Nederland

De 3 mooiste autoroutes in Limburg

Een autoroute door Limburg is misschien wel de leukste manier om deze regio te ontdekken. De zuidelijkste provincie van Nederland biedt een totaal ander landschap dan we gewend zijn. Hier tour je door heuvelachtige landschappen met pittoreske dorpen die je het gevoel geven in het buitenland te zijn. Wij verzamelden de mooiste autoroutes in Limburg, waarmee je alle leuke plekjes in deze provincie kan verkennen!

Leestip: ontdek nog veel meer bijzondere autoroutes in Nederland.

Autoroutes Limburg

Overnachten in Limburg

We raden aan om de routes in meerdere delen te rijden en een of meer overnachtingen in Limburg te boeken. De autoroutes zijn namelijk allemaal vrij lang. Zeker als je onderweg stops wilt maken om de bezienswaardigheden van Limburg langs de route te bezoeken, is het leuker om hier meerdere dagen voor uit te trekken.

Maastricht is natuurlijk een logische keuze als je in Zuid-Limburg een slaapplek zoekt. Je combineert een stedentrip dan met een toeristische autoroute door het Limburgse landschap. Het beste van stad en natuur dus! Maastricht heeft ook tal van leuke opties om te overnachten. Wij zijn fan van het historische Kruisherenhotel in een oud klooster, het kleurrijke The Dutch met een interieur vol flamingo’s, planten en pasteltinten, en het knusse en budgetvriendelijke Student Hotel Maastricht.

Op zoek naar een unieke slaapplek in Limburg? In deze blog verzamelden we de meest bijzondere overnachtingen in Limburg, waaronder historische kloosters, luxe glampingtenten en de ultieme wellness-plek. Maar overweeg ook zeker een overnachting in een sprookjesachtig kasteel, want Limburg staat natuurlijk bekend om haar vele kastelen! Een aantal daarvan zijn omgetoverd tot bijzondere hotels, zoals Kasteel Terworm, Teaching Hotel en Buitenplaats Vaeshartelt.

Origineel overnachten in Limburg: Teaching Hotel Maastricht op Kasteel Bethlehem
Panorama Dome | Parc Buitengewoon Limburg

De 3 mooiste autoroutes in Limburg

#1 De Mergellandroute in Zuid-Limburg

Download route | Lengte: 112 km | De Mergellandroute is misschien wel de meest populaire autoroute van Nederland. Tijdens een roadtrip van 112 kilometer bezoek je de mooiste plekken in Zuid-Limburg.

De naam van deze roadtriproute verwijst naar de mergel die lang in deze regio is gewonnen. Miljoenen jaren terug ontstonden deze mergellagen in Limburg dat toen nog onder de zee lag. Schaal- en schelpdieren vormden toen door de eeuwen heen een dikke kalklaag op de bodem. Die bodem kwam uiteindelijk droog te liggen en rivieren sleten hierin de heuvels waar Limburg nu bekend om is. De Romeinen begonnen al met het uitgraven van deze kalkbodem om hun gebouwen mee te bouwen en door de eeuwen heen ontstond hier een ondergronds doolhof. Deze mergelgrotten horen nu bij de leukste bezienswaardigheden in Maastricht om te bezoeken. Aanrader!

Maastricht is ook het officiële startpunt van deze autoroute, dus we raden je aan om jouw roadtrip te beginnen met een dagje Maastricht. Daarna verken je het heuvelachtige landschap van het zuiden van Limburg. Leuke stops langs de route zijn het Drielandenpunt bij Vaals, de mooie Vijlenerbossen, het pittoreske dorp Eijsden en de mooie kastelen en vakwerkhuizen.

De Mergellandroute is een van de weinige bewegwijzerde autoroutes in Nederland. Er staan speciale zeshoekige, bruin-witte Mergellandroute-bordjes langs de hele autoroute. Die zijn niet altijd even goed te vinden, dus het kan handig zijn om de navigatiegegevens erbij te houden en die kan je via de ANWB downloaden. De bordjes kan je alleen gebruiken als je de route tegen de klok in rijdt.

#2 De Holland Amerika Route

Download route | Lengte: 150 kilometer | Waar de Mergellandroute zich richt op het zuiden van Limburg, brengt de Holland Amerika Route je juist naar het noorden. De Holland-Amerika Route is een knipoog naar de historische Holland-Amerikalijn vanaf de Rotterdamse haven naar de Verenigde Staten. Zo ver gaat deze route natuurlijk niet, al mag je wel rekenen op 150 kilometer aan roadtripplezier.

Deze roadtrip begint in het Limburgse plaatsje America en volgt vervolgens de Maas 150 kilometer lang naar Gelderland. Een van de highlights langs de route is Nationaal Park De Maasduinen, waar je je op de zandvlaktes met een beetje fantasie in de Amerikaanse woestijnen waant. Door het pad ligt een wandelnetwerk van wel 200 kilometer, dus je raadt vast wel hoe je De Maasduinen het beste kan verkennen. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet die verschillen in lengte en dus in intensiteit. Op de officiële website van De Maasduinen vind je de exacte routes.

De route eindigt in Gelderland bij de kasteelruïne Batenburg en kasteel Hernen. Kasteel Hernen is een Middeleeuwse burcht die meerdere dagen per week open is voor bezoekers. Ook als het kasteel niet geopend is, is het de moeite waard om hier een stop in te lassen. Er zijn twee wandelroutes rondom het kasteel uitgezet – van twee uur en van vier uur – die je op de website van het kasteel kan opzoeken.

Batenburg is een van de oudste kastelen van Gelderland. Op een steen bij de ruïne is gevonden dat het kasteel al in 327 zou zijn gebouwd en wel op de resten van een Romeinse tempel. Het is onbekend of dat waar is, maar een mooi verhaal is het zeker. Als je graag meer wilt weten over de achtergrond van deze mooie ruïne kan je een rondleiding van een gids boeken. Check van tevoren goed wanneer, want deze rondleidingen worden niet heel vaak georganiseerd.

Nederlandse roadtrip Limburg De Holland-Amerikaroute

#3 De Groenmetropoolroute

Download route | Lengte: 300 km | Een derde aanrader is de Groenmetropoolroute, waarbij je niet alleen Limburg maar ook een stukje Duitsland en België aandoet. Ook deze route is bewegwijzerd, dus zoek naar de blauwe autobordjes en laat je 300 kilometer lang door de Groenemetropool leiden.

De Groenmetropool is het gebied tussen Beringen in België en Düren in Duitsland. Met daartussen dus het Nederlandse Limburg. Dit was ooit een van de belangrijkste steenkoolgebieden van Europa, maar is inmiddels een van de groene zones van de regio. Er zijn veel natuurgebieden en recreatiegebieden te vinden. Met deze Groenmetropoolroute kom je langs al die gebieden. Een tussenstop maken is dus absoluut een aanrader.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: