Harry Potter in Londen: filmlocaties en gratis tour

Londen is waar de magie van Harry Potter allemaal begon! Niet alleen komt de stad een aantal keer in de film terug, dit is ook de plek waar schrijfster J.K. Rowling haar inspiratie opdeed. Voor echte fans is een Harry Potter-tour dan ook een must tijdens een citytrip naar de Engelse hoofdstad. Wij helpen natuurlijk graag een handje en geven tips. Dit zijn de Harry Potter-filmlocaties en inspiratieplekken die je niet wilt missen in Londen én lees meer over een gratis Harry Potter-tour.

London | Londen | Harry Potter-tour | The Orange Backpack
Londen | The Orange Backpack

Waar vind je Harry Potter in Londen?

#1 King’s Cross Station – Perron 9 3/4

Laten we beginnen met misschien wel het bekendste Harry Potter-plekje in heel Londen. Jaarlijks vertrekt hier de Zweinstein Express vanaf Londen naar de bekende tovenaarsschool. Hoe je er precies komt, is geheim voor niet-tovenaars: je loopt subtiel door de muur tussen perron 9 en 10. Voor fans is precies hier een karretje te vinden voor jouw fotomoment.

Wees wel gewaarschuwd: meestal staat er een lange rij. Om die reden sloegen wij deze beroemde highlight toch over op onze Harry Potter-tour. Wil jij perron 9 3/4 niet missen? Kom dan zo vroeg mogelijk.

#2 Millennium Bridge

In de zesde Harry Potter-film – The Halfblood Prince – wordt deze brug aangevallen door een groep Dooddoeners in opdracht van Voldemort. De brug begint langzaam te trillen en stort vervolgens in. Leuk detail: toen de brug net werd opgeleverd, was er veel kritiek op vanwege het wiebelen van de brug. De manier waarop de brug instort, zou een knipoog zijn van de regisseur naar deze kritiek.

#3 Trafalgar Square

Op dit grote plein in precies het hartje van Londen vond de laatste filmpremière op groot scherm plaats. Maar dit is ook een plein waar J.K. Rowling inspiratie opdeed voor haar boeken. Wil je weten waar? Kijk dan eens naar de Zuid-Afrikaanse ambassade. Het is een mooi pand met allerlei dieren uit Zuid-Afrika op de muren. En als je goed kijkt, herken je de ingang ook wel. Zie je hoe het gebouw model heeft gestaan voor de tovenaarsbank Grijpgoud? De scenes in de bank zelf zijn overigens iets verderop opgenomen, bij de Australische ambassade.

#4 Cecil Court en Goodwin’s Court

Het straatje Cecil Court zou de inspiratiebron zijn geweest voor de Wegisweg (Diagon Alley in het Engels). In dit kleine straatje zitten interessante boekenwinkels, waaronder een die al tientallen jaren spreukenboeken verkoopt. Niet veel verderop vind je Goodwin’s Court, waarop de Verdonkeremaansteeg (Knocktrun Alley) is gebaseerd. Ook dit is een smal en sfeervol straatje, maar met een wat meer duistere sfeer. Fans tekenen in het stof op de deuren tekens uit Harry Potter.

#5 Het Ministerie van Toverkunst

Ook het politieke hart van de tovenaarswereld kan je als niet-tovenaar terugvinden in Londen. Op de hoek van Great Scotland Yard en Scotland Place stond de telefooncel die de bezoekersentree voor het ministerie is. De personeelsingang? Dat waren de toiletten, herinner je je nog? Die scene werd gefilmd vlak voor het Ministry of Defense.

Nog een extra filmlocatie? Harry en meneer Wemel nemen de metro naar de bezoekersentree van het ministerie. Die scene is opgenomen in Westminster Station.

#6 Picadilly Circus

Dit is sowieso al een van de populaire stops op een citytrip naar London. Maar herinner je je nog die scene waarin Harry, Hermelien en Ron hiernaar verschijnselen? Ze komen recht voor een dubbeldekker uit en kunnen die nog maar net ontwijken.

#7 Laedenhall Market

Komt deze plek je bekend voor? Kijk dan de eerste film van Harry Potter nog maar eens terug. Hagrid en Harry lopen door deze prachtige hal onderweg naar de Wegisweg.

Meer Harry Potter?

Dan kan je natuurlijk kaartjes boeken voor het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child. Of bestel tickets voor de Harry Potter-studios niet ver buiten Londen. Onze inspiratie voor dit artikel was een geweldige free walking Harry Potter-tour van Strawberry Tours, een aanrader! In deze blog noemen de gidsen nóg meer filmlocaties meer buiten het centrum van Londen.