Denk je bij Griekenland in de winter aan de perfecte zonbestemming om de Nederlandse kou te ontsnappen? Dat was precies ons voornemen, toen wij een winter lang doorbrachten op deze bestemming in Zuid-Europa. Hoewel wij een heerlijke camperreis in Griekenland hadden, was het nou niet bepaald de perfecte winterzonbestemming. Dus, voordat je je koffers pakt voor zonovergoten winterreis naar Griekenland, is het essentieel om je huiswerk te doen en voorbereid te zijn op een heel andere ervaring. En dat is precies waar we je in deze blog mee helpen. Wat kan je verwachten van Griekenland in de winter?
Tip: wil je Griekenland in de winter naar Nederland halen? Bezoek een Grieks restaurant, lees de boeken van Stephen Fry over Griekse mythologie of speel het online spel Gaze of Gold: MEGA Hold & Win, een leuke slot met een Grieks mythologie thema.
Het klimaat van Griekenland
Griekenland staat bekend om zijn mediterraan klimaat, gekenmerkt door warme zomers en zachte, vaak regenachtige winters. Maar wat kunnen reizigers in de winter precies verwachten van het weer in Griekenland?
Terwijl het vasteland in de winter de koelere kant van dit mediterrane spectrum laat zien, blijven de temperaturen relatief mild. Gemiddeld schommelen ze in de wintermaanden tussen de 10°C en 15°C, al kunnen er uitschieters zijn naar zowel de koudere als de warmere kant.
Over het algemeen geldt dat het aan de kusten het warmst is en in hoger gelegen delen wat koeler zijn. Het contrast van besneeuwde bergtoppen met de zonnige kustlijn is een zeldzaam schouwspel dat de Griekse winter zo uniek maakt. Wij reisden in de decembermaand binnen een week tussen twee extremen. Van het Griekse strand met temperaturen van meer dan 30°C trokken we naar bergen waar ’s nachts de ruiten van onze camper van binnen bevroren. We werden wakker met -3°C, terwijl we de dagen ervoor nog een verkoelende duik in zee hadden genomen.
De winter is daarnaast de nattigste periode in Griekenland. Op het vasteland kan men gemiddeld tussen de 50 en 100 millimeter regen per maand verwachten, afhankelijk van de regio en maand. Wist je dat deze regenbuien, hoewel frequent, vaak van korte duur zijn en worden gevolgd door stralende zonneschijn? Dit maakt de Griekse winter ideaal voor wie zowel natuurlijke pracht als culturele rijkdom wil ervaren zonder de extreme hitte van de zomer.
De nadelen van Griekenland in de winter
#1 Er is in de winter veel gesloten
Griekenland, met zijn sprankelende blauwe zeeën en gouden zandstranden, trekt in de zomermaanden talloze bezoekers aan. Het is dan ook geen geheim dat het zomerseizoen het hoogtepunt is voor Griekse toeristische bestemmingen. Maar wist je dat veel van deze prachtige strandlocaties, zowel op de eilanden als op het vasteland, een bijna spookachtige sfeer krijgen in de wintermaanden? De bruisende boulevards en zonovergoten terrasjes veranderen in uitgestorven gebieden, waar de echo van de zomer slechts een verre herinnering is.
Maar het is niet alleen de serene sfeer op de stranden die de winter in Griekenland anders maakt. Wat veel reizigers over het hoofd zien, is hoe de winter invloed heeft op de openingstijden van enkele van de grootste trekpleisters van het land. Ben je een liefhebber van geschiedenis en cultuur? Dan is het belangrijk om te weten dat veel musea en archeologische sites tijdens de wintermaanden hun openingstijden en -dagen aanzienlijk verminderen!
Zo hadden wij de ervaring om in de middag naar het beroemde Delphi te gaan, maar voor gesloten deuren te staan. In de wintermaanden blijken deze iconische ruïnes al om 15.00 uur te sluiten! We moesten daardoor uiteindelijk een dagje wachten met ons bezoek.
#2 Het winterweer is niet optimaal
Wij associëren Griekenland met fonkelende turquoise zeeën, zonovergoten oude ruïnes en een klimaat dat ons uitnodigt om te luieren op gouden stranden. In de zomer wordt dit beeld werkelijkheid dankzij het typische mediterrane klimaat: warm en droog met dagenlang onafgebroken zonneschijn. Maar wanneer de winter zijn intrede doet, voldoet deze reisbestemming niet meer aan dit idyllische plaatje.
Zodra de winter aanbreekt, worden de dagen merkbaar korter en is er minder kans op die stralende zonneschijn waar Griekenland zo beroemd om is. De wolken pakken zich vaker samen en de kans op regen neemt significant toe. Wij brachten afgelopen winter een aantal maanden door in Griekenland, maar hadden helaas meer regen- dan zondagen. Een paar keer kregen we zelfs een weeralarm via de sms om ons te waarschuwen voor heftig noodweer en storm.
Wist je dat sommige delen van Griekenland in de winter net zoveel regen krijgen als sommige Noord-Europese steden? Plaatsen zoals Ioannina in Epirus kunnen in de wintermaanden tot wel 150mm neerslag ervaren – een getal dat vergelijkbaar is met steden zoals Brussel of Amsterdam in dezelfde periode.
Dat gezegd hebbende, heb je in Griekenland natuurlijk wel een veel grotere kans op fijne temperaturen in de winter dan in Nederland. Onze winter in Griekenland was dan misschien wat natter dan verwacht, dat werd afgewisseld met zonnige dagen waarop we zonder jas liepen. We hebben zelfs wat stranddagen gehad. Toch hadden wij Griekenland wel flink wat zonniger en warmer verwacht in de wintermaanden.
#3 De eilanden slapen
In het zwoele zomerseizoen worden de Griekse eilanden overspoeld door een golf van levendigheid – en toeristen natuurlijk. Terrasjes zijn tot in de late uurtjes gevuld, de lokale bevolking organiseert een enorm aanbod aan leuke activiteiten aan en de stranden zijn gevuld met zonliefhebbers, spelende kinderen en watersporters.
Maar wanneer de herfstbladeren vallen en de temperaturen dalen, gaan de Griekse eilanden in een soort winterslaap. De veerdiensten worden sterk afgeschaald. Veel winkels en restaurants sluiten in de wintermaanden hun deuren. Vanaf het late najaar tot het vroege voorjaar vind je op de eilanden veel verlaten dorpen en lege stranden.
Het is in de winter ook lastiger om op de Griekse eilanden te komen. Terwijl de zomer rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar veel van deze eilanden biedt, moet je in de winter vaak genoegen nemen met een overstap in Athene of een andere grotere stad. Dit kan de reistijd aanzienlijk verlengen en je reisplanning ingewikkelder maken.
Dus, mocht je er toch over denken om de charme van een Grieks eiland in de winter te ervaren, plan dan zorgvuldig. Zorg ervoor dat je van tevoren weet welke voorzieningen beschikbaar zijn en welke niet. Het kan een unieke en serene ervaring zijn, maar zonder de juiste voorbereiding kan het ook een onverwachte uitdaging worden. En wie weet? Misschien ontdek je wel dat je de stille schoonheid van een slapend eiland net zo mooi en juist extra bijzonder vindt.
Wat je niet mag missen in Griekenland in de winter
#1 Kerstdorp Trikala
In Trikala vind je de mooiste kerstmarkt van Griekenland. Ieder jaar wordt dit kleine plaatsje in het hart van Griekenland omgetoverd tot een kerstparadijs vol lekkernijen, lichtjes, kerstbomen, kerststalletjes en attracties. Rondom The Mill of the Elves – of Μύλος των Ξωτικών in het Grieks – vind je een prachtig kerstdecor dat een attractiepark waardig is.
De kerstmarkt is als een sprookjesbos met themafiguren en bijzonder decor uit Alice in Wonderland. Overal zie je paddestoelen, mechanische kasteeltorens en zelfs de theetafel uit dit bekende sprookje. Dit thema wordt gecombineerd met de kerstmagie van duizenden lichtjes en kerstbomen. Het is een magische kerstwereld met een oog voor detail die je normaal zou verwachten van een bijzonder themapark.
De entree voor het park is gratis, maar voor de attracties zelf en natuurlijk ook het lekkers en de souvenirs bij de kerstkraampjes betaal je wel. Op die manier is het kerstdorp van Trikala voor iedereen toegankelijk, maar wordt de investering van dit enorme kerstpark wel terugverdiend.
#2 Een stedentrip naar Athene
De eeuwenoude hoofdstad van Griekenland zit bomvol bijzondere hoogtepunten, antieke ruïnes, sfeervolle wijken, indrukwekkende monumenten en prachtige panorama’s. Wij maakten al twee keer een stedentrip naar Athene en verloren langzaam ons hart aan deze rauwe, levendige stad in het zuiden van Europa. En de winter is daarvoor het perfecte moment!
Wat veel reizigers zich niet realiseren, is dat de gemiddelde temperaturen in Athene in de winter variëren tussen een aangename 10 en 17 graden Celsius. Dit betekent dat je kunt genieten van zachte winterdagen, wat perfect is voor het verkennen van een stad die zich uitstrekt over talloze heuvels. Kun je je voorstellen hoe vermoeiend het zou zijn om de kronkelende paden naar de vele viewpoints van de stad te beklimmen bij zomertemperaturen die gemakkelijk de 35 graden kunnen overschrijden?
Ook als er een bui zou vallen, vinden wij dat in een stad als Athene geen probleem. Mocht de lucht grijs worden, dan zijn er talloze musea waar je kunt schuilen en je kunt verdiepen in de rijke geschiedenis van deze stad. Tot de beste bezienswaardigheden van Athene horen juist must-visits zoals het Akropolis Museum.
Bovendien biedt een bezoek aan Athene in de winter je de mogelijkheid om de stad te ervaren zonder de drukte van het hoogseizoen. De kronkelende straatjes van Plaka of de trappen naar de Akropolis zijn veel minder druk, waardoor je alle tijd en ruimte hebt om op je eigen tempo te verkennen.
Hoewel Athene misschien niet bekend staat als een kerstbestemming, vonden wij het bijzonder leuk om de Griekse hoofdstad in december te bezoeken. De Grieken doen hun uiterste best om hun straatbeeld, restaurants en winkels in overdadige kerstsferen te decoreren. Themacafé Little Kook is hier wel het bekendste voorbeeld van. Voor een leuke kerstmarkt in Athene moet je zijn bij The Christmas Factory aan de rand van het centrum. Hier is een klein kerstdorp opgericht met activiteiten en kerstkraampjes. De kerstmarkt wint het niet van het (gratis toegankelijke) kerstdorp in Trikala, maar is wel leuk om in de feestperiode aan te doen.
#3 Wintersporten met de Grieken
Wintersport is misschien wel het laatste waar je aan denkt bij Griekenland. Maar wist je dat Griekenland ook een schat aan wintersportmogelijkheden biedt? Tijd om je beeld van deze Zuid-Europese bestemming bij te stellen!
Mount Parnassos, slechts een korte rit verwijderd van de historische stad Delphi, is de meest populaire wintersportbestemming van het land en biedt uitstekende pistes voor zowel beginnende als ervaren skiërs. Maar daar stopt het niet. Het Pelion-gebergte, met zijn pittoreske dorpjes en panoramische uitzichten, biedt een perfecte mix van skiën en traditionele Griekse gastvrijheid.
Juist in Griekenland biedt wintersport een unieke ervaring. Waar anders in Europa kan je skiën op besneeuwde hellingen terwijl je in de verte de zee ziet? Of kun je na een ochtend op de piste lunchen aan de kust? Bovendien worden de wintermaanden in veel bergdorpen gemarkeerd door traditionele feesten, waar je kunt genieten van lokale delicatessen en authentieke sfeer. Het is daarnaast een erg leuke bonus om je wintersport te combineren met een bezoek aan archeologische opgraven. Is het niet uniek om na een dag skiën een dagje de oude tempels van Delphi te verkennen?
#4 De kloosters van Meteora
Word jij ook niet enthousiast van honderden traptreden beklimmen in de hete zomermaanden? Dan wil je waarschijnlijk ook liever Meteora in de winter bezoeken.
De Meteora-kloosters in Griekenland horen bij de mooiste bestemmingen van Europa. Zelden zie je zo’n schilderachtig landschap zoals deze bijzondere rotsformaties met losstaande rotspilaren waarop eeuwenoude kloosters prijken. Ooit konden de kloosters alleen bereikt worden met ladders of werden monniken en spullen met netten omhoog getakeld. Die tijd is al lang voorbij, maar je hebt vaak nog heel wat trappen te beklimmen. Het Drievuldigheidsklooster en Great Meteora gelden als de twee moeilijkst toegankelijke kloosters met serieus behoorlijk veel traptreden.
Wij bezochten deze populaire bestemming op het Griekse vasteland in de laatste dagen van november. Met al die trappen om de iconische kloosters te bereiken, is het maar wat fijn dat je dan geen brandende zomerzon hebt.
Wat Meteora in de winter ook extra leuk maakt? De zonsondergang en de zonsopkomst zijn dan natuurlijk op wat meer schappelijke tijden om te zien. Je hoeft niet heel vroeg op of tot laat in Meteora rondhangen om de kloosters tijdens het golden hour te bekijken – en geloof ons, dat wil je! Als je aan het begin van de winter gaat, heb je dan ook nog eens de extra gouden gloed van de herfstkleuren.
#5 De Griekse hotsprings
De zee nodigt in de winter misschien niet echt uit tot een duik, al heeft Sebastiaan zich daar nog een paar keer aan gewaagd. Ons alternatief zijn de Griekse hotsprings! Op meerdere plekken in Griekenland vind je warmwaterbronnen, waar je ook in de winter heerlijk in kan dobberen.
Wist je dat deze hotsprings al in de oudheid een plek van bijzondere betekenis hadden? De oude Grieken geloofden sterk in de therapeutische krachten van deze warme wateren en maakten er graag gebruik van voor verschillende kwalen en ontspanning. De warmwaterbronnen zijn het resultaat van vulkanische activiteit. Daardoor worden ondergrondse waterreservoirs verwarmd, die vervolgens aan de oppervlakte komen in de vorm van deze heilzame bronnen.
Op veel plekken op het Griekse vasteland kan je jezelf trakteren op zo’n heerlijk warm bad, wat zeker welkom is tijdens de koudere wintermaanden. Tijdens onze reis hebben we op twee bijzondere locaties gebadderd. Het schiereiland Methana is bekend om zijn vulkanische oorsprong. Het was voor ons een erg mooie omgeving om te ontspannen, al is het water niet heel erg warm te noemen. Maar het waren de bronnen van Thermopylae die echt indruk op ons maakten. Het water hier kan behoorlijk warm worden, soms zelfs heet, dus voorzichtigheid is geboden! Beide locaties zijn volledig gratis te bezoeken.