Portugal

Wildkamperen in Portugal: de nieuwste regels in 2022

Wildkamperen in Portugal is een van de fijnste manieren om met je camper of kampeerbus te overnachten. Er gaat niets boven in slaap vallen met het ruisen van de zee, wakker worden middenin het bos of ontbijten met prachtige vergezichten over de bergen. Helaas zorgen camperaars ook voor veel overlast en troep, dus is wildkamperen niet overal meer toegestaan. Hoe zit het met wildkamperen in Portugal in 2022?

Wildkamperen Cascais Portugal

Mag je wildkamperen in Portugal?

Om kort te zijn: ja, dat is sinds eind 2021 (weer) toegestaan.

Wildkamperen in Portugal was altijd al verboden maar werd lange tijd gedoogd. Sinds januari 2021 wordt er streng opgetreden tegen illegaal kamperen, dus kon je jouw camper of kampeerbus niet zomaar meer overal parkeren. Daar is vervolgens in het najaar van 2021 weer verandering ingekomen door de komst van een nieuwe wet en sindsdien is het onder voorwaarden weer toegestaan om te wildkamperen in Portugal.

Onder welke voorwaarden je kan wildkamperen? Je mag jouw camper of kampeerbus neerzetten voor maximaal 48 uur binnen dezelfde gemeente, behalve als het een natuurgebied is of als er een verbodsbord staat. Op veel van de mooiste (parkeer)plaatsen staat daarom zo’n verbodsbord, maar zeker niet overal. Het is dus toch weer mogelijk om op de mooiste plekjes wakker te worden in het wild.

Bedenk wel dat het dan eigenlijk niet gaat om kamperen, maar parkeren. Het is dus niet de bedoeling dat je de plek als camping gebruikt met stoelen, tafels, buitenkeukens en alles erop en eraan. Je afval zal je mee moeten nemen en er zijn meestal geen voorzieningen, dus je moet bijvoorbeeld wel je eigen wc hebben om hier te kunnen staan.

Tip: vrijwel iedere camperaar gebruikt de app Park4Night om de mooiste camperplekken te vinden. Gebruik dan de betaalde versie van de app. Voor een klein bedrag kan je dan makkelijk de leukste (wild)kampeerplekken eruit filteren.

Wildkamperen Portugal

Gratis camperplaatsen in Portugal

Als wildkamperen niets voor jou is en je het fijner vindt om wat voorzieningen te hebben, dan zit je overigens ook meer dan goed in Portugal. Wij stonden met onze bus op prachtige camperplaatsen, boerderijen en particuliere terreinen voor een kleine prijs- tussen de €7 en €12 per nacht – of zelfs helemaal gratis.

Ja, gratis! Portugal blinkt uit in heerlijke camperplaatsen, waar je legaal en zonder problemen kan staan. De meeste hebben geen voorzieningen en zijn niet meer dan een grote parkeerplaats, maar soms vind je plekken met net wat meer sfeer en net wat meer voorzieningen.

De fijnste gratis camperplaatsen in Portugal mét voorzieningen vonden wij:

  • Parque Urbano de Souselo met gratis water en elektriciteit en een toiletgebouw met wc’s en douches
  • De camperplaatsen in Celorico da Beira met gratis water, elektra, wc’s en douches
  • De camperplaatsen in Miranda do Corvo, vlakbij Coimbra, met gratis elektriciteit en water
  • De marktplaatsen in Coruche, waar je gratis gebruik kan maken van water en elektra buiten de marktdagen
  • De camperplaatsen in Alcobaça met gratis elektra, water en toiletten
  • Quinta do Monte Travesso in de Douro Vallei, waar je wordt verwacht een flesje wijn of olijfolie (opties vanaf €8) te kopen in ruil voor een gratis staplaats met elektra, water en een wc en hete douche
  • Quinta da Padrela in de Douro Vallei met hetzelfde concept in ruil voor een prachtige staplaats, een wc en douche
Douro Vallei Portugal

De mooiste camperplaatsen voor wildkamperen in Portugal

#1 Vlakbij het strand van Faro

Link Park4Night | Toen wij zochten naar een geschikte parkeerplaats voor onze bus bij de Ludo Trail in het prachtige Ria Formosa-natuurgebied bij Faro, vonden we een prachtige wildkampeerplaats. Op de grote parkeerplaats naast het natuurgebied stonden talloze campers geparkeerd. En gelijk hadden ze! Hier sta je op loopafstand van het strand van Faro en naast een prachtig natuurgebied waar je flamingo’s kan spotten. Wij bleven een nachtje staan en kwamen later onze reis nog een keer terug om weer van deze mooie camperplaats te genieten.

#2 Bij de Boca do Inferno in Cascais

Link Park4Night | Het strand van Cascais is een heerlijke dagtrip vanaf Lissabon voor wie een stedentrip even wil afwisselen met wat ontspanning. Maar als je met een camper reist, is dit ook de plek voor een van de mooiste camperplekken in Portugal. Op de kleine parkeerplaats bij de Boca do Inferno – ga zeker naar het viewpoint om deze zeekloof te zien – kan je prachtig staan aan zee. Je wordt dan in de ochtend getrakteerd op een prachtige zonsopkomst! Het is vanaf de parkeerplaats ook een fijne wandeling langs de zee naar Cascais zelf. Wij liepen er ’s avonds heen om heerlijk vegetarisch te eten bij House of Wonders, een aanrader!

#3 Op een eilandje in de Lago do Alqueva

Link Park4Night | Een van de mooiste plekken in de Alentejo-regio is het stuwmeer Lago do Alqueva. Waar een stuwmeer vaak een lompe, kunstmatige vlakte vol water is, geldt dat niet voor het Lago do Alqueva. Het is een idyllisch geheel van water, bruggen, eilandjes, groen en strandjes. In de zomermaanden zit je hier goed voor een verfrissende duik, want op veel plaatsen langs het stuwmeer vind je fijne zandstranden. In het meer zijn ook eilandjes ontstaan en op een aantal daarvan brengen zandwegen je naar idyllische strandjes. En laten we daar nou een van onze mooiste overnachtingsplek in Portugal hebben gevonden. We vielen in slaap en werden wakker met een prachtig uitzicht op het pittoreske Monsaraz en het meer. Dit gebied staat ook bekend als een van de beste plekken om sterren te kijken – in de buurt is een observatorium waar je een nachtelijke sterrenuitleg kan doen – dus je zit hier meer dan goed.

Leestip: in deze blog delen we een geweldige roadtriproute door de Alentejo.

#4 Bij de Castelejo Environmental Trail in de Algarve

Link Park4Night | In het westen van de Algarve is het op de meeste plaatsen niet toegestaan om te wildkamperen en de parkeerplaatsen bij de strandjes hebben duidelijke verbodsborden. Daar staan overigens meestal wel campers, maar wij kozen ervoor om twee nachtjes door te brengen tussen de bomen vlakbij het Casteljo-natuurgebied. Daar kan je een fijne, korte wandeling maken – de Castelejo Environmental Trail – en in een paar minuten rijd je ook naar een van de mooiste stranden aan de westkust.

#5 Op het strand van Ferragudo

Link Park4Night | In het hart van de Algarve vind je het pittoreske plaatsje Ferragudo met een van de mooiste camperplaatsen van Portugal. Aan het water met uitzicht op Ferragudo en de zee kan je hier wildkamperen. Een ongekend mooie plek waar je meerdere campers zal aantreffen, maar gelukkig ook genoeg plek is om allemaal van dit moois te genieten. Maak een wandeling door Ferragudo om het plaatsje te verkennen, waar je wat horeca, een viewpoint en schattige straatjes. Vergeet ook niet om in de buurt de mooiste hikes van de Algarve te maken, de Trail Of Headlands en de Seven Hanging Valleys Trail.

Update: wij begrepen via via dat 23 januari 2022 verbodsbordjes zijn geplaatst op deze camperplek, waarmee wildkamperen hier verboden zou zijn geworden. Dat was nog niet zo toen wij hier waren en wat zou dat toch zonde zijn van deze prachtige plek.

#6 Aan de kliffen van Praia da Falésia

Link Park4Night | Praia da Falésia is zonder twijfel een van onze favoriete stranden van de Algarve. Het is lang en uitgestrekt waardoor er meer ruimte is dan op veel van de pittoreske baaitjes op andere plekken. Maar het strand is vooral ook prachtig vanwege de dramatische kliffen! Ze zijn hier wit en oranje met dramatische vormen en spitsen, waardoor dit een haast buitenaards landschap is. Bovenaan die kliffen, aan de start van de Falésia Beach Trail, brachten wij twee heerlijke dagen door. ’s Avonds zagen we een schitterende zonsondergang, ’s nachts hoorden we het ruisen van de zee en ’s ochtends dronken we – of eigenlijk vooral onze koffienerd Sebastiaan – een kop espresso aan zee. Een prachtige ervaring!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: