Reistips

Boekentips voor de lezende reiziger

Ben je ook een boekenwurm en is vakantie voor jou de tijd van het jaar om flink wat boeken weg te lezen? Dan zijn deze tips speciaal voor jou als lezende reiziger bedoeld!

#1 Lees een boek dat zich afspeelt op jouw bestemming

Het is zo heerlijk om met lezen helemaal weg te dromen in de wereld van jouw boek. Ik vind het juist daarom jammer om op een reis te lezen over een heel andere omgeving. Een boek over een donkere, koude winter op mijn reis door Zuid-Amerika? Niet mijn voorkeur. Het leukst is een boek dat zich afspeelt op jouw vakantiebestemming. Zo blijf je ook tijdens het lezen in de vakantiesferen! Je leert bovendien vaak meer over de cultuur en geschiedenis van het land. Hoe leuk!

#2 Lees digitaal

Ik herinner me nog hoe de achterbak en caravan werden volgestouwd met boeken, toen ik als kind met mijn ouders op vakantie ging. Hoe anders is dat nu ik vaker vlieg en mijn backpack echt niet zo’n stapel boeken toelaat. De e-reader is wat mij betreft de beste uitvinding voor de lezende reiziger. Ik hoef zo geen fysieke boeken mee te slepen, maar heb toch al mijn boeken bij me op reis. Geen budget voor een e-reader, maar neem je wel jouw tablet of laptop mee? Die heeft ook een leesprogramma (en anders is die wel gratis te downloaden).

#3 Wissel boeken uit met andere reizigers

Soms lees je toch liever een fysiek boek. Hoe handig een e-reader ook mag zijn om geen boeken mee te hoeven slepen. Neem er dan eentje mee en ruil die na het lezen met een andere reiziger! Veel hostels of kleinere hotels hebben zelfs boekenplankjes precies voor dit doel. Grote kans dat je daardoor ook eens een boek leest wat je normaal zelf niet zou kopen. En vervolgens helemaal geweldig blijkt te vinden!

#4 Of koop boeken on the road in een andere taal

Je kan ook jouw gelezen boek weggeven en zelf in een lokale boekenwinkel iets nieuws scoren. Dat zal dan meestal niet in het Nederlands zijn, maar ik lees zelf zonder moeite Engelstalige boeken weg. Of als je de lokale taal probeert te leren: koop een boek in die taal. Extra leuk!

#5 Lees een boek van een bekende auteur van het land of die regio

Ik gaf al de tip om een boek te lezen dat zich afspeelt op jouw vakantiebestemming. Maar het is ook erg leuk om een boek van een bekende auteur uit het land te lezen. Onze reis naar Colombia was voor mij reden om het boek Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez – jaren daarvoor als cadeau gekregen – eens uit de kast te trekken. De auteur is zo’n nationale held in Colombia dat je op veel plaatsen verwijzingen naar hem en zijn boeken – zeker deze klassieker – zult tegenkomen. Dat krijgt net wat meer betekenis als je ook wat van de auteur hebt gelezen.

#6 Reis naar plekken uit je roman

Als lezende reiziger maak je jouw reis nog leuker door de plekken uit jouw boek te bezoeken. Als je een lokaal boek aan het lezen bent, zoek dan vooral eens de plekjes uit jouw roman op. Op sommige bestemmingen is dit zelfs zo populair dat je speciale tours kunt volgen. Zo kan je in Parijs tijdens een tour alle belangrijke plekken uit de Da Vinci Code zien of ontdek je met een gids het Barcelona van Carlos Ruiz Zafón. Op mijn wishlist? Een Harry Potter-tour in Londen, waar we in augustus zullen zijn!