Frankrijk

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren in Parijs: foto’s, tips en uitleg

Een van de hoogtepunten van elk eerste bezoek aan Parijs is het beklimmen van de Eiffeltoren. De wereldberoemde Iron Lady is een van de meest iconische bezienswaardigheden ter wereld, dus wil iedereen weten: hoe is het uitzicht vanaf de top van de Eiffeltoren? We raden zeker aan om de ijzeren toren te beklimmen en de uitzichten zelf te ervaren. Op de top van de toren staan borden met uitleg over de beroemde bezienswaardigheden die je vanaf de top kunt zien. Maar als je een idee wilt hebben van de bezienswaardigheden die je vanaf de top te zien krijgt en je bent op zoek naar een voorproefje van het panoramische uitzicht vanaf de Eiffeltoren, lees dan hier vooral verder!

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren - Parijs
Verrekijker Eiffeltoren
Uitzicht vanaf de Eiffeltoren bij nacht

Hotels met uitzicht op de Eiffeltoren

Als je geen genoeg kunt krijgen van de beroemdste bezienswaardigheid van Parijs, overweeg dan om een hotel met uitzicht op de Eiffeltoren te boeken. Je hebt er misschien al veel van gezien op je Instagram-feed bij de grotere reisaccounts. Idyllische beelden van stelletjes op balkons met uitzicht op de Eiffeltoren, of vanuit bed uitkijkend op deze beroemde bezienswaardigheid. Welke hotels in Parijs je moet hebben voor die ultieme romantische ervaring? Lees onze blog met dé hotels in Parijs met uitzicht op de Eiffeltoren.

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren

Uitzicht vanaf de top van de Eiffeltoren

#1 De rivier de Seine

De rivier de Seine verdeelt Parijs in tweeën, precies aan de voet van de Eiffeltoren. De meanderende rivier domineert het uitzicht over de stad. Slenteren langs de rivier, genieten van het uitzicht vanaf een van de banken of een boottocht maken over de Seine is een van de must-do’s in Parijs.

Uitzicht op de rivier de Seine vanaf de Eiffeltoren

#2 Pont de Bir-Hakeim

Als je vanaf de top van de Eiffeltoren uitkijkt over de Seine, zie je de Pont d’Iéna recht voor de toren aan je voeten liggen. Aan de linkerkant van deze brug is een van de meest fotogenieke plekjes van Parijs: Pont de Bir Hakeim. De ijzeren constructie van de brug past perfect bij de stijl van de Eiffeltoren en deze plek heeft de beste uitzichten op de toren bij zonsopkomst. De brug zelf is ook verbluffend mooi. Je kent het misschien als de Inception Bridge, ook wel zo genoemd naar de film Inception waarin de brug te zien was.

Uitzicht op de rivier de Seine vanaf de Eiffeltoren

#3 Trocadéro

Aan de andere oever van de Seine, aan de overkant van de Pont d’Iéna, ligt het gebied Trocadéro. De Jardins de Trocadéro staan bekend om hun adembenemende uitzichten op de Eiffeltoren, vooral bij zonsopgang in de ochtend. De Jardins zijn prachtig om rond te dwalen en de fonteinen en sculpturen te bewonderen. Het monumentale gebouw bovenop de Trocadéro-heuvel is het Palais de Chaillot waarin twee musea zijn gevestigd.

Trocadero vanaf de Eiffeltoren

#4 Arc de Triomphe

Deze monumentale boog in het hart van de Place Charles de Gaulle staat aan het westelijke uiteinde van de bekende Champs-Élysées. Geïnspireerd door Romeinse bogen in Italië, werd de Arc de Triomph in Parijs ontworpen in de negentiende eeuw. Het werd gebouwd in opdracht van de Franse keizer Napoleon, maar de bouw duurde zo lang dat de keizer het nooit af heeft gezien. Onder het graf is het graf van de onbekende soldaat.

Omdat de rotonde Place Charles de Gaulle extreem druk is met verkeer, kun je de boog alleen veilig bereiken via de voetgangerstunnels. Hoewel er natuurlijk geen uitzicht is dat het uitzicht vanaf de Eiffeltoren kan evenaren, kun je ook de Arc de Triomphe beklimmen voor een panoramisch uitzicht over Parijs.

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren bij nacht

#5 De Sacré-Cœur

De witte Basilique du Sacré-Cœur ligt ruim vijf kilometer van de Eiffeltoren. Maar je kunt het toch overduidelijk zien vanaf de top, want de kerk staat op de heuvel Montmartre, het hoogste punt van Parijs. De bouw van de Parijse kerk begon in 1875, maar het werd pas ingewijd na de Eerste Wereldoorlog in 1919. Het uitzicht vanaf de Montmartre-heuvel van Parijs is ook prachtig, vooral rond zonsopgang met het zachte licht van de ochtendzon.

Montmartre | Parijs | Parijs | De oranje rugzak

#6 Pont Alexandre III

Verder naar rechts ligt de Pont Alexandre III, een monumentale brug genoemd naar de Russische tsaar Alexander III. Het is een van de meest extravagante bruggen in Parijs met talloze details in een weelderige art nouveau-stijl. Het werd in 1900 op de Wereldtentoonstelling ingehuldigd, net als de Eiffeltoren op de Wereldtentoonstelling elf jaar eerder in 1889.

Pont Alexandre III | Parijs | Parijs | De oranje rugzak

#7 Het Grand Palais

Recht tegenover de Pont Alexandre III ligt het Grand Palais met zijn glazen dak. Het valt je misschien op hoe de brug en het gebouw qua stijl bij elkaar passen, want ze zijn allebei in art nouveau-stijl gebouwd voor de Wereldtentoonstelling 1900. Door het unieke glazen dak is het uitzicht op het Grand Palais van bovenaf het mooist.

Eiffen Tower Grand Palais

#8 Musee d’Orsay en Musee Louvre

Verder naar rechts staan de twee grootste musea van Parijs: het Louvre en Musee d’Orsay. Het Louvre is gehuisvest in het oude Louvre-paleis, gebouwd door de Franse koningen. Lodewijk XIV – beter bekend was de Zonnekoning – verplaatste zijn hof naar het Paleis van Versailles en gebruikte het Louvre om zijn kunst tentoon te stellen. Deze traditie zette zich voort en het Louvre werd uiteindelijk een museum in 1793. De controversiële glazen piramide op de binnenplaats van het Louvre ken je misschien wel en is een groot contrast met het klassieke paleis.

Musee d’Orsay ligt dichtbij het Louvre aan de andere oever van de Seine. Het was ooit een treinstation, ook ontworpen in de weelderige art nouveau-stijl. In tegenstelling tot het Louvre is dit hét museum voor moderne kunst, dus hier zie je kunstwerken van 1848 tot 1914. Beroemde kunstenaars die in d’Orsay worden getoond zijn Monet, Gauguin, Van Gogh en Renoir. Het gebouw zelf is ook prachtig.

Eiffen Tower Louvre

#9 Notre-Dame de Paris

De bekendste kerk van Parijs ligt iets verder weg. Het staat op het Île de la Cité, een natuurlijk riviereiland in de Seine. Hier is ooit de middeleeuwse stad Parijs gesticht. De middeleeuwse kerk werd beroemd na de publicatie van Victor Hugo’s boek The Hunchback of Notre-Dame dat je waarschijnlijk kent van de Disney-film die hierop werd gebaseerd. Omdat het dak in 2019 in brand vloog, wordt de kerk op het moment van schrijven gerestaureerd.

Eiffen Toren Notre Dame

#10 Dôme des Invalides

Het meest iconische deel van het Les Invalides-complex is de prachtige Dôme des Invalides. Deze voormalige kerk heeft een 107 meter hoge koepel, duidelijk zichtbaar vanaf de top van de Eiffeltoren. De barokke kerk is geïnspireerd op de Sint-Pieterskerk in Rome en ontworpen als de begrafenisplaats van Napoleon. Hoewel Napoleon uiteindelijk werd verslagen en verbannen uit Frankrijk, werd zijn lichaam toch begraven in een monumentaal mausoleum in de Dôme des Invalides.

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren bij nacht

#11 Tour de Montparnasse

De Montparnasse-toren in het zuidoosten is moeilijk te missen, aangezien het tot 2009 de hoogste wolkenkrabber van Parijs was. Het 210 meter hoge gebouw wordt vooral gebruikt voor kantoorruimte, maar reizigers bezoeken de wolkenkrabber ook vanwege het dakterras met panoramisch uitzicht.

Champ de Mars uitzicht vanaf de Eiffeltoren in Parijs

#12 Champs de Mars

Het park voor de Eiffeltoren heet Champs de Mars, vertaald: Veld van Mars. De naam verwijst naar de Romeinse oorlogsgod Mars, omdat deze groenstrook ooit werd gebruikt door het Franse leger voor oefeningen. Het groene park is perfect om te wandelen, te ontspannen op een bankje of om foto’s te maken van de Eiffeltoren.

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren bij nacht
Uitzicht vanaf de Eiffeltoren bij nacht

Tip: beklim ’s nachts de Eiffeltoren

Als je de Eiffeltoren op het meest romantische moment van de dag wilt ervaren, ga dan na zonsopgang naar boven. Het uitzicht vanaf de Eiffeltoren is ’s nachts het beste. Parijs wordt ook wel de City of Light genoemd, zoals je zal ervaren vanaf de top van de Eiffeltoren. De bruggen, Arc de Triomphe, Notre-Dame de Paris en Dome des Invalides zijn prachtig verlicht. Het nachtelijke uitzicht vanaf de top van de Eiffeltoren is spectaculair.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: