Budgetvriendelijke stedentrip naar Londen: gratis bezienswaardigheden

Londen heeft met monumenten als de Big Ben, St. Paul’s, Tower Bridge en Buckingham Palace misschien wel de bekendste landmarks van Europa. Tel daarbij een heerlijke sfeer, prachtige architectuur en indrukwekkend aanbod aan restaurants op. En je kunt je wel bedenken hoe populair Londen is bij zowel reizigers als toeristen. Dat maakt de stad ook tot een wel erg dure bestemming. Maar je hoeft natuurlijk niet je spaarrekening te plunderen voor jouw stedentrip naar de Engelse hoofdstad. Wij geven je de beste budgettips!

Londen | The Orange Backpack
Londen | The Orange Backpack
Londen | The Orange Backpack

7x gratis bezienswaardigheden in Londen

#1 De gratis musea van Londen

Een wereldstad als Londen barst van de indrukwekkende musea. En wat vooral leuk is: ze zijn vrijwel allemaal gratis! Mummies kijken in het British Museum, je vergapen aan de oude meesters in het Wallace of juwelen en tiara’s bewonderen in het Victoria & Albert Museum? Allemaal gratis. We maakten in deze blog een overzicht van onze favoriete musea in Londen.

Tip: gratis toegang betekent niet dat er geen rijen zullen staan bij de musea. Reken bij het British Museum en het Natural History Museum zeker op een lange wachttijd. Die is een stuk minder als je direct bij de opening voor de deur staat of als je eind van de middag komt.

#2 Gratis walking tour

In steeds meer steden worden free walking tours aangeboden. Het concept is simpel: je betaalt niets voor de tour, maar je geeft jouw gids na afloop als tip wat jij het waard vond. En mocht je geen budget hebben voor een mooie tip, dan zijn de gidsen ook erg blij met een goede review op bijvoorbeeld Tripadvisor.

Tip: je hebt ook thematours, dus zoek een rondleiding die bij jouw interesse past. Architectuur? Harry Potter? Het kan in Londen allemaal! Wij volgden een thematour langs de filmlocaties van Harry Potter en dat is echt een aanrader.

#3 De food markten van Londen

Als er iets is wat wij fantastisch vinden aan Londen, dan zijn het wel de markten. Wat dacht je van de vintage markt in het noordelijke Portobello of de zondagse bloemenmarkt op Columbia Road in Shoreditch? Maar het bekendst zijn natuurlijk de food markets. Op een plek vind je dan tientallen kraampjes met het lekkerste eten van de stad! De bekendste markten zijn misschien wel de Borough Market en Camden Market. Wij zijn van allebei fan.

Leestip: dit zijn de leukste food markten in Londen.

#4 Pak de gratis fiets

Londen is erg groot en de leuke wijken en highlights liggen ver uit elkaar. De underground is natuurlijk een efficiënte manier om de stad te doorkruisen. Maar het is natuurlijk veel leuker als je onderweg wat van de stad ziet. Gelukkig kan je in Londen gratis fietsen huren. Verspreid over de hele stad vind je superveel fietsenstallingen op straat waar je er vrijwel gratis een kan meenemen. Je betaalt 2 pond per 24 uur. Voor dat geld mag je binnen die 24 uur onbeperkt gebruik maken van de fiets. Je kan er dan een half uur mee fietsen (daarna zou je er wel flink voor betalen). Op deze site lees je meer over de gratis Santander Cycles, inclusief kaart met de fietsenstallingen.

Tip: wil je langer dan 30 minuten gratis fietsen? Lever je fiets dan na een half uur in en pak dan gelijk een nieuwe fiets. Zo konden wij heerlijk lang door de stad fietsen zonder die toeslag na een half uur.

#5 Gratis viewpoint vanaf Tate Museum

The Shard is een enorm glanzend bouwwerk dat niet te missen is. Vanaf de top heb je ongetwijfeld een prachtig uitzicht over Londen. Daar moet je dan ook een ticket voor kopen. Maar wil je een gratis uitzicht over de stad hebben? Ga dan naar de bovenste verdieping van het gratis Tate Museum op de South Bank. Daar kan je rondom het gebouw ook de skyline van Londen bewonderen.

Tip: het Tate is op vrijdagen en zaterdagen ook ’s avonds geopend. Dan kan je dus ook de skyline in het donker bewonderen.

#6 Skygarden

Nog zo’n plek voor een gratis uitzicht is Skygarden. Maar Skygarden is meer dan een mooie viewpoint over de stad. Dit enorme gebouw heeft op de bovenste verdieping over de volle lengte en breedte een publieke stadstuin. Hier kan je dus ook terecht voor je dagelijkse dosis groen, een hapje eten in het restaurant of een drankje op het indoor terras. Reserveer wel van tevoren online je gratis tickets, want anders is de kans klein dat je de populaire tuin kan bezoeken.

#7 Sightseeing langs de bekende monumenten

De grootste highlight van de stad zijn natuurlijk de monumenten en de architectuur. Daarvoor heb je weinig meer nodig dan een goed wandeltempo en een kaart. Of een gratis fiets natuurlijk, zodat je pas echt alle hoeken van Londen kunt zien!