Namibië is een van de mooiste reisbestemmingen denkbaar. Je zit hier goed voor een self-drive safari door een van de tofste wildparken van Afrika, maar zal ook de meest bijzondere natuurspektakels tegenkomen. Van de grootste zeehondenkolonie in Afrika en de eindeloze zandduinen in de Sossusvlei tot een van grootste canyons ter wereld. Start jouw reisvoorbereidingen voor deze bucketlisttrip met deze praktische tips voor jouw rondreis door Namibië.
Meer lezen ter voorbereiding:
- Zo maak je zelf de perfecte reisroute voor Namibië
- Deze natuurfenomenen in Namibië mag je niet missen
- Tips voor een huurauto en het rijden in Namibië
- Ons reisbudget voor Namibië
14 praktische tips voor jouw rondreis door Namibië
#1 Is reizen in Namibië veilig?
Reizen door Namibië vonden wij zeker niet gevaarlijk. De bevolking is meer dan vriendelijk en behulpzaam. De dieren zullen geen gevaar vormen, als jij je goed inleest op bijvoorbeeld wildkamperen. De belangrijkste factor om rekening mee te houden voor jouw veiligheid in Namibië zit in de uitgestrektheid van het land en autopech met je huurauto.
Lees meer: we schreven een uitgebreide blog over rondreizen met een huurauto in Namibie. Van de veiligheid op de weg tot allerlei tips voor een auto huren.
#2 Wat is de beste reisperiode voor Namibië?
Het hoogseizoen is van juli tot en met oktober, omdat de temperaturen dan draaglijk zijn. Er zou meer bezoek zijn onder de dieren bij de waterholes in de nationaal parken, zodat je makkelijker wild kan spotten op jouw safari in Namibië.
Dat gezegd hebbende, wij reisden lekker tegendraads in januari naar Namibië. De temperaturen konden behoorlijk oplopen, dus zware hikes waren er helaas niet bij. Dieren spotten ging ook in die periode makkelijk en goed. Sterker nog: het was kraamtijd in Etosha National Park! En wat ook mooi meegenomen is, zijn natuurlijk de lagere prijzen in het laagseizoen. Ook is het een stuk rustiger op bij de toeristische hoogtepunten en hoef je meestal geen slaapplekken te reserveren.
#3 Welke stekker gebruik je in Namibië?
Ja, je hebt een reisstekker voor Namibië nodig. Wij waren dit vergeten en vonden in Windhoek vrij makkelijk een reisstekker. Maar omdat winkels nou niet overal in het dunbevolkte Namibië te vinden zijn, raden wij je aan om er thuis een te kopen.
Als je met een huurauto rondreis en net als wij gaat kamperen, is het goed om te bedenken dat in jouw auto geen stopcontact zal zitten. Op de camping wil je jouw telefoon of tablet misschien niet zomaar bij een stroompaal achterlaten. Wij namen daarom een converter mee om alles in de auto op te kunnen laden tijdens het rijden.
#4 Hoe zit het met malaria in Namibië?
Ons werd geadviseerd dat malaria geen gevaar is in Namibië. Malaria zou alleen voorkomen ten noorden van Etosha National Park en daar kom je als reiziger niet. Vraag dit van tevoren na bij jouw reiskliniek, als je daar toch bent voor je inentingen.
#5 Heb je een visum voor Namibië nodig?
Je hoeft voor Namibië niet vooraf een visum te regelen. Als je korter dan 90 dagen rondreist, is een visum niet nodig. Hetzelfde geldt voor buurland Botswana dat vaak met Namibië in één rondreis wordt gecombineerd. Je krijgt bij binnenkomst aan de grens in Namibië een sticker in je paspoort.
Jouw paspoort moet bij aankomst in Namibië nog zes maanden geldig zijn. Er kunnen aan de grens ook nog andere documenten, zoals een uitreisbewijs, worden gevraagd. Check dit van tevoren en neem die voor de zekerheid mee.
#6 Welke inentingen voor Namibië zijn verplicht?
Er zijn geen inentingen verplicht, maar over het algemeen worden DTP en Hepatitus A wel aanbevolen. Gele koorts is verplicht als je uit een gebied met gele koorts komt, zo werd ons geadviseerd. Controleer van tevoren bij jouw reiskliniek welke inentingen jou worden aangeraden.
#7 Wat eten ze in Namibië?
Veel restaurants zal in je een dunbevolkt land als Namibië niet tegenkomen, maar als je wel uit eten gaat, zal je op het menu rustig zebra, kudu en oryx zien. Ook bij de slager kan je wild bestellen. Een betaalbare paprika daarentegen is een stuk moeilijker te vinden. Dat voelt gek, maar is op zich wel begrijpelijk in een woestlijnland met wild maar zonder mogelijkheden om grootschalig groente te verbouwen.
Barbecuën is ook een favoriete bezigheid in Namibië, of eigenlijk: een braai. Wij hebben geslapen op de meest primitieve kampeerplekken waar geen douche of wc was, maar wat kan er in Namibië nooit op een kampeer- of picknickplek ontbreken: een braai.
Wat ons ook verraste: je kan het kraanwater in Namibië gewoon drinken! Dat komen wij niet vaak tegen buiten Nederland en hadden wij ook niet verwacht in een Afrikaans land.
Lees meer: 12 manieren waarop Namibië ons verbaasde
#8 Welke valuta gebruiken ze in Namibië?
De officiële valuta in Namibië is de Namibische dollar. Maar sta niet verbaasd als het pinautomaat jouw Zuid-Afrikaanse rand zal geven: de valuta zijn namelijk aan elkaar gekoppeld. Je kan in Namibië dus ook met Zuid-Afrikaans geld betalen. Lijkt gek, maar je wordt echt niet in de maling genomen.
Je kan trouwens vrijwel overal met pin betalen. Op reis zeulen wij meestal een zware portemonnee met cash geld mee, maar in Namibië kan je meestal met je pinpas of creditcard betalen. Van de camping tot de park gate, vrijwel overal worden pinbetalingen geaccepteerd.
#9 Wat is het tijdverschil in Namibië?
Namibië heeft vrijwel geen tijdverschil met Nederland! Het land kent alleen geen zomer- en wintertijd. In de zomer is er daarom geen tijdverschil, maar in de winter heeft Namibië een tijdverschil van een uur.
#10 Wat is een goede reisroute voor Namibië?
Je reis door Namibië zal je ongetwijfeld starten in Windhoek, waar een internationaal vliegveld is. Voor een rondreis door Namibië heb je dan grofweg twee keuzes als je twee tot drie weken reistijd hebt: je bezoekt het noorden en de Caprivi Strip, of je maakt een ronde waarbij je de Strip overslaat.
Wij kozen voor de tweede optie, omdat we ook dolgraag de spookstad Kolmanskop en de indrukwekkende Fish River Canyon in het zuiden wilden bezoeken. Lees onze blog over de perfecte reisroute voor Namibië voor meer details en een handige kaart.
#11 Waar vind je strand in Namibië?
Namibië ligt aan de kust, dus er is een kuststrook vol strand. Reken er alleen niet op dat je daar altijd een lekker stranddagje kan plannen. Of eigenlijk: op de meeste plaatsen niet.
Wij kampeerden in Torra Bay aan de Skeleton Coast, dus heerlijk op het strand. Sebastiaan durfde het ijskoude water in, maar ik kwam echt niet verder dan mijn middel. In Swakopmund is het een stuk fijner bij het strand. Daar heb je een fijn zandstrand om te relaxen, ook als je niet de zee in zou willen. Er is zelfs een strandtent: Tiger Reef Beach Bar & Grill, pal naast de Swakopmund camping Tiger Reef Campsite.
#12 Moet je een auto huren in Namibië of kan je ook backpacken?
Wij vinden een huurauto essentieel voor reizen door Namibië. Het enige goede alternatief is een groepsreis, maar dat heeft nooit onze voorkeur en reizen liever zonder groep. Het openbaar vervoer in Namibië is niet overal beschikbaar en brengt je zeker niet naar alle grote hoogtepunten in Namibië. Er loopt een treinspoor door Namibië, maar ook de trein zou je op de meer centrale punten in het land brengen maar niet naar de toeristische hoogtepunten.
#13 Hoe is het om te kamperen in Namibië?
Een absolute aanrader! Lodges in Namibië kunnen vrij prijzig zijn, zeker in het hoogseizoen. Kamperen is dan een meer budgetvriendelijke optie, maar voor ons vooral een must vanwege het avontuur. Wij reisden rond met een 4×4 met daktent en klapten onze tent open op de mooiste plekken. Vlakbij een waterhole in Etosha National Park, op de Brukkaros-vulkaan en aan de Skeleton Coast overnachtten wij met de mooiste uitzichten. Het rondreizen met een 4×4 en het kamperen waren voor ons dé hoogtepunten van onze rondreis.
Meer lezen: alles over kamperen in Namibië en de mooiste kampeerplekken in Namibië.
#14 Wat is een normaal reisbudget voor Namibië?
Jouw reisbudget zal afhangen van jouw keuze voor een georganiseerde groepsreis of een eigen rondreis door Namibië die je zelf samenstelt. Wij zouden ook een volgende keer voor een eigen rondreis kiezen. In onze blogs over Namibië geven we je voldoende tips om te dat ook te doen!
Je grootste kostenposten zullen in dat geval jouw vliegtickets en jouw huurauto met benzine zijn. In het laagseizoen betaal je flink minder voor een huurauto, dus dat kan een afweging zijn als je minder reisbudget hebt. Wij gaven uiteindelijk € 3.300 voor twee personen en ruim drie weken uit in het laagseizoen, exclusief vliegtickets. In onze blog over een reisbudget voor Namibië leggen we in detail uit waar dat geld precies heen is gegaan en wat onze huurauto precies heeft gekost.