Als je naar de Algarve reist, zal je vakantie ongetwijfeld starten in Faro. Het is de hoofdstad van de Algarve en de plek waar je het internationale vliegveld vindt. Nu kan je daar meteen je huurauto oppikken of de trein pakken en doorgaan naar je vakantieadres in de Algarve. Maar wij raden je aan om eerst Faro in te duiken en daar een of meer dagen te blijven plakken. Hoewel de stad misschien niet heel groot en bijzonder is, vind je ook hier mooie bezienswaardigheden. Breng je dagen door met dwalen door de pittoreske straten van het historisch centrum, bewonderen van de oude monumenten, luieren op de heerlijke zandstranden en wandelen in het natuurgebied bij Faro. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over deze vakantiebestemming en vertellen we je over de tien leukste dingen om te doen in Faro.
Waar ligt Faro en hoe kom je er?
Faro ligt aan de zuidelijke kust van Portugal en middenin de Algarve. Het is de hoofdstad van de regio, waar je het internationale vliegveld van Zuid-Porutgal vindt. Omdat je vanuit Nederland makkelijk een goedkoop vliegticket naar Faro scoort, is het een ideaal startpunt voor jouw zonvakantie in Portugal.
Faro ligt heel centraal in de Algarve. Het is anderhalf uur rijden naar het westen om bij de meest westelijke punt van de Algarve te komen. En met een uur rijden naar het oosten kom je bij de Spaanse grens aan. Het is het makkelijkst om in Faro een auto te huren, wat hier heel makkelijk kan bij het vliegveld, maar ook in de stad zelf. Als je liever zonder huurauto reist, heb je het geluk dat Faro een groot treinstation heeft met directe treinverbindingen naar veel andere bestemmingen in de Algarve. Als er geen treinverbinding is, dan is er sowieso op het grote busstation wel een buslijn te vinden die je naar jouw gewenste bestemming kan brengen. Ook kan je in Portugal gebruik maken van Ubers om rond te reizen en zijn die erg betaalbaar in vergelijking met Nederland.
Leestip: de 10 leukste dagtrips vanuit Faro.
Als je Faro voor een dagje bezoekt en met een (huur)auto komt, is het goed te weten dat aan de rand van het centrum een grote én gratis parkeerplaats is. De gratis parking ligt naast de stadsmuren en vlakbij de haven van Faro.
Overnachten in Faro
Overnachten in Faro is de perfecte manier om jouw vakantie in de Portugese Algarve te starten. Als hoofdstad van de Algarve en populairste stad in de regio onder reizigers, vind je in Faro natuurlijk volop prachtige accommodaties. Van fijne appartementen tot goedkope hostels en van luxe resorts tot vakantiehuizen, Faro heeft het allemaal. Als je op zoek bent naar luxe en een eigen fijn plekje, dan raden we je de 7 Styles Apartments in hartje centrum aan. Ieder appartement heeft een eigen woonkamer en keuken, dus je vindt hier echt je home away from home.
Ook zijn wij dol op de boutique hotels van Faro. Aanraders zijn Lemon Tree Stay met een zonnig terras met citroenbomen en heerlijk vers ontbijt, en het duurzame en budgetvriendelijke Sunlight House met hippe kamers met oog voor detail en gemeenschappelijke keuken.
Reis je met een camper zoals wij? Bij Faro heb je een aantal officiële camperplaatsen en campings, maar ook een prachtige wildkampeerplek in Ria Formosa. Wij hebben hier drie nachten overnacht en rekenen het tot onze favoriete kampeerplekken in Portugal. In onze blog over wildkamperen in Portugal lees je meer over de regels rondom wildkamperen – want ja, het is sinds eind 2021 toegestaan! – en onze favoriete wildkampeerplekken.
De 10 leukste bezienswaardigheden van Faro
#1 Het oude centrum van Faro: Cidade Velha
De Cidade Velha is de oude stad in het hart van Faro. Het historisch centrum is vrijwel helemaal ommuurd met eeuwenoude stadsmuren. Een bezoek aan dit deel van de stad begint daarom vrijwel altijd met een indrukwekkende entree door een Middeleeuwse stadspoort in deze hoge muren. De mooiste poort is misschien wel het monumentale Arco do Repouso.
In het oude centrum vind je vrijwel overal witte gebouwen en huizen. Het wit is natuurlijk een fijne kleur om in de hete zomers te beschermen tegen de zon, maar geeft de oude stad ook zijn pittoreske sfeer. Je bezoekt de oude stad dan ook het beste door simpelweg door de witte lanen over de keien te struinen en de Portugese tegels, mooie deuren, kleurrijke bloemen en charmante doorkijkjes te bewonderen. Je komt dan ongetwijfeld langs de Sé de Faro, de kathedraal van de stad. Het is een aanrader om de klokkentoren van de kathedraal te beklimmen. Omdat de stad vooral laagbouw heeft, kan je vanaf de toren ver over de omgeving uitkijken. Je ziet dan niet alleen de stad zelf, maar ook het natuurgebied Ria Formosa en het vliegveld ten zuiden van Faro.
#2 Shoppen en souvenirs scoren
Maar het centrum is niet alleen geschiedenis en monumenten. Direct naast de Cidade Velha vind je ook de belangrijkste winkelstraten van Faro met grote ketens, souvenirswinkels en kleine boetiekjes. Als je wilt shoppen, zit je hier ook zeker goed.
Sla dan zeker niet de prachtig ingerichte conservenwinkels over. Comur wordt vaak genoemd als bezienswaardigheid in Faro, maar zo ver zouden wij dan weer niet willen gaan. Overal in Portugal vind je dit soort mooi ingerichte conservenwinkels, waar je sardientjes, tonijn, octopus en meer vissen en zeevruchten in blik kan kopen. De winkels zijn zelf vaak prachtig ingericht met veel hout en prachtige en vrolijk gekleurde conservenblikjes. Een perfect souvenir om mee te nemen van je vakantie in Portugal.
#3 De Ludo Trail in natuurpark Ria Formosa
Tussen de kustplaatsen Faro en Tavira in de Algarve ligt het Parque Natural da Ria Formosa, een van de mooiste plekken van Portugal. Waar de kust in het westen van de Algarve bestaat uit oranje kliffen en pittoreske baaitjes met zandstranden, vind je ten oosten van Faro een doolhof van water, eilanden en schiereilanden. Bij elkaar vormt het een prachtig natuurgebied, de Ria Formosa dus. Net ten westen van Faro – bij het internationale vliegveld en bij Praia da Faro – vind je een van de mooiste en meest bezochte stukken van de Ria Formosa. Hier lopen twee populaire wandelroutes, de Ludo Trail en de São Lourenço Trail. Dat dit twee aparte wandelroutes en niet samen één trail zijn, voelt voor ons vreemd. De twee liggen namelijk in elkaars verlengde en vormen samen juist een perfecte ronde.
De trails lopen door de laguna, waarbij de Ludo Trail zich richt op de zoutwatermoerassen en de São Lourenço Trail meer tussen bomen en langs de golfbanen loopt. Wij vonden het deel van de route over de Ludo-paden het mooist. Hier loop je langs een moerassig en waterrijk landschap, waar je veel watervogels ziet. In de twee keer dat wij dit deel van de Ria Formosa bezochten, zagen we hier allebei de keren op meerdere plekken flamingo’s. De route loopt langs een zoutwinningsgebied met zoutvlaktes, roze meren en enorme bergen met wit zout. Het is een heel fotogeniek en bijzonder stuk van het natuurpark, waar je opvallend genoeg minder mensen tegenkomt dan bij de moerassen.
Leestip: in deze blog lees je hoe je Ria Formosa het beste kan bezoeken.
#4 De stranden van Faro
Wat Faro misschien niet een van de meest populaire bestemmingen in de Algarve maakt, is het gebrek aan zandstranden. Niet dat er geen stranden zijn, maar je moet er wel wat meer moeite voor doen om er te komen, omdat ze buiten de stad liggen. Je moet wat meer moeite doen om deze stranden te bezoeken dan op andere plekken in de Algarve, maar dat betekent ook dat deze stranden niet zo massaal worden bezocht.
Het Praia da Faro zou je het hoofdstrand van de stad kunnen noemen. Het ligt op het schiereiland Peninsula do Ancão, vlakbij de Ludo Trail in Ria Formosa. Je kan een wandeling over deze trail dan ook perfect combineren met luieren op dit zandstrand. Er zijn (koude) douches om je af te spoelen en strandtentjes om een hapje te eten of een drankje te doen.
De andere stranden van Faro vind je ten zuiden van de stad, middenin de Ria Formosa. Het natuurpark wordt ook wel vergeleken met het Nederlandse waddengebied vanwege de eilanden die dicht voor de kust liggen. Onder Faro is de lagune voor de kust op z’n breedst en hier vind je meerdere eilanden met prachtige zandstranden. Vanuit de haven van Faro, direct naast het oude centrum, pak je makkelijk de ferry naar een van die eilanden. Een watertaxi is overigens ook een optie, maar die zijn heel wat prijziger dan de vrij goedkope veerponten.
Ilha da Barreta – ook wel Ilha Deserta genoemd omdat het vrijwel onbewoond is – en Ilha de Culatra liggen allebei voor de kust van Faro. Culatra is het enige eiland van de twee met genoeg bebouwing om het een dorp te kunnen noemen. Het uitgestrekte strand is natuurlijk de belangrijkste reden om het eiland te bezoeken. Langs het strand loopt door de duinen een vlonderpad van ongeveer een kilometer. Maak daarover zeker een wandeling om volop te genieten van het uitzicht over het prachtige eiland en het strand. Als je de smaak te pakken hebt, kan je ervoor kiezen een van de wandelpaden op het eiland te lopen, zoals de Ilha da Culatra Trail van 5,6 kilometer lang.
#5 De bottenkapel van Faro: Capello dos Osos
Naast de kathedraal is ook de Igreja do Carmo een populaire bezienswaardigheid van Faro. Het is een prachtige kerk met mooie gevel in renassaincestijl, maar dat is niet waarom de Igreja do Carmo bezoekers trekt. Achter deze vrolijke wit-gele façade schuilt namelijk een lugubere plek om te bezoeken. Hier vind je de bottenkapel Capello dos Osos.
In de negentiende eeuw raakten de begraafplaatsen van de stad overvol en moest worden gezocht naar een creatieve oplossing. De begraafplaatsen waar monikken begraven lagen, werden toen leeggehaald om ruimte te maken voor ‘nieuwe’ doden. De opgegraven botten werden gebruikt om deze kerkkapel mee te versieren. Er zouden meer dan 1200 schedels zijn verwerkt in de kapel. Boven de ingang hangt een inscriptie: “Pára aqui a considerar que a este estado hás-de chegar.” Een herinnering dat ook jij uiteindelijk deze staat zal bereiken.
#6 Een boottocht, kajakken of vogeltour door de lagune bij Faro
We noemden eerder al de Ria Formosa, het indrukwekkende waddengebied direct onder Faro. Je kan het wandelend verkennen op de Ludo Trail of genieten van de zandstranden waar je per ferry heen kan. Maar er zijn nog veel meer manieren om het natuurgebied te verkennen. Vanuit Faro zijn er namelijk tal van mooie tours te boeken om het mooiste van de Ria Formosa te zien.
- Verken de Ria Formosa met een catamarantour, waarbij je een boottocht maakt langs de eilanden
- Boek een zeiltocht en vaar twee uur lang op een privézeilboot door het waddengebied
- Ga voor een actieve verkenningstocht en maak een kayaktrip door het natuurgebied
- Kies voor een vogeltour op de segway om de bijzondere vogels in dit gebied te leren kennen en flamingo’s te spotten
- Laat je rondleiden door de Ria Formosa tijdens een fietstour met een deskundige gids
- Ga voor een boottocht om dolfijnen te spotten en misschien zelfs walvissen en orka’s
#7 Uitvalsbasis voor de Algarve
Faro is dé uitvalsbasis om de Portugese Algarve te verkennen. Het is de enige plek met een internationaal vliegveld in de regio en vanuit Nederland vind je makkelijk goedkope vluchten naar Faro. Kies Faro als je thuisbasis, regel een huurauto en bezoek alle hoogtepunten vanaf hier. De meest westelijke punt bij Sagres is maar 1,5 uur rijden vanaf Faro, dus alles ligt op prima rijafstand voor een dagtocht. Bezoek bijvoorbeeld Lagos – onze favoriete stad in de Algarve – het pittoreske vissersdorp Ferragudo of kasteelstadje Silves. Of ga voor een van de prachtige hikes langs de oranje Algarvekliffen, zoals de Seven Hanging Valleys Trail of de minder bekende Praia da Falésia Trail.
Leestip: hier vind je al onze tips voor de Algarve.
#8 Eten en drinken in Faro
In de Cidade Velha vind je een handjevol restaurants, maar als je naar het wat nieuwere deel van Faro gaat direct daarnaast, heb je volop keuze. Voor ontbijt raden we je Chelsea Coffee & Brunch. Lunchen deden wij heerlijk en goed geprijsd bij Baixacaffé. Let erop dat je dan bij de goede spot belandt, want er is een koffietentje met vrijwel dezelfde naam. Als je ’s avonds een hapje wilt eten, kom je waarschijnlijk in de Rue Conselheiro Bivar uit. Daar zitten de meeste hippe restaurants, zoals Mexicaans bij Guaka, burgers bij Hamburgueria da Baixa of healthy food bij The Woods. Blijf vervolgens ook in deze straat plakken om na het eten wat drankjes te doen.
#9 Het roze paleis van Estoi
Iets boven Faro ligt een van de mooiste dorpen van de Algarve: het historische dorp Estoi, waar een directe bus uit Faro je heen kan brengen. Het pittoreske Estoi is bekend om haar historische centrum, waar je kan ronddwalen door de Middeleeuwse straten. Je komt dan onvermijdelijk ook langs het meest beroemde monument van Estoi: het historische Palácio do Visconde de Estoi in het hart van de stad.
Leestip: Estoi in de Portugese Algarve.
Dit roze paleis werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd als zomeroptrekje voor een rijke Portugese familie. De familie koos daarbij voor een bijzondere combinatie van neobarok en de extravagante rococostijl, waardoor dit paleis er zo anders uitziet dan andere gebouwen in de Algarve en zelfs heel Portugal. Bijzonder indrukwekkend zijn de uitgestrekte tuinen en de tableaus met witblauwe azulejos. Het verhaal gaat dat de Portugese koning zo onder de indruk was van het paleis dat hij de eigenaar besloot een adellijke titel te geven.
Wil je het roze paleis van de Algarve ook van binnen zien? Dan is een ticket helaas niet genoeg, want het is tegenwoordig een luxe pousada. Wat een pousada is? Een hotel in handen van de overheid of lokale gemeente, gevestigd in een bijzonder monument van historische betekenis. Het extravagante rococo-interieur is dus exclusief voorbehouden voor hotelgasten. De tuinen zijn wel open voor bezoekers, dus maak daar zeker gebruik van.
#10 De azulejos van de São Lourenço de Matos
Iets ten westen van Faro vind je een van de mooiste kerken van de Algarve: de Igreja de São Lourenço de Matos. De kerk is op een heuveltop gebouwd en staat in een verder onbeduidend dorp. Je zou de kerk zo voorbij rijden, als je niet weet dat dit een van de meest bijzondere bouwwerken van de regio is.
Deze ogenschijnlijk eenvoudige kerk is van binnen namelijk helemaal niet zo eenvoudig. De zeventiende-eeuwse kerk is vrijwel helemaal bedekt met azulejos, de blauwwitte tegels waar Portugal zo bekend om is. De tableaus zijn gewijd aan het leven van de heilige Laurentius – of Lourenço in het Portugees – de beschermheilige van deze kerk. Ook het altaar zal direct je aandacht trekken, want het is een nogal extravagant geheel van bladgoud en kitsch. Het is gelijk een van de weinige plekken van de kerk die niet bedekt zijn met azulejos. Van plafond tot pilaren, overal zie je de typisch Portugese tegels.
Deze pracht en praal heb je daarbij ook nog eens meestal voor jezelf, omdat maar weinig reizigers afweten van dit bijzondere kerkje. Je betaalt een paar euro entree om de kerk van binnen te mogen bekijken. Helaas is het niet toegestaan om er foto’s te nemen.