Spanje

Fiets de Via Verde de la Sierra in Andalusië

Een van de meest originele dingen om te doen in Zuid-Spanje is een fietstocht over de Via Verde de la Sierra. Deze route slingert door prachtige landschappen en gaat over een oud spoortraject. Het was voor ons een van de hoogtepunten van onze maandenlange rondreis door Portugal en Spanje met onze baby. De donkere tunnels, de toegankelijkheid van het pad en vooral het spectaculaire landschappen maken deze fietstocht echt een aanrader. Lees in deze blog meer over de Via Verde de la Sierra, inclusief praktische tips.

Leestip: 8 mooiste vias verdes van Spanje

Via Verde de la Sierra

Wat zijn de Via Verdes van Spanje?

Heb je ooit van de Via Verdes van Spanje gehoord? Zo niet, dan is het hoog tijd dat we je introduceren aan deze fantastische manier om het Spaanse landschap te verkennen. Letterlijk vertaald betekent Via Verde ‘Groene Weg’, en dat is precies wat het is: een netwerk van oude, niet meer gebruikte spoorlijnen die zijn omgetoverd tot wandel- en fietspaden.

Verspreid over heel Spanje vind je deze groene wegen, die je meenemen door adembenemende landschappen, van de kust tot aan het hart van het binnenland. Waar vroeger treinen het landschap doorkruisten, vind je nu prachtige paden die je uitnodigen voor een ontdekkingstocht op twee wielen of te voet. Elk van deze Via Verdes heeft zijn eigen unieke charme, landschappen en bezienswaardigheden, waardoor ze de perfecte manier zijn om Spanje eens op een andere manier te beleven.

De vias verdes zijn over het hele land te vinden. ver Málaga vind je een van de mooiste daarvan, de Via Verde de la Sierra.

Wil je alle groene fietsroutes van Spanje handig op jouw eigen Google Maps-kaart zien? Klik dan op dit Via Verde-overzicht en je hebt ze altijd bij je!

Via Verde de la Sierra

De Via Verde de la Sierra: oude spoorlijn met tunnels en viaducten

In het schitterende, heuvelachtige landschap van Andalusië vind je de Via Verde de la Sierra. Deze fietsroute onderscheidt zich door een combinatie van schitterende natuur en de bijzondere ervaring van fietsen op een voormalig spoortraject.

Deze oude spoorlijn, die overigens uiteindelijk nooit door treinen is bereden, heeft een tweede leven gekregen als een trail dat bezoekers langs en door de bergen leidt. Wat deze Via Verde zo speciaal maakt, zijn de architectonische wonderen van tunnels en viaducten die je onderweg tegenkomt. Daarmee is een rit op deze route toch net wat anders dan iedere andere fietsoptie.

Waar het bergachtige landschap in dit deel van Spanje normaal gesproken steile klimmen en scherpe afdalingen betekent op de fiets, is de Via Verde de la Sierra grotendeels vlak. Ingenieurs bouwden om deze reden tientallen tunnels en viaducten. Ook als je nu de route fietst of wandelt, zal je deze bijzondere constructies passeren. Sommige tunnels zijn kort; anderen zo lang dat je het einde niet kan zien vanaf de ingang. De langste tunnel meet wel een kilometer. Veel van de langere tunnels zijn voorzien van verlichting die automatisch aanspringt.

Via Verde de la Sierra

Praktische tips voor de Via Verde de la Sierra

#1 Waar ligt de Via Verde de la Sierra en hoe kom je er?

De Via Verde de la Sierra vind je in het hart van Andalusië, tussen de provincies Cádiz en Sevilla. Deze prachtige route van 37 kilometer loopt van het stadje Olvera tot aan Puerto Serrano, dwars door het adembenemende landschap van de Sierra.

Om er te komen, heb je verschillende opties. Vanuit grote steden als Sevilla, Málaga, of Córdoba kun je gemakkelijk met de auto reizen. Olvera ligt ongeveer 130 kilometer van Sevilla en 150 kilometer van Córdoba. Málaga is dichterbij met een afstand van iets meer dan 100 kilometer. Daarmee is dit een ideale dagtrip vanuit Málaga.

Er zijn ook busverbindingen die dichtbij de Via Verde komen, maar de flexibiliteit van een auto maakt het gemakkelijker om de verschillende startpunten van de route te bereiken en te verkennen.

Via Verde de la Sierra Map

#2 De drie mogelijke startpunten en andere faciliteiten langs het traject

De hele route is 37 kilometer lang en loopt tussen de stations Puerto Serrano en Olvera. Halverwege is ook het klein station Coripe. Op alle stations kan je (elektrische) fietsen huren, je huurauto parkeren en wat eten en drinken.

De drie stations langs de route:

Olvera: Dit stadje staat bekend om zijn prachtige witte huizen en indrukwekkend kasteel, en dient als een perfect begin- of eindpunt van je tocht. Hier vind je fietsverhuur, parkeergelegenheid en eetgelegenheden, waardoor het een ideale plek is om je avontuur te starten of af te sluiten.

Coripe: Het station van Coripe ligt ongeveer halverwege de route en is een goede optie als je een kortere tocht wilt maken. Naast fietsverhuur biedt het ook faciliteiten zoals een picknickplaats en, interessant genoeg, de Chaparro de la Vega – een 700 jaar oude eik vlak bij het station. De enorme picknickplaats bij de Chaparro is ook een populaire overnachtingsplek voor campers en camperbusjes.

Puerto Serrano: Aan het andere uiteinde van de route biedt Puerto Serrano een alternatief start- of eindpunt. Ook hier vind je fietsverhuur en horecagelegenheden, samen met parkeerfaciliteiten. Het station van Puerto Serrano ligt iets buiten het stadje, wat zorgt voor een rustige en ontspannen sfeer.

Langs het traject zijn er verder geen dorpen of stadjes, wat betekent dat je voor eten, drinken, en andere benodigdheden afhankelijk bent van de voorzieningen bij de stations of wat je zelf meeneemt. Het is aan te raden om voldoende water en snacks mee te nemen, vooral in de warmere maanden.

Via Verde de la Sierra

#3 Rijd het traject tot halverwege of in twee delen

De volledige route is 37 kilometer. Dat is dus 74 kilometer, als je niet alternatief vervoer hebt geregeld op het eindpunt dat je terugbrengt naar de start. Dat was voor ons met een baby, en voor de meeste mensen die we tegenkwamen, te veel voor een dag. Het is daarom een aanrader om maar tot halverwege te rijden of het traject in twee delen te doen.

Wij hebben overigens nog navraag gedaan of we onze huurfietsen niet op een ander station met fietsverhuur konden terugbrengen, waarna we dan met openbaar vervoer terug zouden komen. Dat bleek helaas geen optie. Wij reden daarom tot aan het station Coripe, wat ook een prachtige tussenstop is. Hier heb je namelijk een van de langste tunnels, een van de langste viaducten en op de picknickplaatsen iets verderop vind je de Chaparro de la Vega. De Chaparro de la Vega is een 700 jaar oude eik met een enorme omtrek. In de omgeving rondom de eik vind je picknickplaatsen. Deze idyllische plek wordt ook door voor campers gebruikt om de nacht door te brengen en ook wij hebben hier prachtig overnacht in ons camperbusje.

Via Verde de la Sierra

#4 Huur een (elektrische) fiets

Hoewel de Via Verde de la Sierra relatief vlak is, kan de lengte van de route toch uitdagend zijn, vooral tijdens de warmere maanden. Het huren van een (elektrische) fiets biedt dan uitkomst. Elektrische fietsen geven je net dat beetje extra ondersteuning om de langere afstanden comfortabel af te leggen, en maken het mogelijk om meer van de omgeving te zien zonder uitgeput te raken.

Fietsverhuur is beschikbaar bij de startpunten in Olvera, Coripe, en Puerto Serrano. Het is aan te raden om vooraf te reserveren, vooral in het hoogseizoen, om zeker te zijn van beschikbaarheid. Wij konden ook een babystoeltje huren. Overigens is het ook van belang om de openingsdagen en -tijden te controleren. In het laagseizoen is de fietsverhuur bijvoorbeeld niet op ieder station iedere dag geopend. Ook heeft Spanje naar onze ervaring erg veel feestdagen en kunnen voorzieningen dan onverwachts gesloten zijn.

Via Verde de la Sierra

#5 Overnachten bij de Via Verde de la Sierra

Als je op zoek bent naar een overnachting voor je bezoek aan de Via Verde de la Sierra, kunnen we je Olvera aanraden. Dit is een ontzettend leuk stadje met een pittoresk centrum, een historisch kasteel en een spectaculair landschap rondom. De leukste opties om te overnachten zijn Olive Tree Bed & Breakfast (ontzettend hoge reviewcijfers) en Hotel Tugasa Sierra y Cal (met zwembad). In het oude Via Verde-treinstation van Olvera vind je bovendien Hotel Estación Vía Verde. De fietsverhuur zit er direct naast, dus praktischer kan haast niet.

Reis je met een camper, zoals wij? Er is bij het startpunt in Olvera een camperplaats, maar die vonden wij niet heel sfeervol. Wij hebben overnacht bij de picknickplaatsen vlakbij station Coripe, dus halverwege de route. Dit is een populaire optie onder camperaars, omringd door een prachtig landschap en met voorzieningen als picknicktafels en vuilnisbakken.