Bezienswaardigheden op Sicilië zijn er in overvloed. Van eeuwenoude tempels en barokke steden tot adembenemende natuur en idyllische kustplaatsen – dit eiland heeft het allemaal. Sicilië is een smeltkroes van culturen, gevormd door de Grieken, Romeinen, Arabieren en Normandiërs. Dat zie je terug in de indrukwekkende Vallei van de Tempels, de mozaïeken van Monreale en de middeleeuwse straatjes van Erice.
Maar ook de natuur speelt hier de hoofdrol. De Etna torent dreigend boven het landschap uit, de Alcantara-kloof verrast met haar bizarre lavasteenformaties en de Eolische Eilanden zijn een paradijs voor natuurliefhebbers.
Droom je van zonovergoten stranden, sfeervolle dorpjes en culinaire hoogstandjes? Boek dan je volgende vakantie naar het prachtige Sicilië. Meer dan een maand verkenden we alle hoeken van dit Italiaanse eiland. In deze blog nemen we je mee langs de 30 mooiste plekken die je absoluut moet zien. Van bruisend Palermo tot het verborgen Marzamemi – ontdek met ons de magie van Sicilië!



Waar staat Sicilië om bekend?
Sicilië is een eiland van contrasten, waar oude mythes, vurige vulkanen en een keuken om van te watertanden samenkomen. Door de eeuwen heen hebben Grieken, Romeinen, Arabieren en Normandiërs hier hun sporen achtergelaten, en dat zie je overal terug: in de tempels van Agrigento, de mozaïeken van Monreale en de Normandische paleizen in Palermo.
Eten is hier bijna een religie. Arancini – knapperige, goudbruine rijstballen gevuld met ragù of mozzarella – zijn dé snack van het eiland. Cannoli met romige ricotta en een vleugje sinaasappel zijn nergens beter dan hier. En dan is er nog pasta alla Norma, een ode aan de Catanese operacomponist Bellini, met aubergine, tomatensaus en gezouten ricotta.
Maar Sicilië is meer dan eten en geschiedenis. De Etna, Europa’s hoogste actieve vulkaan, domineert het landschap en zorgt niet alleen voor spectaculaire uitbarstingen, maar ook voor vruchtbare wijngaarden. De kustlijn wisselt tussen dramatische kliffen en idyllische baaien, met stranden die variëren van wit zand tot vulkanisch zwart.
En dan zijn er nog de tradities. Elke stad en elk dorp heeft wel een feest ter ere van een patroonheilige, met kleurrijke processies, vuurwerk en tafels vol Siciliaanse lekkernijen. Hier wordt alles gevierd – luidruchtig, hartstochtelijk en met heel veel lekker eten.
Toeristische kaart van Sicilië
De 28 mooiste plekken en bezienswaardigheden op Sicilië
#1 Etna
De Etna is geen gewone berg, maar een levende vulkaan die nog altijd rookt en borrelt. De laatste jaren zijn er juist veel uitbarstingen geweest en heeft de Etna het nieuws gehaald met beelden van skiërs langs een gloeiende lavastroom begin 2025. Met zijn wisselende hoogte rond de 3.357 meter is het de hoogste actieve vulkaan van Europa. Hier zie je bizarre maanlandschappen, kraters die dampen en lavavelden die nog warm aanvoelen. De Etna groeit zelfs elk jaar een beetje door uitbarstingen!
De Etna heeft altijd een rol gespeeld in mythes en legendes. Volgens de oude Grieken woonde de god Hephaistos in de vulkaan, waar hij samen met de cyclopen het wapentuig voor de goden smeedde. De vulkaan is een UNESCO Werelderfgoed sinds 2013 en blijft een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van Sicilië.
Er zijn verschillende manieren om de vulkaan te verkennen. Een makkelijke optie is om omhoog te rijden naar het station van de kabelbaan en die vervolgens te nemen naar 2.500 meter, gevolgd door een 4×4-bus naar 2.900 meter. Wie nog hoger wil, kan een begeleide hike naar de top maken. Je loopt hier letterlijk op brokstukken van de aarde die soms nog nagloeien.
Wil je de Etna bezoeken met kinderen, zoals wij deden? Rijd dan zelf met je (huur)auto naar de hoogste parkeerplaats, bij de kabelbaan. Daar kun je prachtige, korte wandelingen maken, waaronder naar indrukwekkende, oude kraters. Dit deel van de Etna is ontzettend toegankelijk en biedt je wel het spectaculaire landschap van een echte vulkaan zonder naar de top te gaan met tours en gidsen.



#2 Palermo
Palermo is chaos, kleuren, geuren en geluiden tegelijk. Een stad waar je om elke hoek iets nieuws ontdekt, van eeuwenoude kerken tot street art tot drukke markten vol street food. De hoofdstad van Sicilië is door de eeuwen heen een mix geworden van Arabische, Normandische en barokke invloeden. Je ziet dat terug in de architectuur, de mozaïeken en zelfs in de keuken.
De Kathedraal van Palermo is een must-see. Dit gigantische bouwwerk is een mengelmoes van bouwstijlen: Normandische bogen, een gotische koepel en Spaanse toevoegingen. Minder bekend maar minstens zo mooi vonden wij de Chiesa del Gesù, de meest uitbundig barokke kerk die we ooit zagen. De marmeren sculpturen zijn driedimensionaal en komen letterlijk uit het plafond naar beneden! Het Palazzo dei Normanni, ooit het paleis van de Siciliaanse koningen, herbergt de Cappella Palatina, beroemd om haar gouden mozaïeken. In onze blog over de Palermo-bezienswaardigheden ontdek je maar liefst 25 indrukwekkende highlights en verborgen parels!
Wil je het échte Palermo beleven? Ga dan naar de markten. Vucciria en vooral Ballarò zijn een spektakel op zich, met schreeuwende verkopers, verse vis, bergen kruiden en het beroemde street food. Probeer een “pane e panelle” (kikkererwtenbrood) of een “arancina” (gevulde rijstbal). Palermo is rommelig, prachtig, overweldigend, maar absoluut onvergetelijk.



#3 Vallei van de Tempels in Agrigento
In Agrigento lijkt het alsof je per ongeluk in het oude Griekenland bent beland. De Vallei van de Tempels is een van de best bewaarde Griekse archeologische sites ter wereld en staat vol met imposante ruïnes. Hier wandel je tussen tempels die al meer dan tweeduizend jaar oud zijn, omringd door amandelbomen en uitzicht op zee.
De Tempel van Concordia is de ster van de show. Deze gigantische Dorische tempel werd door de geschiedenis heen hergebruikt als kerk en is daardoor bijna volledig intact gebleven. Andere indrukwekkende bouwwerken zijn de Tempel van Juno en de Tempel van Hercules, waarvan alleen de enorme zuilen nog overeind staan.
Hoewel het een vallei wordt genoemd, liggen de tempels juist op een berg. Dat vonden wij zelfs met de gematigde wintertemperaturen tijdens ons bezoek al pittig, dus het is aan te raden rekening te houden met de hitte tijdens nog warmere maanden. Kom vroeg in de ochtend of juist laat op de middag.



#4 Zingaro Natuurreservaat & San Vito lo Capo
Sicilië heeft veel stranden, maar die op het Zingaro-schiereiland zijn zonder twijfel de mooiste. We dachten dit stukje van Sicilië tijdens een dagje te bezoeken, maar bleven uiteindelijk vier dagen. Met de camper hebben we gelukkig die flexibiliteit, maar we raden je aan om tijdens je planning zeker dit onbekende stukje van het eiland niet te onderschatten. Maak een roadtrip langs de vele stranden, ingeklemd tussen indrukwekkende bergen.
Hier vind je onder andere het bekende Zingaro-natuurreservaat. Dit beschermde gebied langs de noordwestkust is een paradijs van ruige kliffen, helderblauw water en verborgen baaien waar je alleen te voet kunt komen. Het is dé plek voor een prachtige hike langs de kust, met onderweg spectaculaire uitzichten.
Na een dag hiken is er geen betere plek om bij te komen dan San Vito lo Capo, een charmant kustplaatsje met een Caribisch wit zandstrand en turkooizen zee. Hier eet je ook de lekkerste couscous van Sicilië, dankzij de Arabische invloeden. Elk jaar vindt hier het beroemde Cous Cous Fest plaats, een culinair feest met gerechten uit heel de Middellandse Zee.
#5 Taormina
Taormina is misschien wel het meest fotogenieke stadje van Sicilië. Gelegen op een klif met uitzicht op de azuurblauwe Ionische Zee en de altijd rokende Etna, heeft deze plek al eeuwenlang reizigers betoverd. Geen wonder dat schrijvers als D.H. Lawrence en Truman Capote hier woonden en inspiratie opdeden.
Het absolute hoogtepunt is het Teatro Greco, een oud Grieks theater uit de derde eeuw voor Christus. Hier keken de oude Grieken naar toneelstukken met op de achtergrond de Etna. Tegenwoordig worden er nog steeds concerten en festivals gehouden, en eerlijk is eerlijk: een concertlocatie met een beter uitzicht ga je niet vinden.
Flaneer over de Corso Umberto, een elegante straat vol boetiekjes, cafés en historische gebouwen. Loop even naar Piazza IX Aprile voor het beste uitzicht op de kust. En mis Isola Bella niet, een piepklein eilandje dat je bij laag water gewoon te voet kunt bereiken. Ooit privébezit van een rijke barones, nu een beschermd natuurreservaat waar je tussen de rotsen snorkelt in kristalhelder water. In onze blog over de bezienswaardigheden van Taormina geven we nog veel meer tips voor bekende hoogtepunten en verborgen parels!



#6 Erice
Erice is een betoverend middeleeuws stadje dat hoog boven de zeespiegel uittorent op de top van de Monte San Giuliano, op ongeveer 750 meter hoogte. Dit middeleeuwse stadje, vaak gehuld in mist, lijkt rechtstreeks uit een sprookjesfilm te komen. De geplaveide straatjes, stenen huizen en indrukwekkende stadsmuren nemen je mee terug in de tijd.
Maar het is vooral het Castello di Venere dat de show steelt. Dit kasteel, gebouwd op de ruïnes van een tempel gewijd aan Venus, kijkt uit over de kustlijn en de Egadische Eilanden. Volgens de legende kwamen zeelieden hier vroeger offers brengen aan de godin voor een veilige reis. Nu kom je er vooral voor het spectaculaire uitzicht en de mysterieuze sfeer.
Maar Erice heeft nog een geheim: het is dé plek op Sicilië voor zoetekauwen. Banketbakkerij Maria Grammatico is beroemd om haar amandelkoekjes, cannoli en genovesi (gebakjes met romige vulling). Het recept? Eeuwenoude tradities die ooit in kloosters werden bewaard.



#7 Syracuse & Ortigia
Syracuse is een van de oudste en meest fascinerende steden van Sicilië. Ooit was dit een van de machtigste steden van de oude Griekse wereld, en die geschiedenis voel je overal. Het hart van Syracuse is Ortigia, een eiland vol smalle straatjes, barokke paleizen en sfeervolle pleinen.
De Kathedraal van Syracuse is een schoolvoorbeeld van hoe Sicilië oude en nieuwe stijlen mixt. Oorspronkelijk was dit een Griekse tempel voor Athena. In de Romeinse tijd werd het een kerk, later een moskee, en uiteindelijk weer een kathedraal. Van binnen zie je nog steeds de gigantische Dorische zuilen die uit de tijd van de Grieken stammen. Ze zijn opgenomen in de latere kerk en geven de kathedraal daarmee een uniek uiterlijk!
Dwaal door de steegjes, drink een espresso op Piazza Duomo, en zoek de legendarische Fontein van Arethusa op. Volgens de mythe veranderde de nimf Arethusa hier in een bron om aan een opdringerige god te ontsnappen. Vandaag de dag groeien hier nog steeds wilde papyrusplanten – een unieke bezienswaardigheid in Europa.



#8 Scala dei Turchi en Punta Bianca
Sicilië heeft veel mooie stranden, maar niets is zo spectaculair als de Scala dei Turchi. Deze indrukwekkende witte kalksteenrotsen lijken op gigantische traptreden die in de zee verdwijnen. De naam betekent letterlijk “Trap van de Turken” en verwijst naar piraten die de trapvormige rotsen gebruikten om makkelijk aan land te komen. Door de zachte, gladde steen voelt het alsof je over een natuurlijke marmeren trap loopt. Vooral bij zonsondergang is het een magische plek, wanneer de witte rotsen een roze gloed krijgen.
Reken er wel op dat de Scala dei Turchi misschien ooit een verborgen parel waren, maar tegenwoordig op flink wat bezoekers kunnen rekenen. Zelfs tijdens ons bezoek in het laagseizoen was het er veel drukker dan bij andere bezienswaardigheden op Sicilië. We tippen je daarom ook graag een prachtig alternatief dat we per toeval ontdekten: het schitterende Punta Bianca!
Niet eens heel ver van zijn iconische tegenhanger vind je Punta Bianca, een minder bekende maar minstens zo mooie klifformatie. Hier vind je een verlaten stenen huis dat vanaf glooiende, witte rotsen uitkijkt over de helderblauwe zee. Dit stukje kust is minstens zo mooi als de Scala dei Turchi, maar dan veel minder druk bezocht! Het is een perfecte plek voor rustzoekers die willen genieten van ongerepte natuur zonder de drukte van toeristen.



#9 Noto
Noto is barok in zijn puurste vorm. Na de verwoestende aardbeving van 1693 werd deze stad niet zomaar herbouwd, maar volledig opnieuw ontworpen als een perfect barok meesterwerk. Brede straten, sierlijke balkons en monumentale pleinen, allemaal opgetrokken uit goudkleurige kalksteen die bij zonsondergang oplicht als een decor uit een film. Geen wonder dat de hele stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
De Corso Vittorio Emanuele is dé straat om doorheen te slenteren. Hier vind je de Cattedrale di San Nicolò, die na een instorting in 1996 steen voor steen werd gerestaureerd. Iets verderop ligt het Palazzo Ducezio, nu het stadhuis, waar je in de spiegelzaal een vleugje koninklijke grandeur kunt ervaren. Als je Noto in mei bezoekt, mag je de Infiorata niet missen: een bloemenfestival waarbij de straten worden omgetoverd tot gigantische, kleurrijke kunstwerken van bloemblaadjes.
Hoewel Noto vrij klein en compact is (toegegeven: een stuk kleiner dan wij persoonlijk hadden verwacht), is dit een prachtige bestemming op Sicilië om te bezoeken. De barokke paleizen en monumenten geven het stadje de allure van een openluchtmuseum voor liefhebbers van architectuur.



#10 Cefalù
Cefalù is een stad die je het liefst in één adem uitspreekt met strand, geschiedenis en Italiaans dolce vita. Dit schilderachtige kustplaatsje aan de Tyrreense Zee heeft alles: een lange boulevard, een oud centrum met smalle steegjes en een gigantische rots die als een natuurlijke wachttoren boven de stad uittorent.
De ster van de stad is zonder twijfel de Normandische kathedraal, gebouwd in opdracht van Rogier II in de twaalfde eeuw. De mozaïeken in de apsis, met een monumentale Christusfiguur, behoren tot de mooiste van Sicilië. Volgens de legende overleefde Rogier II een schipbreuk en beloofde hij hier een kerk te bouwen als dank voor zijn redding. De kathedraal is daarvan het resultaat.
Voor het beste uitzicht beklim je La Rocca, een steile klim, maar de beloning is een panoramisch zicht op de stad en de zee. Sluit de dag af met een aperitivo aan het strand en kijk hoe de zon achter de horizon verdwijnt. Dit is Sicilië op zijn best.



#11 Mazara del Vallo
Mazara del Vallo was voor ons dé ontdekking van Sicilië. Het is zo’n ontzettend leuke, bijzondere en ontspannen bestemming dat we ons afvragen waarom niet iedereen dit tipt! Mazara voelt meer aan als een Noord-Afrikaanse medina dan als een Siciliaanse stad. Dit havenstadje, ooit een belangrijke Arabische nederzetting, heeft nog steeds een levendige Kasbah met kronkelende straatjes, kleurrijke tegels en geurige specerijenwinkeltjes. Hier hoor je Arabisch naast Italiaans, proef je couscous naast pasta en ruik je munt naast basilicum.
De stad is beroemd om de ‘Satiro Danzante’, een bronzen beeld van een dansende satyr uit de vierde eeuw voor Christus, dat in 1998 door vissers uit zee werd gehaald. Je kunt hem bewonderen in het Museo del Satiro, waar hij trots op één been balanceert, alsof hij net een stap in de tijd heeft gezet.
Bezoek ook zeker de kathedraal, waar we onze nek haast verdraaiden om het schitterende plafond te bewonderen. Dwars door de oude stad, via de kasbah en langs alle bezienswaardigheden loopt ook een leuke stadsroute, overal goed aangegeven. Echt een aanrader! Vergeet niet om onderweg de muren in de gaten te houden, want Mazara del Vallo is prachtig aangekleed met vrolijke tegeltjes en complete tegeltableaus in alle mogelijke stijlen.
Mazara is ook dé plek voor visliefhebbers. De stad heeft de grootste vissershaven van Italië en staat bekend om haar rode garnalen, die als de beste ter wereld worden beschouwd. En elk jaar wordt hier het Cous Cous Fest gehouden, een festival dat de Siciliaanse en Noord-Afrikaanse keukens samenbrengt in een smaakexplosie van formaat.



#12 Marzamemi
Marzamemi is een van die plekjes waar de tijd lijkt stil te staan. Dit piepkleine vissersdorpje, ooit gesticht door Arabieren, draait nog steeds om de zee. Het kloppend hart van het dorp is Piazza Regina Margherita, een plein omringd door oude vissershuisjes, kleurrijke luiken en gezellige terrassen. Dit is de plek waar je urenlang kunt zitten, kijken naar de bedrijvigheid en genieten van een goede espresso of een glas lokale witte wijn.
Ooit stond in dit dorp een van de belangrijkste tonijnvisserijen van Sicilië, de ‘tonnara’, die nu een historisch monument is. Nog steeds proef je hier de invloed van de zee, met specialiteiten zoals bottarga (gezouten viskuit) en tonijn in alle denkbare vormen.
In de zomer transformeert Marzamemi in een cultureel hotspot tijdens het Marzamemi International Film Festival. Films worden in de openlucht vertoond, met de sterrenhemel en het ruisen van de zee als achtergrond.



#13 Catania
Catania is Sicilië op zijn rauwst: lawaaierig, chaotisch en levendig, met een flinke dosis energie die perfect past bij de dreigende aanwezigheid van de Etna op de achtergrond. Deze bestemming op Sicilië is niet een op toeristen ingerichte bezienswaardigheid, maar een plek waar mooie architectuur en historische highlights perfect zijn geïntegreerd met het lokale leven.
Het hart van de stad is Piazza del Duomo, waar de Fontana dell’Elefante staat, een fontein met een olifant uit lavasteen die het symbool van Catania is. Volgens locals zou de olifant magische krachten hebben en de stad beschermen tegen de grillen van de Etna.
Niet te missen in Catania is de vismarkt La Pescheria, waar je om zeven uur ‘s ochtends al wordt ondergedompeld in een spektakel van schreeuwende vissers, spartelende zwaardvissen en de geur van verse zeevruchten. Hier draait alles om pure Siciliaanse passie en traditie.
Catania heeft ook een flinke dosis Romeins verleden. Het amfitheater aan Piazza Stesicoro was ooit een van de grootste van het Romeinse rijk en bood plaats aan 15.000 toeschouwers. Ook het Romeinse Teatro Antico is een bezoek waard! Daarnaast kom je tussen alle bezienswaardigheden van Catania nog veel meer minder noemenswaardige, maar net zo interessante Romeinse overblijfselen tegen.
Muziekliefhebbers kennen Catania als de geboorteplaats van componist Vincenzo Bellini. In Teatro Massimo Bellini kun je een opera bijwonen, maar als je liever proeft dan luistert: bestel een “pasta alla Norma”, een Catanese klassieker met aubergine en ricotta, genoemd naar Bellini’s beroemdste opera.



#14 Modica
Welkom in de stad van barok én chocolade! Modica is een doolhof van steile trappen, geplaveide straatjes en kerken die als taartlagen tegen de heuvel zijn gebouwd. Dit alles is verdeeld over twee niveaus – Modica Alta (bovenstad) en Modica Bassa (benedenstad).
Tip: bet beste uitzicht op dit gelaagde spektakel heb je vanaf een viewpoint buiten de stad – zoek op je kaart naar het Belvedere di San Benedetto.
De ster van de stad is de Duomo di San Giorgio, een imposante kathedraal met een eindeloze trap die je meteen het gevoel geeft dat je in een filmdecor bent beland. Bij zonsondergang kleurt de barokke gevel goud en is de kathedraal op zijn mooist. Verspreid door Modica vind je overigens nog veel meer prachtige kerken. Zo vonden wij de Duomo di San Pietro Apostolo in Modica Bassa ook heel imposant.
Maar Modica staat vooral bekend om haar chocolade. Hier wordt nog steeds chocolade gemaakt volgens een oud Azteeks recept dat door de Spanjaarden naar Sicilië werd gebracht. Het bijzondere van dit recept? De cacaomassa wordt op lage temperatuur verwerkt, waardoor de suikerkristallen niet smelten en de chocolade een korrelige textuur krijgt. Proef het bij Antica Dolceria Bonajuto, de oudste chocoladewinkel van Sicilië, en je snapt meteen waarom deze chocolade wereldberoemd is.
Voor de avontuurlijke eters: probeer ‘mpanatigghi, een koekje met een verrassende vulling van chocolade en… rundvlees. Ja, je leest het goed! Het is een overblijfsel uit de tijd dat Spaanse monniken eiwitrijk voedsel nodig hadden voor hun lange tochten.



#15 Ragusa
Ragusa is eigenlijk twee steden in één: boven ligt Ragusa Superiore, strak gepland na de aardbeving van 1693, en beneden Ragusa Ibla, een doolhof van middeleeuwse straatjes waar het voelt alsof de tijd heeft stilgestaan.
Ibla is de plek waar je wilt zijn. Hier vind je de prachtige Duomo di San Giorgio, een meesterwerk van barokke architectuur ontworpen door Rosario Gagliardi. De elegante façade en het iconische trappenplein maken dit een van de mooiste kerken van Sicilië.
Dwaal door de kronkelende steegjes, drink een espresso op Piazza Duomo en ontdek verborgen pleinen en barokke balkons vol kleurrijke bloemen. Eindig je wandeling in Giardino Ibleo, een serene tuin met palmbomen en een waanzinnig uitzicht over de vallei.
Leuk weetje: Ragusa is een van de filmlocaties van de beroemde Italiaanse detective-serie “Il Commissario Montalbano”. Voor de fans: je kunt hier verschillende plekken herkennen uit de serie en zelfs een Montalbano-tour doen!


#16 Gole dell’Alcantara
Deze kloven zijn gevormd door eeuwenoude lavastromen die in contact kwamen met het ijskoude water van de rivier Alcantara. Het resultaat? Dramatische basaltwanden die soms wel vijftig meter hoog zijn, met grillige vormen die eruitzien alsof een kunstenaar ze heeft uitgehouwen.
Hier kun je wandelen, zwemmen of gewoon genieten van het adembenemende landschap. Trek je waterschoenen aan en stap het rivierwater in. Het water is ontzettend koud, maar in de zomer kan dat juist lekker verfrissend zijn. Wij waren er in de winter en dan is dat eerlijk gezegd wel even doorbijten. Voor de avontuurlijke types zijn er in de zomer activiteiten zoals bodyrafting of canyoning. Liever iets rustigers? Bovenaan de kloof ligt een botanische tuin. Hier kun je een van de wandelpaden volgen langs de klifranden. Ook kun je met een busje door de tuin worden rondgereden.
De Gole dell’Alcantara zijn gemakkelijk te bereiken met de auto of een georganiseerde tour vanuit Taormina. Entreeprijzen variëren, afhankelijk van wat je wilt doen en het seizoen. Wij betaalden in het laagseizoen € 7 per persoon om (met een lift) uitsluitend naar de kloof te gaan. Overigens vonden wij de mate waarin dit natuurwonder wordt geëxploiteerd, wel flink wat afdoen aan de charme. Gelukkig waren we in de winter helemaal alleen en merkten we dus weinig van het toeristische karakter van deze attractie.


#17 Eolische Eilanden
Stel je een archipel voor waar vulkanen nog altijd actief zijn, witte dorpjes tegen berghellingen liggen en de zee in vijftig tinten blauw schittert. Welkom op de Eolische Eilanden, een verzameling van zeven eilanden die allemaal hun eigen karakter hebben.
Lipari is de grootste en meest levendige, met kleurrijke straatjes en een fascinerend archeologisch museum vol Griekse en Romeinse schatten. Salina is groen en rustig, beroemd om zijn Malvasia-wijn en kappertjes, die hier als kleine delicatesse worden geoogst. Stromboli is letterlijk explosief, met een vulkaan die elke twintig minuten een kleine uitbarsting geeft. Een nachtelijke boottocht langs de ‘Sciara del Fuoco’ (de lavastroom die direct de zee in loopt) is een absolute must.
Vulcano ruikt een beetje naar rotte eieren dankzij de zwavelbronnen, maar is dé plek om in natuurlijke modderbaden te dobberen. Panarea is het eiland van de jetset, met witte huizen, boetiekjes en luxe jachten. Filicudi en Alicudi zijn de meest afgelegen, ideaal voor rustzoekers. Kortom, of je nu avontuur, natuur of ontspanning zoekt, de Eolische Eilanden hebben het allemaal.

#18 Lampedusa
Lampedusa ligt dichter bij Afrika dan bij Italië en dat voel je meteen. Het eiland heeft een droog, bijna woestijnachtig landschap en een relaxte sfeer die doet denken aan een mix van Sicilië en Tunesië. Maar de echte reden dat mensen hier komen? Spiaggia dei Conigli, oftewel het Konijnenstrand.
Dit paradijselijke strand wordt vaak genoemd als een van de mooiste ter wereld. Denk aan wit zand, kraakhelder water en schildpadden die hier hun eieren leggen. Je moet er een stukje voor wandelen, maar zodra je het eerste glimp van de baai opvangt, weet je dat het de moeite waard is.
Lampedusa heeft ook een ruigere kant. De zuidkust bestaat uit steile kliffen met verborgen grotten, perfect om per boot te verkennen. En dan is er nog de Porta d’Europa, een kunstwerk dat herinnert aan de duizenden migranten die hier voet aan land proberen te zetten.

#19 Sciacca
Sciacca is een stad met een uitgesproken visserskarakter. Geen gelikte toeristenplek, maar een levendig havenstadje waar vissers de haven in- en uitvaren, locals zich ophouden in schaduwrijke steegjes en je de geur van verse vis ruikt.
De stad staat bekend om haar thermale baden, die al sinds de oudheid gebruikt worden. Volgens de Grieken en Romeinen hadden de bronnen geneeskrachtige werking. Sciacca is ook beroemd om zijn carnaval, een van de grootste en oudste van Sicilië. Verwacht praalwagens, gigantische poppen en een feest dat dagen doorgaat.
Maar misschien wel het leukste aan Sciacca is de keramiekkunst. Hier wordt alles met de hand beschilderd, van kleurrijke borden tot decoratieve vazen. Loop eens binnen bij een van de ateliers en kijk hoe vakmannen hun kunst tot leven brengen. De straten zelf zijn ook gevuld met keramieken kunst en details, zoals de randen van de trappen Scalinata Artistica en de muren van het steegje Cortile Carini.



#20 Tempels van Selinunte
Als je in Selinunte aankomt, lijkt het even alsof je in een oud-Griekse stad bent beland. En dat klopt, want dit was ooit een van de machtigste nederzettingen van Magna Graecia. Nu is het een van de grootste archeologische parken van Europa met imposante ruïnes.
De Tempel van Hera (ook wel Tempel E genoemd) is het meest intact en geeft een goed beeld van hoe indrukwekkend deze stad moet zijn geweest. Maar ook de andere tempels, deels ingestort door aardbevingen en oorlogen, zijn fascinerend om te zien. En wist je dat Selinunte zijn naam dankt aan ‘selinon’, het Griekse woord voor peterselie? Dit kruid groeide hier in overvloed en stond zelfs op de oude munten van de stad.
Selinunte ligt vlak bij de zee, dus na een ochtend vol historie kun je ontspannen op een van de nabijgelegen stranden. Want zeg nou zelf, waar anders combineer je een dag tussen de tempels met een duik in het Middellandse Zee-water?

#21 Zoutvlaktes van Trapani
Trapani zelf stad bekend als de stad van tonijn en oude straatjes, al vonden wij het oude centrum niet bijzonder indrukwekkend. Maar het is ook beroemd om de uitgestrekte zoutvlaktes met historische molens. Hier wordt al eeuwenlang zout gewonnen, een traditie die teruggaat tot de Feniciërs. De uitgestrekte zoutpannen met glinsterend water en windmolens die langzaam draaien in de wind, maken het tot een van de meest fotogenieke plekken van Sicilië.
Het mooiste moment om de zoutvlaktes te bezoeken? Zonder twijfel tijdens zonsondergang. De hemel kleurt roze en oranje, terwijl de weerspiegeling in het zoute water zorgt voor een magisch schouwspel. Bezoek het Museo del Sale, een klein maar interessant museum in een oude zoutmolen, waar je leert hoe zout nog steeds op traditionele wijze wordt gewonnen.
Leuk weetje: het zout uit Trapani wordt niet alleen gebruikt in de keuken, maar ook in de cosmetica-industrie. En ja, je kunt hier een zakje met handgeschept zeezout als souvenir meenemen!


#22 Vendicari Natuurreservaat
Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de Siciliaanse steden, dan is Vendicari dé plek. Dit beschermde natuurgebied aan de zuidoostkust is een paradijs voor natuurliefhebbers. Wandel door duinen, moerassen en verlaten stranden terwijl flamingo’s, reigers en ooievaars over je hoofd vliegen.
Vendicari is niet alleen natuur, er is ook geschiedenis. De ruïnes van een oude tonijnfabriek herinneren aan de tijd dat hier tonijnen werden gevangen en verwerkt. En de Torre Sveva, een oude verdedigingstoren, torent nog altijd boven het landschap uit als een herinnering aan de tijd dat piraten hier de kust onveilig maakten.
Een van de mooiste stranden in het reservaat is Calamosche, een idyllische baai met helderblauw water en omringd door rotsen. Omdat je er alleen te voet kunt komen, voelt het als een verborgen paradijs. Trek goede schoenen aan, neem genoeg water mee en geniet van een dag in een van de mooiste stukjes natuur die Sicilië te bieden heeft.
Tip: reis je net als wij met een camper door Sicilië? Het strand van San Lorenzo direct naast het natuurpark is een ontzettend populaire wildkampeerspot. Er komt in de ochtend zelfs een bakkertje langs om iedereen van vers brood te voorzien.


#23 Aci Trezza & Aci Castello
Volgens de mythologie was de cycloop Polyphemus zo woedend op Odysseus dat hij enorme rotsblokken naar hem slingerde. Die rotsblokken? Die liggen nu in zee voor Aci Trezza en worden de Faraglioni dei Ciclopi genoemd.
Aci Trezza is een charmant vissersdorpje met een schilderachtige haven en uitzicht op deze legendarische rotsen. Op een paar minuten rijden ligt Aci Castello, met een kasteel dat letterlijk op een lavaklif is gebouwd. Het Castello Normanno, uit de elfde eeuw, biedt een waanzinnig uitzicht over de Ionische kust.
Leuk weetje: de Italiaanse schrijver Giovanni Verga vereeuwigde deze dorpjes in zijn beroemde roman I Malavoglia, waarin het harde leven van vissers centraal staat. Een boottocht langs de kust is een aanrader, zodat je de legendarische rotsformaties van dichtbij kunt zien.

#24 Caltagirone
Keramiekliefhebbers opgelet: Caltagirone is dé stad van de Siciliaanse keramiek. Al sinds de Arabische tijd wordt hier met de hand beschilderd aardewerk gemaakt, en overal in de stad zie je kleurrijke tegels, vazen en decoratieve hoofden die ons wel ietwat luguber aandoen.
Het icoon van de stad is de Scalinata di Santa Maria del Monte, een trap met maar liefst 142 treden, waarvan elke trede is bedekt met prachtig beschilderde majolicategels. Twee keer per jaar wordt de trap tijdens festivals versierd met duizenden kaarsen of bloemen.
Naast keramiek is Caltagirone een charmante stad met een barokke kathedraal, mooie pleinen en gezellige ambachtelijke winkeltjes. Neem de tijd om door de straatjes te slenteren, een uniek keramiekstuk als souvenir te kopen en vooral te genieten van de kunst en ambacht die hier al eeuwenlang worden gekoesterd.

#25 Piazza Armerina & Villa Romana del Casale
Romeinen en mozaïeken, voor deze combinatie moet je in Piazza Armerina zijn. In de heuvels van centraal Sicilië ligt Villa Romana del Casale, een Romeinse villa die in de vierde eeuw na Christus werd gebouwd en een van de meest indrukwekkende collecties mozaïeken ter wereld herbergt.
Deze villa was ooit het luxueuze buitenverblijf van een rijke Romeinse aristocraat en moet in zijn tijd de absolute crème de la crème van de Romeinse architectuur zijn geweest. Maar het zijn de vloermozaïeken – in totaal meer dan 3.500 vierkante meter – die hier de show stelen. Scènes uit de Griekse mythologie, jachttaferelen met exotische dieren en zelfs vrouwen in iets wat verdacht veel lijkt op een moderne bikini: alles is tot in de kleinste details uitgewerkt.
Leuk weetje: deze mozaïeken zijn eeuwenlang verborgen gebleven onder een dikke laag modder en werden pas in de twintigste eeuw ontdekt. Dit verklaart waarom ze zo ongelooflijk goed bewaard zijn gebleven.
Piazza Armerina zelf is een charmante middeleeuwse stad met barokke paleizen, smalle steegjes en een levendig stadsplein. Maar eerlijk: je komt hier vooral voor die waanzinnige mozaïeken.

#26 Casamatta di San Cataldo
Sicilië zit vol verborgen parels, en de bunker van San Cataldo is er zo een. Dit verlaten bouwwerk uit de Tweede Wereldoorlog ligt dramatisch onderaan de kliffen van de ruige noordkust, met een waanzinnig uitzicht over de smaragdgroene Middellandse Zee. Ooit gebruikt als uitkijkpost, nu een van de meest fotogenieke plekken van Sicilië – en opvallend genoeg nog steeds nauwelijks ontdekt door toeristen.
De bunker zelf is misschien niet gigantisch, maar de setting maakt alles goed. Om er te komen, moet je een lange trap af die zich zigzaggend naar beneden slingert langs de rotsen. Dit pad is inmiddels een geliefde plek voor fotografen en werd beroemd op instagram, en terecht: het contrast tussen de ruwe stenen en de blauwe zee levert verbluffende plaatjes op.
Vanaf hier kun je ook een glimp opvangen van de Grotta delle Colombe, een vulkanische grot in de kliffen. De beste tijd om hier te komen? Vroeg in de ochtend of vlak voor zonsondergang, als de kleuren van het water veranderen van diepblauw naar helder turquoise. Neem de tijd om te genieten van de rust – grote kans dat je hier helemaal alleen bent.
#27 Monreale
De kathedraal van Palermo is indrukwekkend, maar als je écht iets spectaculairs wilt zien, rijd dan een paar kilometer de heuvels in naar Monreale. Hier staat namelijk een van de mooiste kathedralen van Italië – misschien wel van heel Europa.
De Cattedrale di Monreale, gebouwd in de twaalfde eeuw, is een meesterwerk van Normandische architectuur met een vleugje Arabische en Byzantijnse invloed. Van buiten ziet hij er imposant uit, maar stap naar binnen en je wordt compleet overdonderd. Bijna elke vierkante centimeter van de muren en plafonds is bedekt met goud en mozaïeken die scènes uit de Bijbel uitbeelden. Het absolute hoogtepunt is het gigantische Christus Pantocrator-mozaïek boven het altaar, dat je met intense blik aankijkt terwijl hij zijn rechterhand zegent. Naast de kathedraal ligt het schitterend klooster, een oase van rust met een prachtige binnenplaats vol sierlijke zuilen.
Leuk weetje: de bouw van deze kathedraal begon omdat koning Willem II van Sicilië naar verluidt een droom had waarin de Maagd Maria hem opdroeg een kerk te bouwen die groter en mooier zou zijn dan die van Palermo. Het resultaat? Een kathedraal die al eeuwenlang bezoekers versteld doet staan.

#28 Cavagrande del Cassibile
Als je zin hebt in een actieve dag in de natuur, dan is Cavagrande del Cassibile dé plek. Dit spectaculaire natuurreservaat in het zuidoosten van Sicilië staat bekend om zijn diepe kloven, groene valleien en – het hoogtepunt – natuurlijke zwembaden met kristalhelder water.
Een van de beste routes om dit paradijs te bereiken is het Mastra Ronna-pad. Dit wandelpad slingert zich een weg naar beneden door steile rotswanden, langs geurige mediterrane planten en over oude stenen trappen. Het uitzicht onderweg is fenomenaal: de kloof strekt zich uit in alle richtingen en beneden schitteren de turquoise poelen als verborgen juweeltjes.
Eenmaal beneden kun je je schoenen uitschoppen en een duik nemen in het verfrissende water. De poelen worden gevoed door de Cassibile-rivier en zijn de perfecte plek om even bij te komen van de afdaling. Neem een picknick mee, relax op de rotsen en geniet van het feit dat je op een van de mooiste plekken van Sicilië bent beland.
Maar let op: wat naar beneden gaat, moet ook weer omhoog! De klim terug is pittig, vooral in de zomerhitte, dus zorg voor genoeg water en goede wandelschoenen. Maar geloof ons: het is het dubbel en dwars waard.