platen die rusten op steunpilaren of natuurlijke rotsblokken. Wat clapper bridges uniek maakt, is dat ze geen gebruik maken van mortel of cement. Het is puur de zwaartekracht en een zorgvuldige plaatsing van de stenen, waardoor deze bruggen al eeuwenlang bestaan.

Cardinham Woods heeft ook een gezellig café waar je kunt genieten van een Devon cream tea – scones! – op het zonnige terras. Het café ligt direct naast de parkeerplek, dus je kan hier ook gewoon terecht voor je lunch of Engelse thee zonder een wandeling te maken.

 1. Jamaica Inn: Gelegen aan de rand van Bodmin Moor, is Jamaica Inn een historische herberg met een rijke geschiedenis en een romantische sfeer. Het staat bekend als een ontmoetingsplaats voor smokkelaars in de 18e eeuw en diende als inspiratie voor het gelijknamige boek van Daphne du Maurier. Bezoekers kunnen genieten van traditionele gerechten in de pub, deelnemen aan spookachtige verhalen tijdens een avondrondleiding en meer leren over de spannende geschiedenis van het gebied.
 2. Golitha Falls: Golitha Falls is een betoverende reeks watervallen en stroomversnellingen gelegen in een bebost gebied. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers die willen genieten van de rustige schoonheid van de natuur. Terwijl je langs de kronkelende paden loopt, kun je het rustgevende geluid van stromend water horen en genieten van het schilderachtige uitzicht op de watervallen, omringd door weelderig groen.
 3. Bodmin Jail: Bodmin Jail is een voormalige gevangenis uit de 18e eeuw die is omgebouwd tot een fascinerend museum. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het harde gevangenisleven van vroeger en meer te weten komen over de grimmige geschiedenis van het gebied. Met interactieve tentoonstellingen, rondleidingen en een indrukwekkende architectuur, biedt Bodmin Jail een intrigerende kijk in het verleden.
 4. Minions: Minions is een pittoresk dorpje aan de rand van Bodmin Moor en heeft een rijke mijnbouwgeschiedenis. Het is een geweldige uitvalsbasis om verschillende archeologische bezienswaardigheden te verkennen, waaronder de Hurlers Stone Circles en Cheesewring, een indrukwekkende granieten formatie. Het dorp zelf heeft ook enkele charmante traditionele cottages en een kleine gemeenschap die de lokale geschiedenis en cultuur levend houdt.
 5. Colliford Lake: Colliford Lake is het op een na grootste meer in Cornwall en biedt een rustige en serene omgeving. Bezoekers kunnen genieten van ontspannende wandelingen langs de oever, vissen in het heldere water of gewoon genieten van het panoramische uitzicht over het meer. Het is een ideale plek om te ontsnappen aan de drukte en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Bodmin Moor.
 6. Dozmary Pool: Dozmary Pool is een mysterieus meer dat verbonden is met de legende van Koning Arthur en het zwaard Excalibur. Volgens de legende is het de plaats waar Koning Arthur zijn zwaard in het water gooide nadat hij gewond was geraakt in de strijd. Het meer heeft een aura van mystiek en trekt bezoekers aan die gefascineerd zijn door de Arthuriaanse legendes en de rijke folklore van de regio.
 7. Carnglaze Caverns: Carnglaze Caverns zijn een reeks ondergrondse kalksteengrotten die open zijn voor het publiek. Bezoekers kunnen een fascinerende rondleiding maken door de grotten, waar ze de prachtige formaties van stalactieten en stalagmieten kunnen bewonderen. Een hoogtepunt van de Caverns is het ondergrondse meer, dat een unieke en betoverende ervaring biedt.
 8. St. Neot Church: St. Neot Church is een charmante parochiekerk in het gelijknamige dorp. Wat deze kerk echt bijzonder maakt, zijn de prachtige middeleeuwse muurschilderingen die de binnenmuren versieren. Bezoekers kunnen de kerk verkennen en getuige zijn van de prachtige kunstwerken die eeuwenlang bewaard zijn gebleven, waardoor een glimp van het religieuze en artistieke erfgoed van Bodmin Moor wordt geboden.
 9. Bodmin and Wenford Railway: De Bodmin and Wenford Railway is een historische stoomtrein die bezoekers meeneemt op een schilderachtige reis door het landschap van Bodmin Moor. Het is een nostalgische ervaring waarbij je kunt genieten van het geluid van de stoomtrein en het uitzicht op het prachtige omringende landschap. Het is een geweldige manier om terug in de tijd te gaan en de charme van het reizen per spoor te ervaren.
 10. Siblyback Lake: Siblyback Lake is een populaire bestemming voor watersportliefhebbers. Het biedt mogelijkheden voor zeilen, windsurfen en kajakken op het heldere water. Daarnaast zijn er ook wandel- en fietspad en rond het meer, waardoor bezoekers de prachtige omgeving van Bodmin Moor kunnen verkennen. Het meer zelf is omgeven door weelderige groene heuvels en biedt een schilderachtig uitzicht, waardoor het een ideale plek is voor ontspanning en recreatie.
 11. King Doniert’s Stone: King Doniert’s Stone is een oude Keltische inscriptie die een van de vroegste bekende koningen van Cornwall herdenkt, Koning Doniert. De steen staat opgesteld in een beschermende behuizing en biedt bezoekers een kijkje in de vroege geschiedenis van de regio. Het is een belangrijk archeologisch monument en een interessante stop voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur.
 12. King Arthur’s Hall: King Arthur’s Hall is een archeologische site die wordt verondersteld een oude ronde hut te zijn die mogelijk verband houdt met de legende van Koning Arthur. Het is een fascinerende plek om te verkennen en te speculeren over de connecties met de Arthuriaanse legendes. Bezoekers kunnen ronddwalen tussen de overblijfselen en zich voorstellen hoe het leven er in de vroege middeleeuwen uitzag.