Portugal

Wildkamperen in Portugal: de nieuwste regels en mooiste camperplaatsen

Wildkamperen in Portugal is een van de fijnste manieren om met je camper of kampeerbus te overnachten. Er gaat niets boven in slaap vallen met het ruisen van de zee, wakker worden middenin het bos of ontbijten met prachtige vergezichten over de bergen. Helaas zorgen camperaars ook voor veel overlast en troep, dus is wildkamperen niet overal meer toegestaan. Wat zijn nu de actuele regels? En wat zijn dan de mooiste wildkampeerspots?

Wildkamperen Cascais Portugal

Mag je wildkamperen in Portugal?

Om kort te zijn: ja, dat is sinds eind 2021 (weer) toegestaan.

Wildkamperen in Portugal was altijd al verboden maar werd lange tijd gedoogd. Sinds januari 2021 wordt er streng opgetreden tegen illegaal kamperen, dus kon je jouw camper of kampeerbus niet zomaar meer overal parkeren. Daar is vervolgens in het najaar van 2021 weer verandering ingekomen door de komst van een nieuwe wet en sindsdien is het onder voorwaarden weer toegestaan om te wildkamperen in Portugal.

Onder welke voorwaarden je kan wildkamperen? Je mag jouw camper of kampeerbus neerzetten voor maximaal 48 uur binnen dezelfde gemeente, behalve als het een natuurgebied is of als er een verbodsbord staat. Op veel van de mooiste (parkeer)plaatsen staat daarom zo’n verbodsbord, maar zeker niet overal. Het is dus toch weer mogelijk om op de mooiste plekjes wakker te worden in het wild.

Bedenk wel dat het dan eigenlijk niet gaat om kamperen, maar parkeren. Het is dus niet de bedoeling dat je de plek als camping gebruikt met stoelen, tafels, buitenkeukens en alles erop en eraan. Je afval zal je mee moeten nemen en er zijn meestal geen voorzieningen, dus je moet bijvoorbeeld wel je eigen wc hebben om hier te kunnen staan.

Tip: vrijwel iedere camperaar gebruikt de app Park4Night om de mooiste camperplekken te vinden. Gebruik dan de betaalde versie van de app. Voor een klein bedrag kan je dan makkelijk de leukste (wild)kampeerplekken eruit filteren.

Wildkamperen Portugal

Gratis camperplaatsen in Portugal

Als wildkamperen niets voor jou is en je het fijner vindt om wat voorzieningen te hebben, dan zit je overigens ook meer dan goed in Portugal. Wij stonden met onze bus op prachtige camperplaatsen, boerderijen en particuliere terreinen voor een kleine prijs- tussen de €7 en €12 per nacht – of zelfs helemaal gratis.

Ja, gratis! Portugal blinkt uit in heerlijke camperplaatsen, waar je legaal en zonder problemen kan staan. De meeste hebben geen voorzieningen en zijn niet meer dan een grote parkeerplaats, maar soms vind je plekken met net wat meer sfeer en net wat meer voorzieningen.

De fijnste gratis camperplaatsen in Portugal mét voorzieningen vonden wij:

  • Parque Urbano de Souselo met gratis water en elektriciteit en een toiletgebouw met wc’s en douches
  • De camperplaatsen in Celorico da Beira met gratis water, elektra, wc’s en douches
  • De camperplaatsen in Miranda do Corvo, vlakbij Coimbra, met gratis elektriciteit en water
  • De marktplaatsen in Coruche, waar je gratis gebruik kan maken van water en elektra buiten de marktdagen
  • De camperplaats in Alcobaca (link P4N) voorziet je niet alleen van een loosplek en water, maar zelfs van gratis elektra. Er is een speeltuin naast de deur en je wandelt zo het pittoreske centrum in. Een bezoek aan de kerk (gratis) en eigenlijk ook het klooster van Alcobaca (betaald) vinden wij een must.
  • Quinta do Monte Travesso in de Douro Vallei, waar je wordt verwacht een flesje wijn of olijfolie (opties vanaf €8) te kopen in ruil voor een gratis staplaats met elektra, water en een wc en hete douche
  • Quinta da Padrela in de Douro Vallei met hetzelfde concept in ruil voor een prachtige staplaats, een wc en douche
  • De gratis camperplaats in het dorpje Póvoa de Lanhoso (link P4N). Hier kan je niet alleen legen en lozen, maar is ook gratis elektra aanwezig. Een ideale tussenstop dus als je vanuit Parque Nacional Peneda-Gerês naar Braga rijdt.
Douro Vallei Portugal

De mooiste camperplaatsen per regio in Portugal

Wildkamperen in de Algarve

#1 Vlakbij het strand van Faro

Link Google Maps | Toen wij zochten naar een geschikte parkeerplaats voor onze bus bij de Ludo Trail in het prachtige Ria Formosa-natuurgebied bij Faro, vonden we een prachtige wildkampeerplaats. Op de grote parkeerplaats naast het natuurgebied stonden talloze campers geparkeerd. En gelijk hadden ze! Hier sta je op loopafstand van het strand van Faro en naast een prachtig natuurgebied waar je flamingo’s kan spotten. Wij bleven een nachtje staan en kwamen later onze reis nog een keer terug om weer van deze mooie camperplaats te genieten. Ook twee jaar later hebben we hier weer een fijne nacht doorgebracht, toen we de Algarve weer met de camper bezochten.

Wildkamperen Faro Algarve

#2 Praia dos Tomatos

Link Google Maps | In de zomer is dit een minder goed idee, maar in de winter is de grote parkeerplaats bij Praia dos Tomatos – of Praia da Rocha Baixinha op Google Maps – een enclave van campers. Je staat hier dan ook direct aan een stukje van de mooiste stranden van de Algarve. De rotskust is hier echt prachtig. Je kan er zowel bovenlangs een wandeling maken als onderlangs op het strand zelf. De politie komt overigens wel regelmatig langs en controleert op kampeergedrag, dus ga hier niet je stoeltjes en hebben en houden uitstallen.

#3 Bij het strand van Alvor

Link Google Maps | Met zicht op het strand van Alvor vind je hier een grote parkeerplaats, waar in de winter tientallen campers staan. Het is dan ook een pareltje van een plek, waar je zo het uitgestrekte strand oploopt. Ook vind je hier de Alvor Boardwalks, waar je heel fijn kan wandelen langs het strand. Wij bleven hier een nachtje staan, maar de meeste campers stonden hier langer – tot wel weken.

Passadicos de Alvor

#4 Bij de Castelejo Environmental Trail in de Algarve

Link Google Maps | In het westen van de Algarve is het op de meeste plaatsen niet toegestaan om te wildkamperen en de parkeerplaatsen bij de strandjes hebben duidelijke verbodsborden. Daar staan overigens meestal wel campers, maar wij kozen ervoor om twee nachtjes door te brengen tussen de bomen vlakbij het Casteljo-natuurgebied. Daar kan je een fijne, korte wandeling maken – de Castelejo Environmental Trail – en in een paar minuten rijd je ook naar een van de mooiste stranden aan de westkust.

#5 Aan de kliffen van Praia da Falésia

Link Park4Night | Praia da Falésia is zonder twijfel een van onze favoriete stranden van de Algarve. Het is lang en uitgestrekt waardoor er meer ruimte is dan op veel van de pittoreske baaitjes op andere plekken. Maar het strand is vooral ook prachtig vanwege de dramatische kliffen! Ze zijn hier wit en oranje met dramatische vormen en spitsen, waardoor dit een haast buitenaards landschap is. Bovenaan die kliffen, aan de start van de Falésia Beach Trail, brachten wij twee heerlijke dagen door. ’s Avonds zagen we een schitterende zonsondergang, ’s nachts hoorden we het ruisen van de zee en ’s ochtends dronken we – of eigenlijk vooral onze koffienerd Sebastiaan – een kop espresso aan zee. Een prachtige ervaring!

Falésia Beach Trail

Wildkamperen in Midden-Portugal

#6 Op een eilandje in de Lago do Alqueva

Link Park4Night | Een van de mooiste plekken in de Alentejo-regio is het stuwmeer Lago do Alqueva. Waar een stuwmeer vaak een lompe, kunstmatige vlakte vol water is, geldt dat niet voor het Lago do Alqueva. Het is een idyllisch geheel van water, bruggen, eilandjes, groen en strandjes. In de zomermaanden zit je hier goed voor een verfrissende duik, want op veel plaatsen langs het stuwmeer vind je fijne zandstranden.

In het meer zijn ook eilandjes ontstaan en op een aantal daarvan brengen zandwegen je naar idyllische strandjes. En laten we daar nou een van onze mooiste overnachtingsplek in Portugal hebben gevonden. We vielen in slaap en werden wakker met een prachtig uitzicht op het pittoreske Monsaraz en het meer. Dit gebied staat ook bekend als een van de beste plekken om sterren te kijken – in de buurt is een observatorium waar je een nachtelijke sterrenuitleg kan doen – dus je zit hier meer dan goed.

#7 Op het schiereiland Peniche

Link Google Maps | Oh, wat is Peniche toch een mooie plek! Ook als je geen surfer bent, is dit surfwalhalla een aanrader om te bezoeken. De dramatische rotskust is werkelijk een plaatje. Maak een rondrit langs de randen van het schiereiland om de kust van alle kanten te bewonderen. Vergeet niet een aantal stops te maken om het echt goed in je op te nemen én blijf er een nachtje staan.

Wij bleven staan aan de zuidkust, iets voorbij de vuurtoren. Je hebt daar langs de kustlijn ook houten borden in de vorm van visjes staan. Die wijzen je naar bijzondere plekken langs de kust, waar je via trappen kan afdalen. Op de ene plek hoor je door een blowhole de zee onder de rotsen ruizen. Op de andere plek bezoek je een prehistorische grot.

Wildkamperen in Noord-Portugal

#8 Wildkamperen in Guimarães

Link Park4Night | Guimarães is makkelijk te bezoeken met een camperbusje of grotere camper. Naast de oude stad, bij de kabelbaan naar de Monte da Penha, is een gratis camperplaats, waar je ook kan lozen en legen.

Link Park4Night | De mooiste plek om met je camper te overnachten vinden wij niet naast het oude centrum, maar op de Monte da Penha. Je kan gewoon met je camper naar boven rijden. Daar is een officiële parking voor campers. Wij stonden zelf op de iets mooiere parkeerplaats ernaast, waar we helemaal alleen waren. Je staat daar middenin de natuur en kan wandelingen maken naar het heiligdom of het uitzichtpunt. Een aanrader! Overigens is er op Monte da Penha ook een camping te vinden. Die is gesloten buiten het hoogseizoen.

Guimaraes camper

#9 Met de camper naar de Ria de Aveiro

Link Park4Night | Na ons bezoek aan Aveiro brachten wij een prachtige nacht door in het natuurgebied ernaast, de Ria de Aveiro. Ria de Aveiro is een van de laatst overgebleven ongerepte kustmoeraslanden in Europa. Dit 45 kilometer lange lagunegebied is een toevluchtsoord voor talrijke vogelsoorten, waaronder ook flamingo’s. Dit prachtig zoetwatermoeras was voor ons een van de grootste verrassingen van Aveiro.

Wij brachten een nacht in dit gebied door, al wildkamperend tussen de moerassen met onze camper. De weg erheen is wat hobbelig en het laatste stuk is ook niet geasfalteerd, maar ook met onze grote alkoofcamper ging dit prima. We kwamen aan tussen twee stukken van de passadicos, de houten vlonderpaden die je dwars door dit unieke zoutwatermoeras leiden. Dit fiets- en wandelpad start net buiten de stad en slingert langs de rand van dit indrukwekkende landschap.

Wildkamperen Aveiro Portugal

#10 Wildkamperen in Braga in Noord-Portugal

Link Park4Night | Reis je net als wij met een camper in Portugal? Braga is makkelijk te bezoeken met een camperbusje of grotere camper. Wij hebben zelf met onze camper de nacht doorgebracht op de parkeerplaats bij Parque da Ponte. In de zomer kan het hier wat druk zijn, maar wij waren hier in het laagseizoen en waren de enige camper. Het is een ruime parkeerplaats op korte loopafstand van het centrum en middenin het groen van het park.

Link Park4Night | Bezoek je Bom Jesus, dan is het helemaal niet moeilijk waar je je camper neerzet. Zowel boven bij de kerk als onderaan de trappen zijn voldoende parkeerplaatsen voor campers. De parkeerplaats boven is betaald. Normale auto’s betalen € 1 en campers € 10. Wij hebben (gratis) op de parkeerplaats beneden de trappen overnacht en gaven ons geld liever uit aan een ritje met de historische kabelbaan naar boven.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: