Albanië

Roadtrip Albanië: tips en reisroute

Albanië is een verborgen juweel in de Balkan, perfect voor een avontuurlijke roadtrip. Het land biedt een spectaculaire mix van natuur en cultuur, met majestueuze bergen, historische steden en idyllische stranden. Tijdens je reis rijd je door schilderachtige landschappen en ontdek je verborgen schatten zoals het kasteel van Berat, de oude straten van Gjirokastër en de ongerepte stranden van de Albanese Riviera. Elke bocht in de weg onthult een nieuw panorama dat je versteld doet staan. Met zijn gastvrije bevolking en authentieke sfeer, belooft een roadtrip door Albanië een unieke vakantie-ervaring.

In deze blog geven we je praktische Albanië-tips en een complete reisroute voor een rondreis door Albanië met de auto of camper.

Albania Road Trip

Albanië tips: reisvoorbereidingen

#1 Pin bij de Credinsbank

Albanië is geen euroland en je betaalt er met Albanese lek. Soms worden euro’s geaccepteerd, maar zorg dat je altijd in Albanese lek kunt betalen. Het liefst contant, want het is niet gebruikelijk om met pin te kunnen betalen. Zelfs niet bij tankstations.

Houd er rekening mee dat pinnen in Albanië geld kost, tenzij je naar de Credinsbank gaat. Voor geldopnames in Albanië betaal je doorgaans flinke transactiekosten. Alleen Credinsbank biedt opnames zonder extra kosten. Zeker omdat je in Albanië contant geld nodig hebt, is het verstandig om deze bank op te zoeken en steeds genoeg te pinnen. Credinsbank heeft in ieder geval filialen in grotere steden en toeristische gebieden.

#2 Vlieg op Tirana of Korfoe

Als je jouw vakantie naar Albanië boekt, is je eerste ingeving waarschijnlijk om een vliegticket naar hoofdstad Tirana te boeken. Maar vliegen kunt via Tirana óf het Griekse eiland Korfoe.

Tirana International Airport (TIA) is de belangrijkste luchthaven van Albanië, gelegen op 17 kilometer van de hoofdstad. Tirana ligt wat noordelijker in het land. In het noorden vind je ook de Albanese Alpen, de kasteelstad Krüje en de strandbestemming Dürres.

Maar je kunt ook je reis beginnen in Griekenland! Wist je dat het eiland Korfoe direct voor de Albanese kust ligt? Corfu International Airport (CFU) is daarmee een alternatief als je de zuidelijke kust van Albanië wilt bezoeken. Vanaf Korfoe neem je makkelijk een veerboot naar de Albanese strandbestemming Sarandë. Er zijn snelle veerboten (30 minuten) en langzamere veerboten (1 uur en 10 minuten). Deze route biedt de kans om zowel een Grieks eiland als Albanië te verkennen​ en gebruik te maken van eventuele goedkopere vluchten naar Korfoe.

#3 Regel een lokale simkaart

Je Nederlandse simkaart werkt niet in Albanië zonder hoge roamingkosten. Albanië ligt weliswaar in Europa, maar is geen onderdeel van de EU. Het is daarom verstandig om een lokale simkaart te regelen.

Je kunt dat doen bij een lokale telecomprovider. Of maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een eSIM. Let er wel op dat niet iedere telefoon compatibel is met een eSim. De meeste moderne smartphones zijn dat wel.

Budgettip: net als de Europese Unie heeft de Westelijke Balkan een simkaartzone waarbinnen je een simkaart van een land ook in andere landen kunt gebruiken. Een prepaid toeristenkaart valt hier niet altijd onder, maar het is de moeite waard om dit bij de klantenservice van de provider te checken als je meer landen in de Balkan bezoekt zoals wij. Uiteindelijk hebben wij een heel voordelige Montenegro-simkaart kunnen gebruiken in Albanië.

#4 Controleer je verzekeringen

Albanië ligt weliswaar binnen Europa, maar is geen onderdeel van de Europese Unie. Het is daarom de moeite waard om je verzekeringen en hun dekking te checken.

Een reisverzekering heeft doorgaans minimaal Europadekking en daarmee ben je in Albanië dus gewoon verzekerd. We raden je echter wel aan om dit voor de zekerheid even na te gaan. Als je met eigen vervoer naar Albanië rijdt, zoals wij met onze camper, is het goed om je autoverzekering te checken. Wij kwamen andere (Britse) reizigers tegen die ontdekten dat hun autoverzekering geen dekking bood voor alle Balkanlanden buiten de Europese Unie die zij wilden bezoeken. Zij moesten daarom ter plekke een alternatieve verzekeringsdekking regelen.

Hoe je dit checkt? Op de groene kaart van je verzekeraar staat aangegeven welke landen wel en niet onder jouw dekking vallen. Albanië was op onze camperverzekering gewoon gedekt, net als de andere Balkanlanden.

Neem je je fiets(en) mee op je camper? Doorgaans hoef je dan geen afzonderlijke fietsverzekering te hebben, maar valt diefstal van je fiets onder je reisverzekering. Het is de moeite waard om dit te controleren. Let wel op dat de reisverzekering soms met een maximumbedrag werkt voor de dekking van je fiets. Bij een fietsverzekering kan dit bedrag hoger zijn.

Tip: neem de groene kaart van jouw auto- of camperverzekering ook (op papier)) mee op reis. Bij de grensovergang kan hierom worden gevraagd.

#5 Verdiep je in de unieke geschiedenis

Albanië heeft een unieke geschiedenis die sterk afwijkt van de rest van Europa en zelfs de Balkan. Door je te verdiepen in de geschiedenis van Albanië, kun je het land beter begrijpen.

Albanië was van 1946 tot 1992 een communistische dictatuur. Dit was vrijwel die hele periode onder het bewind van Enver Hoxha, die het land isoleerde van zowel het Westen als het Oostblok. Hoxha’s paranoia over mogelijke invasies leidde tot de bouw van meer dan 700.000 bunkers verspreid over het hele land. Deze bunkers, variërend van kleine schuilplaatsen voor één persoon tot grote ondergrondse schuilkelders, zijn er nog steeds. Een aantal ervan kun je bezoeken of zijn als museum ingericht.

Tijdens Hoxha’s bewind was Albanië volledig afgesloten van de buitenwereld, wat leidde tot een streng communistisch regime dat vergelijkbaar was met Noord-Korea. Religie was verboden en veel kerken en moskeeen werden verwoest. Maar een beperkt aantal is bewaard gebleven en andere religieuze gebouwen zijn na de dictatuur ge- of herbouwd.

Ook auto’s waren tot de jaren ’90 niet toegestaan. Valt het je op dat er veel Mercedes-auto’s en autowasserettes zijn? Na de val van het communisme wilde iedereen een auto. Omdat er wat in te halen was, moest dat een mooie luxe bak zijn. Dus wilden de Albanezen niet zomaar een auto, maar een Mercedes Benz.

#6 Houd rekening met de prijzen

Het is goed om je bewust te zijn van het (wisselende) prijsniveau in Albanië. Het land staat bekend als heel goedkoop, maar dat is slechts deels waar.

Restaurants en accommodaties zijn inderdaad erg goedkoop in vergelijking met West-Europa. Je kunt in Albanië in ontzettend luxe hotels overnachten voor wat je normaal voor een hostelbed zou betalen. Ook kan je onder de € 10 al heel uitgebreid uit eten.

Supermarkten in Albanië zijn juist relatief duur. Een Lidl of andere budgetsupermarkt vind je in Albanië bijvoorbeeld ook niet. Het is naar onze ervaring voordeliger om verse producten te kopen bij lokale bakkers, slagers, groenteboeren of op de markt. Ook daar zul je lage prijzen tegenkomen. Helaas vind je daar niet producten als pasta, rijst, koekjes en luiers. Je kunt ervoor kiezen veel daarvan al ruim in te slaan, voordat je naar Albanië gaat.

#7 Albanië is een islamitisch land

Na de Tweede Wereldoorlog werd Albanië een atheïstisch land. Religie werd door dictator Enver Hoxha zelfs verboden. Na de val van de communistische dictatuur was godsdienst weer toegestaan. Sindsdien is het grootste deel van het land islamitisch, al zie je in Albanië religies in harmonie naast elkaar bestaan.

Houd daarom rekening mee bij je reisvoorbereidingen met meerdere religieuze feestdagen. Tijdens de ramadan en het Suikerfeest kunnen (eet)gelegenheden gesloten zijn. Mogelijk wordt er in die periode geen alcohol geschonken in restaurants en in bar.

Albania Road Trip

Roadtriproute in Albanië voor 2-3 weken

Een roadtrip door Albanië biedt een geweldige mix van cultuur, natuur en avontuur. Na aankomst reis je door naar de historische stad Berat en bezoek je daarna het charmante Gjirokastër. Vervolgens ontdek je de prachtige stranden van de Albanese Riviera, maak je een tussenstop in het historische Krujë, en verken je de ruige schoonheid van de Albanese Alpen voordat je terugkeert naar Tirana voor een laatste verkenning van de hoofdstad.

#1 Berat (2 dagen)

Berat is de eerste stop op je roadtrip door Albanië. Zodra je aankomt op het vliegveld bij hoofdstad Tirana, rijd je direct door naar deze historische bestemming. De afstand is ongeveer twee uur rijden.

Berat, vaak aangeduid als ‘de stad van duizend ramen’, is een historisch juweel in het hart van Albanië. Deze UNESCO Werelderfgoedstad onderscheidt zich met zijn witte Ottomaanse huizen die elegant tegen de steile hellingen zijn gedrapeerd, wat een fotogeniek gezicht is tegen de achtergrond van de rivier Osum en de omliggende heuvels.

Leestip: wat te doen in Berat

Het kasteel van Berat dateert uit de dertiende eeuw en torent majestueus boven de stad uit. Binnen de oude muren van deze citadel vind je vooral ruïnes van het oude kasteel en Byzantijnse kerken. Maar er leven ook nog steeds mensen, wat deze historische plek een bijzondere sfeer geeft.

Bezoekers kunnen in Berat bovendien verdwalen in de smalle straatjes van de wijken Mangalem en Gorica, elk met hun eigen unieke karakter en architectuur. Mangalem, de oude middeleeuwse stad, ligt aan de voet van het oude kasteel. Aan de overkant van de rivier vind je de Gorica, historisch gezien een christelijke wijk. Beide wijken kenmerken zich door typisch Ottomaanse architectuur, al wordt Gorica minder bezocht dan het centraler gelegen Mangalem.

Leestip: overnachten in Berat

Gjirokaster

#2 Gjirokastër & Blue Eye (2 dagen)

Na je bezoek aan Berat rijd je in ruim 2,5 uur naar Gjirokastër, een van de best bewaarde Ottomaanse steden van Albanië. Bij aankomst in Gjirokastër kun je je auto het beste parkeren aan de rand van de oude stad, aangezien de smalle en steile straatjes lastig te navigeren zijn met de auto. Vanuit hier kun je gemakkelijk te voet verder de stad verkennen. Plan minstens één volle dag voor Gjirokastër.

Met een reputatie als een van de meest charmante en mooiste steden van Albanië mag Gjirokastër niet ontbreken op je reis naar dit land. Het stadje in het zuiden van Albanië – en zeker het historische deel – is niet heel groot, maar heeft desondanks een heel eigen karakter. Het wordt getypeerd door eeuwenoude, Ottomaanse huizen met leistenendaken en wit gepleisterde muren, genesteld tegen de berghelling.

Leestip: wat te doen in Gjirokastër

Met haar Ottomaanse architectuur is Gjirokastër een bijzonder fotogenieke bestemming én erkend als UNESCO Werelderfgoed. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gjirokastër is het eeuwenoude kasteel dat een panoramisch uitzicht biedt over de stad. Het is het op een na grootste kasteel van Albanië en dateert uit de twaalfde eeuw.

Een andere must-visit is een museumhuis. In de oude stad vind je verschillende goed bewaarde Ottomaanse huizen zoals het Zekate-huis en het Skenduli-huis. Deze historische woningen zijn nu toegankelijk voor publiek en bieden een mooi beeld van het traditionele Albanese leven in vroegere tijden.

Na je verblijf in Gjirokastër vervolg je je reis naar de Blue Eye, een natuurlijke bron met kristalhelder blauw water. Deze stop ligt op ongeveer een uur rijden ten zuiden van Gjirokastër, en is een ideale plek voor een korte pauze. Rijd daarna door naar je volgende stop op deze roadtrip door Albanië.

Leestip: overnachten in Gjirokastër

Gjirokaster

#3 Albanese Rivièra (2 tot 14 dagen)

Na je bezoek aan Gjirokaster, vervolg je je reis naar de Albanese Rivièra, een van de mooiste kustgebieden van Europa. De rit duurt ongeveer 1 uur en biedt adembenemende uitzichten terwijl je door de bergen naar de kust afdaalt. De Albanese Rivièra is 120 kilometer lang en begint bij de Llogara-pas ten zuiden van de Vlorë en strekt zich uit tot aan de Griekse grens.

Dit stuk van Albanese kust wordt gekenmerkt door zijn adembenemende natuur: van lange zandstranden tot pittoreske baaitjes met kristalhelder water, tegen een achtergrond van weelderige, groene bergen. De vergelijking met de Italiaanse en Kroatische kustlijnen is snel gemaakt.

Aan de Albanese Rivièra valt veel te zien en bezoeken. Denk aan de toeristische badplaats Sarandë, de historische ruïnestad Butrint, de prachtige strandbestemming Ksamil en het gezellige Vlore. Maar er zijn ook minder bekende plekken om te bezoeken, zoals Himare, Dhermi en Porto Palermo. En vergeet vooral niet het populaire Gjipe Beach wat bekend staat als het mooiste strand van Albanië. Een letterlijk hoogtepunt is bovendien de Llogara-pas, een bergpas met adembenemende uitzichten.

Leestip: overnachten in Vlorë en overnachten in Sarandë

Er zijn meerdere planningsopties voor je dagen aan de Albanese Rivièra. Heb je 2 weken en wil je een volledige roadtrip door Albanië maken? Kies dan voor een meerdaagse of 2 korte stops langs de Albanese kust. Je kunt overigens ook makkelijk een volledige vakantie van 2 tot 3 weken doorbrengen aan de Albanese Rivièra. Je kunt er dan voor kiezen om dagtrips te maken naar Berat en Gjirokaster. Overweeg dan om niet op het vliegveld bij Tirana te vliegen, maar op dat van het Griekse eiland Korfoe voor de kust van de Albanese Rivièra.

Gjipe Beach

#4 Krujë (1 dag)

Na je verkenning van de Albanese Riviera, is Krujë een ideale tussenstop om de lange rit naar de bergen in het noorden te onderbreken. Krujë is een historisch stadje in Noord-Albanië, gelegen aan de voet van de Albanese Alpen. Dit charmante bergdorpje staat vooral bekend om zijn diepe historische wortels verbonden met Skanderbeg, de nationale held van Albanië die beroemd werd door zijn verzet tegen de Ottomaanse overheersing. Een halve dag tot een hele dag is genoeg om alle bezienswaardigheden te zien.

Leestip: wat te doen in Krujë

Een van de hoofdattracties in Krujë is het Kasteel van Krujë. Dit fort torent hoog boven het stadje uit en diende als het bolwerk van Skanderbeg tijdens zijn verzet tegen de Ottomanen in de vijftiende eeuw. Het kasteel biedt een prachtig uitzicht over de omgeving en is nu de thuisbasis van het Skanderbeg Museum, waar bezoekers meer kunnen ontdekken over zijn leven en de strijd tegen de Ottomanen.

Direct naast het kasteel vind je de Oude Bazaar, bekend als een van de oudste markten van Albanië. Deze bazaar, met zijn authentieke Ottomaanse architectuur, biedt een uitgebreid aanbod aan ambachtelijke producten, van handgeweven tapijten tot traditioneel zilverwerk. Ondanks het toeristische karakter, heeft de markt een historische atmosfeer die het zeker de moeite waard maakt om te bezoeken.

Leestip: overnachten in Krujë

Kruje Albania

#5 Valbona en Theth in de Albanese Alpen (2 tot 5 dagen)

De Albanese Alpen zijn een absoluut hoogtepunt van je roadtrip, met adembenemende landschappen en uitdagende hikes. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, zijn er verschillende manieren om dit prachtige gebied te verkennen.

Leestip: zo bezoek je de Albanese Alpen

In de Albanese Alpen zijn Theth en Valbona de belangrijkste en meest bekende dorpen, gelegen in het Nationaal Park Theth en in het Valbona Nationaal Park. Bovenal zijn het de start- en eindpunten van de beroemde wandelroute door de Valbona-pas, waar je wordt getrakteerd op adembenemende uitzichten op ruige pieken en diepe ravijnen. De tocht tussen Theth en Valbona is niet alleen een van de mooiste daghikes in Europa. In Theth kun je bovendien het traditionele dorpsleven ervaren, wat hier goed bewaard is gebleven door de geïsoleerde ligging.

Als je weinig tijd hebt, rijd dan naar de Koman Ferry voor een van de mooiste boottochten van Albanië. De ferrytocht van ongeveer 2,5 uur brengt je door smalle kloven en hoge kliffen naar Fierza. Vanaf daar neem je een minibus naar Valbona, waar je korte hikes kunt maken.

Heb je meer tijd, maak dan de volledige Albanese Alpen loop. Laat je auto in Shkodër en neem de minibus naar Theth. In Theth kun je twee dagen doorbrengen en bezienswaardigheden zoals de Grunas waterval en de Blue Eye van Theth verkennen. Vervolgens start je aan de beroemde hike naar Valbona. Deze 17 kilometer lange hike duurt 6 tot 8 uur en biedt spectaculaire uitzichten. Daarna reis je terug naar Shkodër via de Koman Ferry.

Valbone Valley National Park Albania

#6 Tirana (1 tot 2 dagen)

Je roadtrip eindigt in Tirana, de hypermoderne hoofdstad van Albanië. Het is een stad van contrasten die zowel bewonderaars aantrekt als kritiek oproept. Veel reizigers slaan de Albanese hoofdstad over, maar wij raden je absoluut aan om hier wel een stop te maken. Al was het maar om je eigen mening te vormen.

Leestip: wat te doen in Tirana

Wij vinden de stad uniek vanwege de mix van moderne architectuur en beladen historie. Een van de meest onderscheidende bezienswaardigheden is bijvoorbeeld de Piramide van Tirana. Het was oorspronkelijk een monument ter ere van dictator Enver Hoxha, maar is nu omgevormd tot een centrum voor kunst en technologie waarvan je de buitenzijde kunt beklimmen. Dit bouwwerk symboliseert de transformatie van de stad: van een strenge communistische staat naar een open, vooruitstrevende samenleving.

Maar Tirana wordt zeker niet door iedereen gewaardeerd. Veel bezoekers vinden het een stad zonder karakter en als je in Europe veel historische hoofdsteden gewend bent, is Tirana inderdaad een heel ander type bestemming. Wij hebben wel over Tirana gehoord als een lelijke stad en een puinhoop. Dat was niet het Tirana dat wij hebben gezien. Maar we realiseren ons ook dat, met veel van die nieuwe gebouwen in de steigers, deze stad ook ieder jaar een ander uiterlijk heeft.

Wat je zeker niet mag missen in Tirana? De indrukwekkende musea Bunk’art en House of Leaves over de communistische dictatuur, het grootste Skanderbegplein, de twee kathedralen, de historische Et’hem Bey-Moskee en de klokkentoren bijvoorbeeld. Een aanrader is ook de hippe wijk Blloku, vroeger het domein van de politieke elite en nu het bruisende sociale hart van Tirana. Hier vind je trendy bars, restaurants en winkels die een jong publiek aantrekken.

Leestip: overnachten in Tirana

Tirana

Deze blog is geschreven in samenwerking met Rabobank.